Τρίτη 10 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Πετυχημένη η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών

Πλούσια η συζήτηση και τα αποτελέσματα της 11ης Συνάντησης που έγινε στις 7 και 8 Μάρτη στη Φρανκφούρτη

Με την υπογραφή Κοινής Ανακοίνωσης και Απόφασης για κοινές πρωτοβουλίες των Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ευρώπης το επόμενο διάστημα, ολοκληρώθηκε η 11η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών, που φέτος φιλοξενήθηκε στη Φρανκφούρτη, στις 7 και 8 Μάρτη, από την SDAJ (Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία). Το θέμα της Συνάντησης ήταν «70 χρόνια μετά την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών: Ο καπιταλισμός εξακολουθεί να προκαλεί κρίσεις, πολέμους, το φασισμό. Η ελπίδα για τη νεολαία βρίσκεται στο σοσιαλιστικό αύριο».

Το θέμα προσέφερε την ευκαιρία να αναπτυχθεί πλούσια συζήτηση και διάλογος, για την επικαιρότητα και την αναγκαιότητα οι νέοι σε όλη την Ευρώπη να μάθουν την αλήθεια και να παλέψουν γι' αυτήν, για τον καθοριστικό ρόλο της Σοβιετικής Ενωσης στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, για να τιμήσουν οι νέοι όσους έπεσαν στα πεδία των μαχών, πολεμώντας το φασισμό, για να βγουν σύγχρονα συμπεράσματα για την ανωτερότητα του σοσιαλισμού απέναντι στον καπιταλισμό, για την αντικαπιταλιστική πάλη σήμερα και τη συμμετοχή των νέων από τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες σ' αυτήν.

Επίσης, αναδείχθηκε στις τοποθετήσεις πολλών Οργανώσεων η ανάγκη να δυναμώσει το μέτωπο ενάντια στην ΕΕ που προσπαθεί να μετατρέψει την 9η Μάη σε «μέρα της Ευρώπης» και να κρύψει το πραγματικό της περιεχόμενο, την ΕΕ που προωθεί τον αντικομμουνισμό ως επίσημη ιδεολογία της όπως και την αντιεπιστημονική εξίσωση του κομμουνισμού με το φασισμό, την ΕΕ που στηρίζει κυβερνήσεις που συμμετέχουν φασιστικές δυνάμεις όπως στην Ουκρανία για να προωθήσει τα συμφέροντά της.

Στην ομιλία του, στη Συνάντηση ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Εχουμε κάθε λόγο και υποχρέωση να διδασκόμαστε από την Ιστορία, να μαθαίνουμε την αλήθεια και να παλεύουμε γι' αυτή. Να διδασκόμαστε από την εμπειρία και τα συμπεράσματα του τιτάνιου αγώνα των λαών για την κοινωνική απελευθέρωση. Να τα εντάσσουμε στη σημερινή μας πάλη, με τη συνεχή προσπάθεια να ανταποκρινόμαστε σε κάθε φάση στο σύγχρονο αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Γιατί είμαστε κληρονόμοι και των πιο μεγάλων ιδεών που γέννησαν τα πιο πρωτοπόρα μυαλά και των πιο μεγάλων κατορθωμάτων που κατάφεραν οι πιο απλοί άνθρωποι».

Δραστηριότητες και πλούσια ανταλλαγή πείρας

Στο πλαίσιο της 11ης Συνάντησης, διεξήχθη επίσης θεματικό σεμινάριο με τίτλο «Ο αγώνας ενάντια στην ανεργία των νέων, την επισφαλή εργασία και την επίθεση στην Τεχνική Εκπαίδευση. Η απάντησή μας στην κρίση», όπου οι ΚΝ μετέφεραν παραδείγματα και εικόνα τόσο από την κατάσταση και τη ζωή της νεολαίας σ' όλη την ΕΕ, όσο και από την οργάνωση της πάλης.

Ακόμα υιοθετήθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των Οργανώσεων ψήφισμα αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό και τη νεολαία, ύστερα από πρόταση της ΚΝΕ, καθώς και σύντομη ανακοίνωση για την 9η Μάη και την πάλη ενάντια στο φασισμό.

Αναλυτικά, το ψήφισμα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό έχει ως εξής: «Οι Οργανώσεις που υπογράφουμε αυτήν την ανακοίνωση απευθύνουμε μήνυμα αλληλεγγύης στους νέους και τις νέες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων της Ελλάδας. Στηρίζουμε το δίκαιο αίτημά τους για άμεση πραγματική κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων τους, για ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης.

Η νέα αντιλαϊκή συμφωνία μεταξύ της ελληνικής συγκυβέρνησης και της ΕΕ γεφυρώνει το παλιό με το νέο μνημόνιο, γεφυρώνει και παρατείνει παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Οι νέοι και οι νέες δεν έχουν κανένα λόγο να επιλέξουν το ποιος και με ποιον τρόπο θα τους στερεί τη ζωή και το μέλλον. Εχουν κάθε δικαίωμα να παλέψουν για τις σύγχρονες ανάγκες τους. Να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή, δυναμώνοντας την πάλη για ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του».

Οι διεθνείς αντιπροσωπείες συμμετείχαν, επίσης, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε στο κέντρο της Φρανκφούρτης η SDAJ, το Σάββατο το απόγευμα, με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Η 11η Συνάντηση απέδειξε, συνολικά, ότι οι συναντήσεις ευρωπαϊκών ΚΝ έχουν μεγάλη σημασία, μπορούν να συμβάλουν στην ενδυνάμωση του συντονισμού της πάλης, της παραπέρα ανάπτυξης σχέσεων της ΚΝΕ με άλλες ΚΝ στην Ευρώπη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας φιλοξενείται από την ΚΝΕ(2015-09-24 00:00:00.0)
Στην Ισπανία έγινε η 10η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών(2014-02-19 00:00:00.0)
Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ στη Μαδρίτη(2014-02-15 00:00:00.0)
Μεγάλη συμμετοχή νεολαιίστικων οργανώσεων απ' όλο τον κόσμο(1999-09-16 00:00:00.0)
Δυναμώνουν η συνεργασία και οι κοινές πρωτοβουλίες(1997-08-24 00:00:00.0)
"Να αναπτύξουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη"(1997-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ