Πέμπτη 12 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ
Πιστή στα σχέδια του εγχώριου κεφαλαίου και η νέα κυβέρνηση

Αποκαλυπτική η χτεσινή ομιλία του υπουργού Π. Λαφαζάνη σε διεθνές ενεργειακό συνέδριο

Σαφείς διαβεβαιώσεις προς κάθε... ενδιαφερόμενο ότι η πολιτική και της νέας ελληνικής κυβέρνησης παραμένει πιστή στο σχέδιο της εγχώριας αστικής τάξης για τα ενεργειακά, δηλαδή στο να καταστεί η Ελλάδα «κόμβος διέλευσης μεγάλων ενεργειακών διασυνδέσεων και πύλη ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το λαό, στο πλαίσιο της βαθύτερης εμπλοκής του στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την ενέργεια, έδωσε χτες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΑΠΕΝ), Π. Λαφαζάνης, από το βήμα διεθνούς ενεργειακού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ο υπουργός, παρουσία του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ και στελεχών επιχειρήσεων, όπως της κοινοπραξίας του ΤΑΡ και της BP, διάνθισε την ομιλία του με μπόλικες «αντινεοφιλελεύθερες» καταγγελίες και αρκετή δόση αναφορών περί «εθνικά ανεξάρτητης» ενεργειακής πολιτικής, σε κάθε περίπτωση όμως φρόντισε ώστε οι «υψηλοί προσκεκλημένοι» του συνεδρίου να μην ανησυχήσουν: Η Ελλάδα παραμένει προσδεδεμένη στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της ΕΕ και η νέα κυβέρνηση στηρίζει «...την κατασκευή και διέλευση του ΤΑΡ, καθώς και του IGB, ως μέρος του Νότιου Διαδρόμου, που θα φέρνει το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας στην Ιταλία και από εκεί στην Ευρώπη». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επιχειρεί να διεκδικήσει ορισμένα «αντισταθμιστικά οφέλη», δίχως όμως σε καμία περίπτωση «...να τίθεται υπό αμφισβήτηση η στήριξή μας στον ΤΑΡ...».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Π. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στους «φιλόδοξους στόχους» που έχει η κυβέρνηση για να αξιοποιηθούν «με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα μοναδικά ενεργειακά πλεονεκτήματα που της προσφέρουν οι ενεργειακές πηγές της χώρας μας: Ο ήλιος, ο αέρας, τα νερά, αλλά και ο εγχώριος λιγνίτης, τον οποίο θέλουμε να αξιοποιήσουμε με τις πιο σύγχρονες αντιρυπογόνες τεχνολογίες». Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας της εγχώριας αστικής τάξης να «παίξει» και με άλλα κέντρα στους διεθνείς ανταγωνισμούς γύρω από την ενέργεια, ο Π. Λαφαζάνης πρόσθεσε πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται με την κυβέρνησή μας να γίνει εξαρτημένο πιόνι μονομερών ενεργειακών επιλογών ή και αξόνων (...) και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ αντιταχτήκαμε στην πρόταση της Κομισιόν να ελέγχει εκ των προτέρων, στο όνομα της ΕΕ, τις ενεργειακές συμφωνίες των κρατών - μελών με τρίτες χώρες».

Στην παρέμβασή του ο Μ. Μπράιζα, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Αμυντικών Σπουδών, είπε ότι η «πολυκατευθυντικότητα» στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης περνά μέσα από τη συνέχιση των σχεδιασμών για το Νότιο Διάδρομο και την κατασκευή του ΤΑΡ, και οπωσδήποτε αποφυγή επιστροφής «στο μονοπώλιο, που έφτασε στο σημείο η Ελλάδα να πληρώνει το φυσικό αέριο ακριβότερα απ' οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης». Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Τουρκία, η οποία, όπως είπε, την ίδια στιγμή που προωθεί τη συνεργασία με τη ρωσική «Gazprom», συνεχίζει σταθερά τους σχεδιασμούς για κατασκευή του Νότιου Διαδρόμου.

Στο συνέδριο παραβρέθηκε και μίλησε ο διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του ΤΑΡ, Μ. Χόφμαν, ο οποίος ανέφερε ότι ο αγωγός μπαίνει στη φάση της υλοποίησης, με στόχο στις αρχές του επόμενου έτους να ξεκινήσει το κατασκευαστικό έργο, και για το σκοπό αυτό ήδη 350 ελληνικές εταιρείες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία για την ανάληψη τμημάτων του έργου, ενώ έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα αποζημιώσεων που αφορά συνολικά 55.000 ιδιοκτήτες και χρήστες γης. Τέλος, υποστήριξε ότι ο αγωγός δημιουργεί θέσεις εργασίας και έσοδα στην Ελλάδα και «θέτει τη χώρα στο επίκεντρο του γεωπολιτικού χάρτη της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ