Σάββατο 7 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καβγάδες για αποτελεσματικότερες υπηρεσίες στο κεφάλαιο

Στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος που συνεδριάζει αύριο Κυριακή εστιάζεται το ενδιαφέρον για τις επόμενες διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ.

Προχτές, Πέμπτη, στη δεκάωρη, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκτός του Αντ. Σαμαρά μίλησαν και πάνω από 50 βουλευτές. Υπολογίζεται ότι 18 διαφοροποιήθηκαν από τις επιλογές της ηγεσίας και ζήτησαν τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου ακόμα και αλλαγή αρχηγού, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη που επιμένει ότι αν το κόμμα δεν προχωρήσει σε «αλλαγές» θα «γίνει ΠΑΣΟΚ, ένα μικρό κόμμα»...

Η κριτική που ασκείται από μητσοτακικούς, αλλά και καραμανλικούς βουλευτές, στην ηγεσία Σαμαρά είναι κοντολογίς ότι επί ημερών του η ΝΔ έχασε την επαφή της με κεντρώα ακροατήρια, τον λεγόμενο «μεσαίο» χώρο, ψηφοφόρους που στη ΝΔ κρίνουν ότι πρέπει να προσεταιριστούν εκ νέου, προκειμένου να ξαναδιεκδικήσουν με αξιώσεις την αστική διακυβέρνηση, ενώ στελέχη της βρέθηκαν να συνομιλούν με χρυσαυγίτες.

Βέβαια, σε αυτό το ιδιότυπο αντι-σαμαρικό μέτωπο δεν έχουν όλοι τις ίδιες απόψεις για την πολιτική που θα υπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες του κεφαλαίου, όπως π.χ. οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Για παράδειγμα, καραμανλικά στελέχη όπως ο Ευρ. Στυλιανίδης επικρίνουν τον Σαμαρά ότι εφάρμοσε το «Δόγμα του ΣΟΚ», προωθώντας «μεταρρυθμίσεις» που έβαλαν την «κοινωνία» και το «χώρο της εργασίας» απέναντι από την κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να ακολουθήσει την τακτική της «Ηπιας Προσαρμογής» που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή.

Στον αντίποδα, στελέχη όπως ο Κυρ. Μητσοτάκης ασκούν κριτική στην ηγεσία Σαμαρά, γιατί επί διακυβέρνησής του, και ιδίως μετά τις ευρωεκλογές, με τον φόβο του πολιτικού κόστους, καθυστέρησαν ή και ανέστειλαν «μεταρρυθμίσεις». Σημειωτέον, μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στη ΝΔ», ότι ο ίδιος δεν έχει φιλοδοξία να αναλάβει την προεδρία της ΝΔ και πως ακόμα και σε περίπτωση που συγκληθεί έκτακτο συνέδριο, δεν θα σήμαινε «νομοτελειακά» πως θα τεθεί ζήτημα αντικατάστασης του Σαμαρά. Τάχθηκε, ωστόσο, υπέρ της θέσπισης συγκεκριμένης θητείας για τον εκάστοτε πρόεδρο, αλλά και υπέρ ενός συνεδρίου, το οποίο όπως είπε θα προσδιορίσει το ιδεολογικό στίγμα και θα κατοχυρώσει συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες στη λειτουργία του κόμματος.

Παρέμβαση Αβραμόπουλου

Εμμεση παρέμβαση στα εσωκομματικά της ΝΔ και γενικότερα έκανε ο αντιπρόεδρός της και επίτροπος σήμερα στην Κομισιόν Δ. Αβραμόπουλος που συναντήθηκε χτες το μεσημέρι με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. Οπως είπε ο Δ. Αβραμόπουλος στον Κ. Παπούλια τον επισκέφτηκε «με τρεις ιδιότητες: του Επιτρόπου της Ελλάδας στην ΕΕ, του Ελληνα πολιτικού που για 10 ολόκληρα χρόνια, επειδή συνέπεσε η περίοδος της θητείας σας με τη δική μου συμμετοχή στα κυβερνητικά σχήματα, αλλά και του Ελληνα πολίτη».

Πρόσθεσε: «Ολοι γνωρίζουν στην Ελλάδα πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Από τη θέση μου και εγώ συμβάλλω, στο βαθμό βέβαια που μπορώ, και εύχομαι τα καλύτερα για την πατρίδα μας. Πάντοτε έχοντας κατά νου, αυτό που και εσείς διδάξατε και υπηρετήσατε και εγώ έχω κομμάτι της συνείδησής μου ότι πρέπει να προασπίζουμε και να ενισχύουμε την εθνική μας συνοχή, τη λαϊκή και εθνική ενότητα, ιδιαίτερα απαραίτητα στοιχεία για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να πορευθούμε με αισιοδοξία». Και συμπλήρωσε ότι «ως εκ της θέσεώς μου, έχω και λόγο και φωνή και άποψη σε ό,τι αφορά την πατρίδα μας. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι μπορεί γεωγραφικά να είμαι στις Βρυξέλλες, αλλά η καρδιά μου είναι εδώ»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ