Σάββατο 7 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΣΥΜΜΑΧΟΥ» ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά

Σε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά στα Δωδεκάνησα, το Φαρμακονήσι και τη Στρογγύλη, προχώρησε χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, συνεχίζοντας τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Μια κλιμάκωση που έχει και ΝΑΤΟικό υπόβαθρο (όπου ομνύει και η συγκυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ) εφόσον στο δικό του πλαίσιο εκτυλίσσεται, στη βάση παγίωσης των «γκρίζων ζωνών».

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χτες το μεσημέρι από το ΓΕΕΘΑ, «Σχηματισμός 2 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, εισήλθε στις 11:13 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ μεταξύ ν. Σάμου και ν. Κώ. Εν συνεχεία 1 αεροσκάφος εκ του υπόψη σχηματισμούπραγματοποίησε στις 11:14 υπέρπτηση άνωθεν ν. Φαρμακονήσι,στα 15.000 πόδια. Τα 2 αεροσκάφη εξήλθαν του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 11:14, μεταξύ ν. Σάμου και ν. Κώ».

Ακολούθησε δεύτερη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, το απόγευμα, ότι «Σχηματισμός 2 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, εισήλθε στις 17:27 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ βόρεια ν. Στρογγύλη. Εν συνεχεία 1 αεροσκάφος εκ του υπόψη σχηματισμού πραγματοποίησε στις 17:27 υπέρπτηση άνωθεν ν. Στρογγύλη, στα 6.000 πόδια. Τα 2 αεροσκάφη εξήλθαν του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 17:28, βόρεια ν. Στρογγύλη».

Και στις δύο περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις εκδηλώνονταν ενώ στην περιοχή βρισκόταν ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, που, συνοδευόμενος από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και ΓΕΝ, επισκέφτηκε χτες μονάδες σε Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Μεγίστη, Στρογγύλη και Ρω.

Ταυτόχρονα, οι τουρκικές υπερπτήσεις γίνονταν ενώ ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, και ο Τούρκος ομόλογός του, Μ. Τσαβούσογλου, είχαν μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας χτες στη Ρίγα της Λετονίας, όπου βρέθηκαν σε μια άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και άλλων χωρών.

Επιπλέον, οι προκλήσεις που εκδηλώθηκαν ήρθαν μια μέρα μετά το μήνυμα που απέστειλε προχτές η ελληνική κυβέρνηση στην Αγκυρα ότι θέλει να ξαναβάλει μπρος τα περιλάλητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), σηματοδοτώντας τελικά και τα όρια των τέτοιων πολυδιαφημισμένων πρωτοβουλιών, που, υπό τη σκέπη των διακρατικών ενώσεων του μεγάλου κεφαλαίου, τύπου ΝΑΤΟ και ΕΕ, μόνο ως φύλλο συκής χρησιμεύουν μπρος στις οξυμένες ενδοαστικές αντιθέσεις.

Τέλος, έγινε λίγες μέρες μετά την κίνηση της Τουρκίας να επιχειρήσει δέσμευση (με ΝΟΤΑΜ) για δέκα μήνες μιας τεράστιας έκτασης καταμεσής του Αιγαίου για αεροναυτικές ασκήσεις, την παρέμβαση της Αγκυρας στο ιταλικό πλοίο «Explora» να ζητήσει την άδειά της προκειμένου να εκτελέσει έργο πόντισης οπτικών ινών νότια της Κρήτης εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το πρόσφατο επεισόδιο με τον ίδιο τον αρχηγό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας να βρίσκεται στο πιλοτήριο τουρκικού μαχητικού που με άλλα πέντε (τα δύο οπλισμένα) έκαναν όλο τον κάθετο άξονα από το Βόρειο έως το Νότιο Αιγαίο, την έκδοση από την Τουρκία δύο αγγελιών προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), με τις οποίες έσπευδε να δεσμεύσει για «επικίνδυνες επιχειρήσεις» πολύ μεγάλες περιοχές στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο για όλο το 2015.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ