Τετάρτη 11 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο τέλος του 2016 και... βλέπουμε για τον κατώτατο μισθό

Μειωμένες εισφορές για τους νέους και για εργαζόμενους σχετικά μεγάλης ηλικίας ζητάνε σαν αντιστάθμισμα οι μεγαλοξενοδόχοι

Από παλιότερη κινητοποίηση για Συλλογικές Συμβάσεις και αξιοπρεπείς μισθούς
Από παλιότερη κινητοποίηση για Συλλογικές Συμβάσεις και αξιοπρεπείς μισθούς
Για το τέλος του 2016 μεταθέτει τώρα το υπουργείο Εργασίας την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα επίπεδα πριν την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ του 2012, ενώ την ίδια στιγμή οι μεγαλοξενοδόχοι ζητάνε μειωμένες εισφορές για τους νέους και για άλλες ομάδες ασφαλισμένων, ως αντιστάθμισμα για να αποδεχτούν ακόμα και αυτήν τη «σταδιακή», σε βάθος διετίας, αύξηση του κατώτερου μισθού.

Σύμφωνα με έγγραφο - απάντηση του υπουργού Εργασίας σε Ερώτηση βουλευτή, ο Π. Σκουρλέτης υποστηρίζει ότι «(...) ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο θα αυξηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2016» (!) Μ' αυτόν τον τρόπο, η «άμεση επαναφορά στα 751 ευρώ» που υποσχόταν προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει τουλάχιστον μετά από δύο χρόνια, αν βέβαια μέχρι τότε δεν έχουν προκύψει άλλα δεδομένα. Κι αυτό καθώς, όπως λέει ο ίδιος στην επιστολή του, «η αύξηση του κατώτατου μισθού σταδιακά θα πραγματοποιηθεί σε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας και παραγωγικής ανασυγκρότησής της».

Δηλαδή, η κυβέρνηση εξαρτά την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού τόσο από τις εξελίξεις στην οικονομία, όσο βέβαια και από τα «αντισταθμιστικά» προνόμια που σκοπεύει να νομοθετήσει άμεσα για τους εργοδότες, προκειμένου να μην τους επιβαρύνει η όποια αύξηση στους μισθούς. Αυτά τα προνόμια θα τα πληρώσει στο σύνολό της η εργατική τάξη και μ' αυτόν τον τρόπο, ακόμα κι αν πάρει κάποια αύξηση στους μισθούς, θα την πάρει πίσω η εργοδοσία από την άλλη τσέπη.

Ετσι, χτες μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με τον υπουργό Εργασίας, οι εργοδότες του Τουρισμού, αφού χαρακτήρισαν εποικοδομητική τη συνάντηση και έκαναν λόγο για «σύγκλιση απόψεων», συνέδεσαν ανοιχτά τη σταδιακή αύξηση του κατώτερου μισθού με την εξασφάλιση από το κράτος χαμηλών ασφαλιστικών εισφορών.

Οπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδης, οι μεγαλοξενοδόχοι ζητάνε, στην περίπτωση που υπάρξει σταδιακή αύξηση του κατώτερου μισθού, να συνεχίσουν να δίνουν εισφορές προς το ΙΚΑ αντίστοιχες με το σημερινό μισθό των νέων, δηλαδή τα 511 ευρώ. Ανάλογα, ζήτησαν χαμηλότερες εισφορές και για άλλες «ευπαθείς ομάδες», όπως είπε ο Α. Ανδρεάδης, δηλαδή για εργαζόμενους σχετικά μεγάλης ηλικίας κ.λπ. Ζήτησε, επίσης, την άμεση προώθηση του προγράμματος που ήδη δίνεται στο τουριστικό κεφάλαιο, της «επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας» που τους εξασφαλίζει την επιδότηση από τον ΟΑΕΔ τουλάχιστον 8.000 θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις τους.

Βέβαια, η ίδια η κυβέρνηση είναι αυτή που άνοιξε την όρεξη των μεγαλοεργοδοτών για νέα προνόμια και μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες συνέδεσε ευθέως με τις όποιες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Κατά τ' άλλα, κυβέρνηση και εργοδότες χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ, που ήδη ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί.

Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο

Σχολιάζοντας τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, το Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής σημειώνει ότι, σύμφωνα με τον δεύτερο, «υπήρξε "σύμπτωση απόψεων σε πολλά ζητήματα". Ποια ζητήματα είναι αυτά;

Πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών στα 511 για τους νέους κάτω των 25, προκειμένου να δεχτούν οι ξενοδόχοι την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751. Νέο πρόγραμμα voucher στον Τουρισμό για 8.000 ανέργους. Νομοθέτηση και για νέα ευελιξία στη διάρκεια της θερινής περιόδου, ώστε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να μη λαμβάνουν τα ρεπό τους και αυτά να αναπληρώνονται με τη λήξη της καλοκαιρινής περιόδου.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν πρόκειται να δεχτούν καμιά νέα μείωση σε μισθούς και δικαιώματα. Αντίθετα διεκδικούν κάλυψη των απωλειών τους που είχαν τα τρία τελευταία χρόνια, με βάση και την πρόβλεψη του ΣΕΤΕ για 25 εκ. τουρίστες το 2015. Δεν πρόκειται να δεχτούμε καμιά νέα κλοπή των ασφαλιστικών μας εισφορών, που θα φέρουν νέες μειώσεις σε συντάξεις, Υγεία - Πρόνοια. Είναι κι αυτές μισθός δικός μας, από τον ιδρώτα μας. Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου σε επιφυλακή! Να συζητηθούν άμεσα σε όλους τους χώρους δουλειάς τα νέα μέτρα που συζητούν ΣΕΤΕ - υπουργείο Εργασίας. Να προετοιμαστούμε για νέους αγώνες!»


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ