Τετάρτη 11 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
Με πληρωμή η ψηφιακή μαστογραφία στο Νοσοκομείο Αρτας

Το θέμα αναδεικνύει το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή

Υπερσύγχρονα μηχανήματα, όπως ο ψηφιακός μαστογράφος, που μπορούν να σώσουν ζωές, χρησιμοποιούνται από τα νοσοκομεία με τη λογική «κόστους - οφέλους»
Υπερσύγχρονα μηχανήματα, όπως ο ψηφιακός μαστογράφος, που μπορούν να σώσουν ζωές, χρησιμοποιούνται από τα νοσοκομεία με τη λογική «κόστους - οφέλους»
Με ένα ακόμα χαράτσι επιβαρύνονται οι γυναίκες της Αρτας που χρειάζεται να κάνουν ψηφιακή μαστογραφία. Η διοίκηση του Νοσοκομείου Αρτας, υλοποιώντας την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, αποφάσισε, στο τέλος του 2014, την επιβολή πληρωμών στις γυναίκες για ψηφιακή μαστογραφία, διαφορετικά η λειτουργία του ψηφιακού μαστογράφου κρίνεται «ασύμφορη»!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο της διοίκησης, τόσο οι ασφαλισμένες, όσο και οι ανασφάλιστες γυναίκες - για τους ανασφάλιστους η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι εξασφάλισε «ισότιμη» πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία - θα πληρώνουν 46,02 ευρώ για εξέταση δύο μαστών. Από αυτά, τα 16,02 ευρώ θα εισπράττει κάποια στιγμή η ασφαλισμένη από το ασφαλιστικό της ταμείο.

Ο ψηφιακός μαστογράφος αγοράστηκε το 2009 και λειτούργησε το 2010 για ένα χρόνο με επικουρικό εξειδικευμένο γιατρό. Λειτούργησε ξανά πέρσι πάλι με επικουρικό γιατρό, του οποίου η σύμβαση λήγει το Σεπτέμβρη. Τώρα επιβάλλονται πληρωμές, προκειμένου να μην ...απαξιώνεται το ιατρικό μηχάνημα, πετώντας το «τυράκι» στους εργαζόμενους ότι θα πληρώνονται με ποσοστά επί των εσόδων ή με την ώρα, αφού τους μείωσαν τους μισθούς κοντά στο 50%.

Οπως προκύπτει, στο πλαίσιο της εμπορευματοποιημένης λειτουργίας του δημόσιου συστήματος Υγείας, η διοίκηση του νοσοκομείου είδε αυτή την αγορά πιο πολύ ως επένδυση, παρά ως αξιοποίηση της τεχνολογίας και της επιστήμης ώστε να προσφέρονται δωρεάν σε όλους υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα της σχετικής απόφασης, όπου αναφέρεται: «Προκειμένου να λειτουργήσουμε τον Ψηφιακό Μαστογράφο σε πρωινό τακτικό ιατρείο και στο ολοήμερο, πρέπει να εισπράττουμε τουλάχιστον το αντίτιμο του κόστους της κάθε εξέτασης, διαφορετικά θα είναι ασύμφορη η λειτουργία του». Κατόπιν ακολουθεί το ...«business plan» από τη διοίκηση.

Ερώτηση από το ΚΚΕ

Το θέμα φέρνουν με Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Γιώργος Λαμπρούλης. Οπως καταγγέλλουν, «είναι απαράδεκτο η ψηφιακή μαστογραφία, μια προληπτική εξέταση, που μπορεί στην κυριολεξία να γλιτώσει ζωές, να χρησιμοποιείται με όρους αγοράς σαν εμπόρευμα, σε βάρος κυρίως των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ που διαχρονικά έχουν εφαρμόσει οι εκάστοτε κυβερνήσεις και μετατρέπει την Υγεία σε πανάκριβο εμπόρευμα, τα νοσοκομεία και τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας σε επιχειρήσεις με έσοδα και έξοδα, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ο ασθενής αντιμετωπίζεται με την ψυχρή λογική του πελάτη, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι, αντί να είναι λειτουργοί της Υγείας, καλούνται να γίνουν κυνηγοί των νοσηλίων».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ απαιτούν μέτρα για:

  • Να ανακληθεί αυτή η απαράδεκτη απόφαση.
  • Γενναία χρηματοδότηση του νοσοκομείου ώστε να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να στελεχωθούν και να αναπτυχθούν όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, όπως ο μαστογράφος, ούτως ώστε να καλύπτονται όλες οι λαϊκές ανάγκες με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία για όσους προσέρχονται να εξεταστούν, ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι Ελληνες ή μετανάστες.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς ψηφιακό μαστογράφο χιλιάδες γυναίκες(2021-10-26 00:00:00.0)
Εγκλωβισμός του λαού ανάμεσα στα πλαφόν και την πολιτική που απογυμνώνει τις δημόσιες δομές(2019-08-08 00:00:00.0)
Εκρηκτικά προβλήματα(2012-02-04 00:00:00.0)
Καρκινοπαθής «έκλεισε» ραντεβού για εξετάσεις μετά από 2 μήνες!(2011-10-05 00:00:00.0)
Με πρότυπο τις άγριες περικοπές(2011-01-05 00:00:00.0)
Σταγόνα ικανοποίησης(2003-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ