Πέμπτη 12 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΚΡΙΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αθρόα ελληνική συμμετοχή και με συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Από την ελληνική συμμετοχή στη ΝΑΤΟική άσκηση «CMX - 15»
Από την ελληνική συμμετοχή στη ΝΑΤΟική άσκηση «CMX - 15»
Ολοκληρώθηκε την Τρίτη η επταήμερη Ασκηση Χειρισμού Κρίσεων (Crisis Management Exercise) του ΝΑΤΟ, με την ονομασία «CMX - 15», η οποία, επισήμως, είχε σκοπό την εξάσκηση του προσωπικού (στρατιωτικού και πολιτικού) σε διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων, σε στρατηγικό επίπεδο. Από ελληνικής πλευράς, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υλοποιώντας κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της ντόπιας αστικής τάξης έναντι της λυκοσυμμαχίας, συμμετείχε στην άσκηση κινητοποιώντας προσωπικό από υπουργεία, το στράτευμα, τα Σώματα Ασφαλείας και άλλες υπηρεσίες.

Η CMX διεξάγεται σε ετήσια βάση από το 1992. Φέτος έγινε στο φόντο της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα για την παραπέρα διείσδυση και εδραίωση ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Συμμετείχαν τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, με έδρες τις πρωτεύουσες των χωρών τους, οι Στρατηγικές Διοικήσεις του ΝΑΤΟ (SHAPE, SACT), τα ΝΑΤΟικά Στρατηγεία (IS, IMS), καθώς και μη κράτη - μέλη (Αυστραλία, Ιαπωνία, Σουηδία, Φινλανδία και Ουκρανία) και διεθνείς Οργανισμοί, χωρίς ανάπτυξη δυνάμεων.

Σύμφωνα με τα ΝΑΤΟικά κείμενα, το προσωπικό δοκιμάστηκε σε διαδικασίες «διαβούλευσης μεταξύ εταίρων» και «λήψης αποφάσεων» στη βάση ενός εικονικού σεναρίου ξεσπάσματος «κρίσης», το οποίο προέβλεπε: «Μια κρίση που αναπτύσσεται μεταξύ δύο μη ΝΑΤΟικών κρατών που βρίσκονται σε απόσταση από το έδαφος της Συμμαχίας. Περιέχει μια ανθρωπιστική και μια θαλάσσια διάσταση, με επιπτώσεις για την ασφάλεια των Συμμάχων». Και μόνο εξ αυτών των παραμέτρων, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι πρόβαραν αντιδράσεις που «κουμπώνουν», π.χ., στις αντιθέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας ή Ρωσίας - Γεωργίας, με τη «θαλάσσια διάστασή» τους να απλώνεται στη Μαύρη Θάλασσα. Και όταν μιλάμε για τις αντιθέσεις της Ρωσίας με αυτά τα κράτη, μιλάμε για αντιθέσεις της Ρωσίας με «προκεχωρημένα φυλάκια», ή ορμητήρια, των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ, της ΕΕ.

Η ελληνική συμμετοχή

Από τη συνεδρία της ΝΑΤΟικής άσκησης «Regional Exercise – 2015» που έγινε στο ΓΕΣ
Από τη συνεδρία της ΝΑΤΟικής άσκησης «Regional Exercise – 2015» που έγινε στο ΓΕΣ
Σε ό,τι αφορά την ελληνική συμμετοχή, πέραν του προσωπικού του ΓΕΕΘΑ και των τριών Γενικών Επιτελείων, συμμετείχαν και εκπρόσωποι/σύνδεσμοι των υπουργείων Αμυνας, Εξωτερικών, Υγείας, Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (με στελέχη από Αστυνομία, Πυροσβεστικό, ΕΥΠ και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), Οικονομίας - Ναυτιλίας - Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (με στελέχη του Λιμενικού) και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «οι συμμετέχοντες ασκήθηκαν στην εξάσκηση επί των διαβουλεύσεων και της συλλογικής σύλληψης αποφάσεων, σε στρατηγικό πολιτικο - στρατιωτικό επίπεδο, σε μια επιχείρηση αντιμετώπισης κρίσης».

Ειδικότερα ασκήθηκαν σε «διαβουλεύσεις» και σε «συλλογική σύλληψη αποφάσεων»: «Σε περίπτωση αντιμετώπισης απειλής από διασπορά Οπλων Μαζικής Καταστροφής. Σε περίπτωση Ραδιολογικού - Βιολογικού - Χημικού πολέμου και Κυβερνοπολέμου. Στην ετοιμότητα αντίδρασης της Συμμαχίας. Στην εξάσκηση της δομής διοίκησης της Συμμαχίας. Στη Στρατηγική Επικοινωνία. Στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών».

Κι άλλη άσκηση

Σημειωτέον, στο χρονικό διάστημα 2 έως 6 Μάρτη, διεξήχθη στην Ελλάδα και η προγραμματισμένη συνεδρία («workshop») της ΝΑΤΟικής άσκησης «Regional Exercise - 2015», η οποία φιλοξενείται στη χώρα μας και οργανώνεται και διεξάγεται από τη Διεύθυνση Σχεδίων - Ασκήσεων του ΓΕΣ, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μέσω και της λεγόμενης στρατιωτικής διπλωματίας, εμπλέκοντας το λαό βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Επισήμως, σκοπός της άσκησης είναι η εκπαίδευση στις διαδικασίες σχεδίασης ασκήσεων («exercise planning») στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Η εκπαίδευση απευθύνεται κυρίως σε στελέχη κρατών - μη μελών της συμμαχίας, με πρωταρχικό σκοπό την αύξηση της κατανόησης και την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και των χωρών που συνεργάζονται με αυτό («partners»). Σε αυτήν τη βάση, στο «workshop» συμμετείχαν στελέχη από 13 χώρες, καθώς και επιτελείς από το Διακλαδικό Στρατηγείο της Νάπολης (JFC Naples), ενώ η εκπαίδευση διεξήχθη από Ελληνες αξιωματικούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ρόλο ΝΑΤΟικού εκπαιδευτή οι Ενοπλες Δυνάμεις(2015-07-10 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικές ασκήσεις με το βλέμμα στη Ρωσία(2014-05-29 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικά γυμνάσια στα σύνορα με τη Ρωσία(2011-06-17 00:00:00.0)
ΝΑΤΟική άσκηση διαχείρισης κρίσεων!(2004-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ