Πέμπτη 12 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»
Διαχείριση της μιζέριας και της πιο ακραίας φτώχειας

Με τη συζήτηση κατά άρθρο συνεχίστηκε χτες η τρίτη στη σειρά κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τον τίτλο «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ, την επιδότηση ενοικίου και στέγασης, την ασφαλιστική κάλυψη κ.ά. αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αφού η κυβέρνηση, για να προστατέψει την κερδοφορία του κεφαλαίου, έφτασε να κουρέψει ακόμα και τα όποια ψίχουλα προβλέπονταν στο περιβόητο προεκλογικό πρόγραμμα Θεσσαλονίκης.

Η κριτική που άσκησαν τα υπόλοιπα αστικά κόμματα στο νομοσχέδιο είναι ότι δεν περιέχει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Μόνο οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν ότι πρόκειται για νομοσχέδιο διαχείρισης της μιζέριας και της πιο ακραίας φτώχειας με διατάξεις που είναι συνέχεια νόμων της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου: «Το νομοσχέδιο είναι στο μεγαλύτερό του μέρος συνέχεια νόμων της προηγούμενης κυβέρνησης που παρατείνονται χρονικά και στοχεύουν στη διαχείριση της μιζέριας και της ακραίας φτώχειας που δημιουργούν οι άγριες πολιτικές της ΕΕ, αστικών κυβερνήσεων, κεφαλαίου».

«Το ελάχιστο του ελάχιστου»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος πρόσθεσε ότι «το δικό σας νομοσχέδιο δεν είναι μόνο λειψό. Δεν είναι μόνο το ελάχιστο του ελάχιστου και αυτό κουτσουρεμένο, αλλά κινείται εντός των πλαισίων που διαμόρφωσαν τις συνθήκες της φτώχειας. Δεν τις αντιμετωπίζετε και δε συγκρούεστε με αυτές και με τους υπεύθυνους».

Ανέφερε ως παράδειγμα ότι «υπάρχει το ζήτημα της στέγασης. Δεν πρέπει να συγκρίνουμε τα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία δεν μπορούν να στεγαστούν, με τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο κατασκευαστικός τομέας; Η με τα εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια τα οποία μένουν αναξιοποίητα; Τα δημόσια κτίρια, αλλά και τα ιδιωτικά; Γιατί δεν πάτε να κάνετε μια προσπάθεια δήμευσης αυτών των απούλητων κτιρίων από τις κατασκευαστικές εταιρείες και να διαθέσετε τα δημόσια κτίρια για να αντιμετωπίσετε τα ακραία προβλήματα στέγασης αυτού του κόσμου;».

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Θ. Φωτίου, θέλοντας να αποφύγει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και προσφεύγοντας στον αποπροσανατολισμό, ανέφερε: «Συζητάμε για μια ακραία έκφραση ενός φαινομένου (...) και βεβαίως, η ανατροπή του καπιταλισμού, πρώτα και κύρια η ανατροπή των μνημονίων, θα έφερνε μια ουσιαστικότερη ανάσα. Δεν είναι όμως αυτό το πρόβλημα, γιατί μέχρι τότε οι άνθρωποι θα πεθάνουν. Μέχρι τότε είμαστε υποχρεωμένοι κάτι να κάνουμε και αυτό επιχειρούμε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ