Πέμπτη 12 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.-- Στάσεις εργασίας ξεκίνησαν χτες οι εργαζόμενοι σε δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία, νοσοκομεία και ορισμένα περιφερειακά αεροδρόμια, διεκδικώντας αύξηση 5,5% στο μισθό των περίπου τριών εκατομμυρίων δημόσιων υπαλλήλων. Οι στάσεις θα διαρκούν μερικές ώρες, πραγματοποιούνται σε οκτώ κρατίδια της χώρας και έχουν προειδοποιητικό χαρακτήρα, ενόψει των συλλογικών διαπραγματεύσεων που αρχίζουν την επόμενη βδομάδα.

ΓΕΝΕΥΗ.-- O Χουάν Μέντες, ειδικός επιθεωρητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν ανταποκρίνονται για να ικανοποιήσουν το αίτημά του να επισκεφτεί αμερικανικές φυλακές όπου πάνω από 80.000 κρατούμενοι έχουν τεθεί σε απομόνωση και να πάρει συνεντεύξεις από τους έγκλειστους του Γκουαντάναμο με όρους που θα ορίσει εκείνος.

ΤΖΕΦΕΡΣΟΝ ΣΙΤΙ.-- Παραιτήθηκε χτες ο Τζον Σόου, δήμαρχος της πόλης Φέργκιουσον του Μιζούρι, μετά από την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, που επέκρινε τις πρακτικές που ακολούθησε η αστυνομία της πόλης, ειδικά στην περίπτωση της δολοφονίας του 18χρονου Αφροαμερικανού, Μάικλ Μπράουν, τον περασμένο Αύγουστο.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Γάλλοι εμπειρογνώμονες αναμένονταν να φτάσουν στη Λα Ριόχα της Αργεντινής, όπου μετά από προχτεσινή συντριβή δύο ελικοπτέρων σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους οι γνωστοί αθλητές Φλοράνς Αρτό, Καμίγ Μιφά και Αλεξίς Βαστίν. Θυμίζουμε ότι το δυστύχημα συνέβη στη διάρκεια γυρισμάτων ενός ριάλιτι, στο οποίο το «σενάριο» προβλέπει ότι οι «διαγωνιζόμενοι» μεταφέρονται με δεμένα τα μάτια σε απομακρυσμένη και δυσπρόσιτη περιοχή, ενώ έχουν 72 ώρες στη διάθεσή τους για να βρεθούν ξανά στον πολιτισμό.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Το κοινοβούλιο του Λιβάνου απέτυχε χτες, για 20ή φορά, να εκλέξει νέο Πρόεδρο, καθώς μόνο οι 55 από τους 128 βουλευτές ήταν παρόντες στην αίθουσα. Η θέση έχει «χηρεύσει» εδώ και 9 μήνες λόγω διαφωνιών μεταξύ των δύο κυριότερων πολιτικών σχηματισμών, μετά από τη λήξη της θητείας του Προέδρου Μισέλ Σουλεϊμάν το 2104.

ΤΑΛΑΧΑΣΙ.-- Νεκροί θεωρούνται οι επτά πεζοναύτες και οι τέσσερις στρατιώτες που επέβαιναν σε αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου UH - 60 Black Hawk, που συνετρίβη, από άγνωστη αιτία, αργά το βράδυ της Τρίτης σε θαλάσσια περιοχή της Φλόριντα στη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.

ΟΣΤΙΝ.-- Φωτιά που σημειώθηκε χτες σε πλατφόρμα πετρελαίου στο Δυτικό Τέξας προκάλεσε το θάνατο τριών εργατών.

ΣΟΛΤ ΛΕΪΚ ΣΙΤΙ.-- Η νοτιοδυτική πολιτεία των ΗΠΑ, Γιούτα, μπορεί να γίνει η μόνη αμερικανική πολιτεία που θα οδηγεί θανατοποινίτες της μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, μετά από την έγκριση σχετικού νομοσχεδίου από τους πολιτειακούς γερουσιαστές με 18 ψήφους υπέρ, έναντι 10 κατά, και εάν επικυρωθεί από τον κυβερνήτη Γκάρι Χέρμπερτ.

ΚΑΪΡΟ.-- Αγνωστοι ένοπλοι, πιθανώς ισλαμιστές, επιτέθηκαν χτες σε φυλάκιο του στρατού στο Βόρειο Σινά κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, σκοτώνοντας έναν 26χρονο Αιγύπτιο λοχία.

ΝΙΑΜΕΪ.-- Εκπρόσωπος του στρατού του Νίγηρα ανακοίνωσε χτες ότι από τις 8 Φλεβάρη, σε επιχειρήσεις του στρατού στη γειτονική, Βορειοανατολική Νιγηρία, σκοτώθηκαν πάνω από 500 Νιγηριανοί τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ