Κυριακή 17 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΝΑΤΟικότερη των ΝΑΤΟικών

Να πρωτοστατήσει στις επικίνδυνες εξελίξεις, που οδηγούν ολοταχώς στη διχοτόμηση της ΠΓΔΜ, προσπαθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Γκέτεμποργκ, ήταν ο πρώτος από τους ηγέτες που μίλησε για τη συμφωνία να επέμβει το ΝΑΤΟ. Μάλιστα, ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προσφέρει δυνάμεις στην αποστολή.

Πριν τον πρωθυπουργό ολόκληρη την προηγούμενη βδομάδα - και ενώ το ΝΑΤΟ εμφανιζόταν να αμφιταλαντεύεται - ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και ένας από τους εκλεκτούς του συμβούλους, ο Αλεξ Ρόντος, με δηλώσεις τους προετοίμαζαν την κοινή γνώμη για την επερχόμενη ΝΑΤΟική παρέμβαση. Μια παρέμβαση που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει υπέρ των Αλβανών, αφού θα τους βοηθήσει να κατοχυρώσουν το έδαφος που κατέχουν.

Η «λύση» λοιπόν στο πρόβλημα της ΠΓΔΜ θα είναι επ' όφελος των Αλβανών. Αυτή η λύση προωθείται προσεκτικά, έστω κι αν αυτοί που τη σχεδίασαν και την προωθούν κρατούν αποστάσεις. Ο Ρόμπερτσον δηλώνει δεξιά και αριστερά ότι δεν είναι στα σχέδια του ΝΑΤΟ να παρέμβει μεταξύ των αντιμαχομένων. Τα χονδροειδή ψέματα σε τόσο μεγάλα κόλπα συνηθίζονται. Το ΝΑΤΟ με τις δυνάμεις του είναι ήδη στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Σε 15.000 άνδρες ανέρχεται ο αριθμός των ΝΑΤΟικών φαντάρων, που με την προσθήκη αυτών που κρατούν την επιμελητεία της KFOR φτάνουν στους 20.000. Τόσοι δεν είναι αντάρτες και κυβερνητικός στρατός μαζί!

Το ΝΑΤΟ λοιπόν είναι ήδη στο πεδίο της σύγκρουσης και, όπως λένε Ελληνες διπλωμάτες, έχει παίξει και ρόλο στη διαμόρφωση της κατάστασης, μεροληπτώντας υπέρ των Αλβανών, είτε κάνοντας τα στραβά μάτια στον εξοπλισμό των ανταρτών, είτε δίνοντας «λάθος» πληροφορίες στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Τι θα κάνει τελικά το ΝΑΤΟ, φροντίζουν ήδη να μας το πουν, στο πλαίσιο της προσπάθειας προετοιμασίας της κοινής γνώμης, «παρακατιανοί» παράγοντες της Συμμαχίας. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών για παράδειγμα, ο οποίος ολοένα και πιο συχνά κάνει λόγο για την ανάγκη στρατιωτικής παρουσίας της Διεθνούς Κοινότητας. Ανάλογη, ίσως περισσότερο κομψή, η παρέμβαση του στενού συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, του γνωστού Αλεξ Ρόντος, ο οποίος μιλά για τη «μικρή» ΝΑΤΟική παρέμβαση, ανάμεσα στους αντιμαχομένους.

Παραδόξως, από πρώτη ματιά, αυτές τις απόψεις έσπευσαν να τις υιοθετήσουν οι Αλβανοί αντάρτες. Αυτοί, ασφαλώς, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι η «ειρηνική» ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ανάμεσα στους αντιμαχομένους, πολύ απλά σημαίνει τη χάραξη μιας ακόμη γραμμής στο χάρτη, σημαίνει την κατοχύρωση των εδαφών που οι Αλβανοί αντάρτες έχουν καταλάβει. Πολύ περισσότερο σημαίνει μια υπέρ του αλβανικού εθνικισμού κατάθεση, ιδιαίτερα χρήσιμη στις επερχόμενες βαλκανικές διευθετήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις για τη ΝΑΤΟική επιχείρηση κατά Σέρβων...(2011-11-10 00:00:00.0)
Σε ρόλο ΝΑΤΟικού εκπροσώπου(2002-05-24 00:00:00.0)
Αρχή ΝΑΤΟικής επέμβασης εν μέσω πυρών...(2001-08-17 00:00:00.0)
«Ενοπλες» προκλήσεις εν αναμονή των ΝΑΤΟικών αποστολών...(2001-03-01 00:00:00.0)
ΝΑΤΟική επίδειξη δύναμης...(1998-06-13 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικές πολεμικές προετοιμασίες(1998-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ