Κυριακή 17 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ
Η «ΔΩΔΩΝΗ» δίνει ζωή στην περιοχή

Μεγάλο συλλαλητήριο, την Τρίτη 19 Ιούνη, αγροκτηνοτρόφων και εργαζομένων για τη σωτηρία της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας από το ξεπούλημα

Λίγο πριν σουρουπώσει, πήγαμε και βρήκαμε τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίας Ελεούσας, Ηλία Βότσικα στη στάνη του. Δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε την ερώτηση - τι θα απογίνουν οι κτηνοτρόφοι σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης της Δωδώνης;- και, αφού μας διέκοψε σηκώνοντας τα χέρια, μας απάντησε: «Αν φύγει η γαλακτοβιομηχανία "ΔΩΔΩΝΗ" από τα χέρια των αγροτών και περάσει σε ιδιωτικά θα είναι άσχημα τα πράγματα για όλους μας. Στο εργοστάσιο θα μειωθεί το προσωπικό και θα αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων εκεί. Για εμάς τους κτηνοτρόφους θα είναι σκέτη καταστροφή, αφού από 317 δραχμές το κιλό που παίρνει σήμερα η βιομηχανία το γάλα, με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, θα πέσει μέχρι και 100 δραχμές. Είναι δυνατόν ο ιδιώτης να μην κοιτάξει το δικό του ατομικό συμφέρον;», ρωτά με νόημα ο πρόεδρος της Ελεούσας.

Στη συνέχεια πήγαμε μαζί στο σταθμό γάλακτος του χωριού. Εκεί οι κτηνοτρόφοι αφήνουν το πρωί και το βράδυ το γάλα. Εκείνη την ώρα η παραλήπτρια του σταθμού ενημερώνει τους κτηνοτρόφους πως είναι τελευταία φορά που θα πληρωθούν μέσω αυτής. «Από δω και πέρα θα πηγαίνετε στην Τράπεζα να πληρώνεστε», τους ανακοίνωσε η Αλεξάνδρα Παπά που δουλεύει δύο ώρες το πρωί και δύο ώρες το βράδυ και πληρώνεται με 29.000 δραχμές από τη "ΔΩΔΩΝΗ". Θα τα παρατήσω, δεν πάει άλλο. Μέχρι τώρα καθόμουνα γιατί με "χαρτζιλίκωναν" οι κτηνοτρόφοι την ημέρα της πληρωμής. Τώρα με 29.000 δραχμές δεν πρόκειται να μείνω», συμπληρώνει.

«Παίρνουν αποφάσεις χωρίς να νοιάζονται για μας. Δεν τους ενδιαφέρει πώς θα κατέβει ο αγρότης από το απομονωμένο χωριό να αφήσει τη δουλιά του και να πάει στην τράπεζα να πάρει λεφτά», σημειώνει ο Ηλίας Βότσικας και προσθέτει: «Πριν λίγες μέρες μάθαμε πως τις εξισωτικές αποζημιώσεις θα τις κάνουν οι ιδιώτες και όχι η γραμματέας του συνεταιρισμού, όπου για κάθε αίτηση δίναμε 2.000 δραχμές. Τώρα ο ιδιώτης που θα αναλάβει στο χωριό θα παίρνει γύρω στις 8.000 δραχμές. Κι όταν τον ρωτήσαμε: "Σαν πολλά δεν είναι βρε παιδί μου", μας κατακεραύνωσε: "Κανονικά είναι να πάρω 27.000 δραχμές είπε και μου έδειξε έναν κατάλογο"»!

«Βρόχος τα προβλήματα»...

Τα προβλήματα για τους κτηνοτρόφους, όμως, δε σταματούν εδώ, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πιο πολλά και πιο δύσκολα, σαν βρόχος που τους πνίγει στο λαιμό. Ιδιαίτερα τα έξοδα είναι πάρα πολλά. «Δε βγαίνουμε, μάς λέει ο Μιχάλης Γερέμος. Αυτά που χρειαζόμαστε για να βγάλουμε πέρα το κοπάδι, το τριφύλλι, το καλαμπόκι, οι ζωοτροφές και τα υπόλοιπα, οι τιμές τους είναι στα ύψη», εξηγεί και συμπληρώνει με πόνο και αγανάκτηση: «Από δέκα χρονώ φυλάω πρόβατα, ήλιο με ήλιο. Δεν είναι ζωή αυτή, δεν μπορεί να πάει πουθενά, σε δένουν τα ζωντανά».

Αλλά για την Ηπειρο, η γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί πολλά χωριά της Ηπείρου έχουν ερημώσει. Κι αυτά που έχουν απομείνει με το ζόρι κρατιούνται. Είναι η «ΔΩΔΩΝΗ» αυτή που δίνει, ακόμα, ζωή στην περιοχή. Αν ιδιωτικοποιηθεί, η εγκατάλειψη των χωριών θα είναι σίγουρη. «Αν μειωθεί η τιμή θα τα σχολάσουμε τα πρόβατα, επισημαίνει ο Γιώργος Γιολδάσης. Αυτή τη στιγμή για να τα βγάλω πέρα, η τιμή του γάλακτος θα πρέπει να ξεπεράσει τις 400 δραχμές. Σκέψου τι θα γίνει αν μειωθεί. Το παιδί μου ούτε να τα βλέπει δε θέλει. Αφού δεν υπάρχει προκοπή. Μην κοιτάς εμάς τους παλιούς. Εμείς αυτό ξέρουμε να κάνουμε μόνο. Εγώ για να κρατήσω το κοπάδι μέχρι και νηστικός κάθομαι, ο νέος όμως δεν μπορεί να το κάνει αυτό», υπογραμμίζει.

«Αγκάθι» για τις ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες

Η αγροτική Τράπεζα με τη βοήθεια της κυβέρνησης προσπαθεί να αποσπάσει από τα «κρατικοσυνεταιριστικά» χέρια τη γαλακτοβιομηχανία και να την παραδώσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο, μέσω του χρηματιστηρίου. Για τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες η «Δωδώνη» αποτελεί μεγάλο «αγκάθι». Οι καλές, σχετικά, εργασιακές σχέσεις που έχουν οι εργαζόμενοι εδώ, αλλά και οι ικανοποιητικές τιμές που δίνει στους κτηνοτρόφους για το γάλα, αναγκάζουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να μην παρεκκλίνουν από τα δεδομένα αυτά. Ετσι, η «ΔΩΔΩΝΗ» αποτελεί οδηγό στις τιμές του γάλακτος και κρίνει την τύχη όλων των κτηνοτρόφων της περιοχής καθώς και όσοι κτηνοτρόφοι δεν παραδίνουν γάλα στη «ΔΩΔΩΝΗ», διαπραγματεύονται την τιμή με βάση την προσφορά της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας. Πέραν αυτών, σε περίπτωση ιδιωτικοποίησής της, θα πληγούν και οι άλλοι εργαζόμενοι καταναλωτές, τόσο όσον αφορά την τιμή όσο και στην ποιότητα των κτηνοτροφικών προϊόντων που αγοράζει.

«Γι' αυτούς τους λόγους -υπογραμμίζει ο Τάσος Μαλάτος- το σωματείο μας θα πρωτοστατήσει για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση και μαζί με τις Ενώσεις και τον ηπειρώτικο λαό θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις όπως πριν από δέκα χρόνια, όταν επιχειρήθηκε κάτι ανάλογο από την κυβέρνηση της ΝΔ. Θα συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αρτα την Τρίτη 19 Ιούνη, μαζί με τους αγρότες και όλο το λαό της περιοχής, για να μην περάσει το ξεπούλημα και η ιδιωτικοποίηση της "ΔΩΔΩΝΗΣ".

«Δε θέλουμε να αλλάξουν τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της γαλακτοβιομηχανίας και ο κοινωνικός ρόλος που παίζει στην περιοχή, είπε σημειώνοντας μια άλλη παράμετρο ο Νίκος Λάκκας, μέλος του ΔΣ του σωματείου. Η "Δωδώνη" απευθύνεται σε 14.000 κτηνοτρόφους παραγωγούς, τους οποίους καταφέρνει και στηρίζει, στην πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρώπης. Μια πιθανή ιδιωτικοποίηση θα αποτελέσει τεράστιο σφάλμα και θα γονατίσει τους κτηνοτρόφους, που θα γίνουν βορά στο κυνήγι του κέρδους του ιδιώτη. θα οδηγήσει στη δραματική συρρίκνωση της κτηνοτροφίας. Κι αυτό σε μια περιοχή που, ουσιαστικά, οι αγρότες στηρίζονται στο εισόδημα από την κτηνοτροφία. Ο ηπειρώτικος λαός συσπειρωμένος, για μια ακόμη φορά, θα αποτρέψει μια τέτοια καταστροφική εξέλιξη», εκφράζει τη βεβαιότητα ο Ν. Λάκκας.

«Τελευταίο κάστρο... η κτηνοτροφία»

Αναστάτωση και οργή επικρατεί και στον αγροτικό κόσμο της Αρτας και όχι μόνο, μετά την απόφαση -κατά πλειοψηφία- του ΔΣ της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Αρτας να φέρει θέμα πώλησης των μετοχών της Ενωσης στη «ΔΩΔΩΝΗ», στην ΑΤΕ, στη γενική συνέλευση που συγκαλεί την ερχόμενη Τετάρτη. Να σημειώσουμε πως πρόεδρος της Ενωσης είναι ο Θεόδωρος Χαρακλιάς, ο οποίος είναι... διευθυντής της ΑΤΕ στην Αρτα.

«Δε θα επιτρέψουμε να περάσει αυτή η μεθόδευση, λέει ο Νίκος Γιαννούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας. Το τελευταίο κάστρο που μας απέμεινε στην περιοχή είναι η κτηνοτροφία. Αν χαθεί και αυτή θα μπει οριστικά η "ταφόπλακα" για τον αγροτικό κόσμο. Ηδη η μια παραγωγή μετά την άλλη, χάνεται καθώς οι τιμές στα εσπεριδοειδή, την ελιά και το καλαμπόκι υποχωρούν συνεχώς. Αν πουληθεί η "ΔΩΔΩΝΗ" θα γίνει ό,τι και με το χυμοποιείο "Εσπερίδα" που πουλήθηκε σε ιδιώτη και, τώρα, δε λειτουργεί καν, με αποτέλεσμα το πορτοκάλι να μένει στα χωράφια. Και κατέληξε: Την απάντηση θα την πάρουν στους δρόμους του αγώνα. Οι αντιπρόσωποι της περιοχής στη γενική συνέλευση δε θα επιτρέψουν να συντελεστεί το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης της "Δωδώνης". Δε θα συναινέσουν στο ξεκλήρισμά τους», τονίζει με αποφασιστικότητα.


Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ