Τετάρτη 4 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εσωκομματικές διεργασίες με το βλέμμα στις δυσκολίες της κυβέρνησης

Υπό την προεδρία του Αντ. Σαμαρά συνεδριάζει αύριο Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ) της ΝΔ, προκειμένου να γίνει μια πρώτη συζήτηση και αποτίμηση για τα αίτια της εκλογικής ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ και την πορεία του κόμματος στο επόμενο διάστημα, με επιδίωξη την αναμόρφωση της εγχώριας κεντροδεξιάς. Με τους ίδιους άξονες συνεδριάζει την Κυριακή και η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

Στη συνεδρίαση της ΚΟ αναμένεται να ασκηθεί κριτική για τον τρόπο που πορεύτηκε το κόμμα προεκλογικά και νωρίτερα ακόμα, με την ηγεσία να δέχεται πυρά γιατί το κόμμα έχασε επαφή με τους πιο κεντρώους ψηφοφόρους που χρειάζεται να επαναπροσεγγίσουν, ώστε να ξαναποκτήσουν δυναμική διεκδίκησης της αστικής διακυβέρνησης.

Σε αυτή τη βάση, άλλωστε, ασκείται κριτική και προσωπικά στον Α. Σαμαρά.

Μιλά για δικαίωση, δίνει δικό του στίγμα

Προκειμένου να κινηθούν οι τέτοιες διαδικασίες αλλαγών στο κόμμα, δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου.

Ο Α. Σαμαράς δείχνει προσώρας να θωρακίζεται πίσω από τις δυσμενείς εξελίξεις στην ελληνική καπιταλιστική οικονομία. Η ηγετική ομάδα παρουσιάζει όλη αυτή τη συζήτηση που άναψε τελευταία περί δημοσιονομικού κενού, κατάρρευσης των φορολογικών εσόδων, χρηματοδοτικής ασφυξίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ανάγκης νέου χρηματοδοτικού πακέτου από τον Ιούνη - Ιούλη, που οπωσδήποτε θα συνοδεύεται από νέα σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα, ως δικαίωση της πολιτικής Σαμαρά και ήττα στην πράξη του «λαϊκισμού» του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραπέρα, ο Α. Σαμαράς δεν αποκλείεται να προτείνει -σε αντιδιαστολή με το αίτημα περί έκτακτου συνεδρίου- τη διεξαγωγή έκτακτης εθνικής συνδιάσκεψης. Επιπλέον, υιοθετεί και ο ίδιος το αφήγημα περί κεντροδεξιάς, φέρνοντάς το, βέβαια, στα μέτρα του. Ενδεικτικά, στις 5/2, στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ μετά τις εκλογές, όπου μίλησε μόνο ο ίδιος, περιέγραφε τη ΝΔ ως μια σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη που θα τοποθετείται «συντηρητικά» για τα εθνικά θέματα και ζητήματα ασφάλειας και «φιλελεύθερα» στα θέματα της οικονομίας, στα με «θετικό πρόσημο νέα κινήματα», τη νεανική επιχειρηματικότητα, τη ναυτιλία, τη νησιωτικότητα, τον πολιτισμό...

Τέλος, είναι ένα ζήτημα τι στάση θα τηρήσει ο πρ. πρόεδρος του κόμματος Κ. Καραμανλής, καθώς με το κύρος που έχει μεταξύ των νεοδημοκρατών, μπορεί δίνοντας στήριξη σε κάποιον εκ των δελφίνων, να επηρεάσει θεαματικά τις εσωκομματικές εξελίξεις. Για την ώρα, ωστόσο, περιορίζεται στο να ζητά «ενότητα» και «ψυχραιμία», χωρίς να φαίνεται διατεθειμένος να πάρει πάνω του περισσότερες ευθύνες για τις εξελίξεις στη ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ