Τετάρτη 11 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
Προσφορά στη μνήμη των αγωνιστών του «Ιππικού Γαζή»

Μετά την καταστροφική συμφωνία της Βάρκιζας, καθώς και εκείνες που προηγήθηκαν (Καζέρτα, Λίβανος κ.λπ.), άρχισαν οι διώξεις, δολοφονίες, εξορίες των αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και όλων των πατριωτών που αγωνίστηκαν κατά της γερμανικής κατοχής. Το αστικό κράτος με τις φασιστικές, τρομοκρατικές οργανώσεις και με την τεράστια βοήθεια των Αγγλο-αμερικάνων είχαν ως κύρια πολιτική τους την εξόντωση όλων των πατριωτών αγωνιστών. Οι απόντες του αγώνα και οι συνεργάτες των κατακτητών έγιναν οι τιμωροί των Αγωνιστών της Αντίστασης... Για τον περήφανο ηρωικό λαό δεν έμενε άλλη επιλογή από το να συνεχίσει τον αγώνα και, έτσι, προχώρησε στη συγκρότηση του ΔΣΕ, που η δράση του απλώθηκε σ' όλη τη χώρα.

Στην περιοχή της Θεσσαλίας ιδρύθηκε η Ταξιαρχία Ιππικού του ΔΣΕ με επικεφαλής τον Στέφανο Μανάκα, ταξίαρχο και επιτελάρχη τον Γαζή (Περικλή Οικονόμου), η οποία δρα υποστηρικτικά στις μάχες του πεζικού του ΔΣΕ καθώς και σε επιχειρήσεις μέσα σε χωριά και κωμοπόλεις. Το Ιππικό προελαύνει αστραπιαία συγκρουόμενο με παρακρατικές ληστοσυμμορίες ΜΑΥ και τμήματα χωροφυλακής.

Στις 6 - 7 Μάρτη 1949 η ταξιαρχία Ιππικού είχε εμπλακεί σε συντονισμένη κυκλωτική επιχείρηση πεζικού και πυροβολικού στη θέση Τομπρούζι της περιοχής Παλαμά Καρδίτσας. Η ταξιαρχία είχε μεγάλες απώλειες. Πάνω από 30 μαχητές βρήκαν το θάνατο και θάφτηκαν έξω από το νεκροταφείο Καρδίτσας. Να υπενθυμίσουμε ότι την εποχή εκείνη το τότε μισαλλόδοξο μοναρχοφασιστικό καθεστώς δεν επέτρεψε να ταφούν οι νεκροί στο νεκροταφείο γιατί τους θεωρούσαν «προδότες», «Βούλγαρους», «συμμορίτες», ενώ, ταυτόχρονα, στήνονταν μνημεία για τους συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών...

Τους νεκρούς μαχητές της Ταξιαρχίας Ιππικού του ΔΣΕ τίμησαν σε εκδήλωση η ΝΕ Καρδίτσας και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Καρδίτσας στην Ιτέα. Στο σημείο αναρτήθηκε τιμητική πλάκα με τα ονόματα των νεκρών αγωνιστών του ΔΣΕ, την οποία, όμως, λίγες μέρες μετά, κατέστρεψαν οι σύγχρονοι νοσταλγοί του καθεστώτος υποτέλειας και μισαλλοδοξίας. Ας είναι βέβαιοι, όμως, το κίνημα της περιοχής με τις βαθιές ιστορικές καταβολές θα αποκρούσει τις φασιστικές προκλήσεις, δεν πρόκειται να περάσει η παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας.

Ο Βασίλης Κωνσταντούλας, 15χρονος τότε συμμαχητής των αγωνιστών της ηρωικής Ταξιαρχίας, στη μνήμη τους προσφέρει 200 ευρώ στην ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ