Παρασκευή 6 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
Απειλεί γιατρούς και φαρμακοποιούς με πρόστιμα

Το βούρδουλα των προστίμων για τη λεγόμενη υπέρβαση των ορίων στη συνταγογράφηση φαρμάκων που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ για τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς επισείει ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός με δύο εγκυκλίους που ανάρτησε στο διαδίκτυο.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, στηριζόμενος στους νόμους 4316/2014 (ΦΕΚ 270Α), 4052/2012 (ΦΕΚ 41Α) και στην απόφαση του τέως υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη (ΦΕΚ1796/Β/01-07-2014) απειλεί τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς, που δε συμμορφώνονται στους όρους συνταγογράφησης, με πρόστιμα από 500 - 5.000 ευρώ. Ακόμα απειλεί τους γιατρούς που υπηρετούν ή είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, με διακοπή της συνταγογράφησης μέχρι και 12 μήνες ή και οριστική καταγγελία της σύμβασης. Επίσης, αναφέρει ότι η υπέρβαση για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ και του ΕΣΥ αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για κάθε κατηγορία. Ως υπέρβαση, κατά τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, για τους γιατρούς θεωρείται το ποσοστό άνω του 20% αθροιστικά σε τρεις συνεχόμενους μήνες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Για τους φαρμακοποιούς, προβλέπει τον αποκλεισμό τους από εκτέλεση συνταγών από ένα μέχρι έξι μήνες σε περίπτωση που παραβιάζουν όσα προβλέπουν οι παραπάνω νόμοι και η υπουργική απόφαση.

Πρόκειται για μέτρα που υπηρετούν τη δέσμευση της προηγούμενης συγκυβέρνησης - και την οποία παρέτεινε η τωρινή - για τη διαμόρφωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε 2 δισ. ευρώ για το 2015. Είναι μια πολιτική που ακυρώνει την επιστημονική πληρότητα των γιατρών και φαρμακοποιών και στερεί απ' τους ασθενείς τα απαραίτητα φάρμακα, οι οποίοι υποχρεώθηκαν μόνο γι' αυτά που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ να πληρώσουν ως συμμετοχή 750 εκ. ευρώ το 2014 απ' την τσέπη τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ