Πέμπτη 5 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αιμορραγία στο ΙΚΑ από τις απαλλαγές στο κεφάλαιο

Στοιχεία για την πορεία των εσόδων του ΙΚΑ έδωσε χτες το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκειμένου να καθησυχάσει τους συνταξιούχους για την οικονομική του κατάσταση και την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων. Σύμφωνα με αυτά, τον περασμένο Γενάρη τα έσοδα του Ταμείου ανήλθαν στα 951 εκατ. ευρώ, έναντι 983 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2014 και τον περασμένο Φλεβάρη 1 δισ. ευρώ, έναντι 1,054 δισ. ευρώ το Φλεβάρη του 2014.

Οπως σημειώνουν μάλιστα πηγές του υπουργείου, η διαφορά που υπάρχει στα έσοδα οφείλεται σε νομοθετική ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία προέβλεπε μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% από 1/1/2015 και οδηγεί σε μηνιαία απώλεια εσόδων του ΙΚΑ ύψους 72 εκατ. ευρώ. Επομένως, αν συνυπολογιστεί και αυτό το δεδομένο, τότε τα έσοδα του ΙΚΑ για τους δύο πρώτους μήνες του 2015 είναι οριακά καλύτερα σε σχέση με πέρυσι.

Οι παραπάνω ισχυρισμοί του υπουργείου δεν έχουν την παραμικρή πρακτική αξία. Θεωρητικά, τα έσοδα θα ήταν καλύτερα, αλλά λόγω της απαλλαγής των εργοδοτών κατά 3,9% στα ταμεία του ΙΚΑ φτάνουν λιγότερα έσοδα. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί σε ετήσια βάση (14 καταβολές εισφορών), προκύπτει ότι η συνολική απώλεια για το ΙΚΑ θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή και το έλλειμμα που δείχνει για φέτος ο προϋπολογισμός του Οργανισμού.

Και προκύπτει το ερώτημα: Η κυβέρνηση θα καταργήσει το νόμο που προβλέπει για τους εργοδότες μειωμένες εισφορές κατά 3,9% και κατά 1,1% που επιβλήθηκε το 2012 και που προκαλούν στο ΙΚΑ απώλειες πάνω από 1,3 δισ. ευρώ ετησίως, ή θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια πολιτική η οποία ενισχύθηκε με τους «μνημονιακούς» νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης; Θα καταργήσει, δηλαδή, έναν καραμπινάτο νόμο των μνημονίων ή θα καμώνεται ότι δεν ξέρει τίποτα για το φόνο;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ