Σάββατο 28 Φλεβάρη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένει να «βαφτίζει το κρέας ψάρι»

Βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, ο Αλ. Τσίπρας «ευλόγησε τα γένια» της κυβέρνησής του για τη συμφωνία που κατέληξε με τους «εταίρους», προσπερνώντας τον εξόφθαλμα αντιλαϊκό της χαρακτήρα. Μιλώντας χτες στο υπουργικό συμβούλιο προανήγγειλε - μόνο στο περίγραμμά τους και χωρίς πολλές λεπτομέρειες - μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες που στην καλύτερη περίπτωση συνιστούν «παρηγοριά στον άρρωστο...», αφού δεν αίρουν κανένα μνημονιακό αντιλαϊκό μέτρο, ούτε προσφέρουν πραγματική ανάσα στα βασανισμένα λαϊκά στρώματα.

«Η χώρα βγαίνει από αυτή τη δύσκολη και σκληρή διαδικασία πραγματικής διαπραγμάτευσης, πιο δυνατή και πιο περήφανη, έχοντας ανακτήσει την αξιοπρέπεια αλλά και την ισοτιμία της απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους και ταυτόχρονα έχοντας πετύχει τους βασικούς προκαταρκτικούς στόχους που είχαμε θέσει γι' αυτόν τον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης», ισχυρίστηκε.

«Αυτό το οποίο έχουμε σήμερα μπροστά μας είναι η υποχρέωση να ξεκινήσουμε την υλοποίηση μιας σειράς σαρωτικών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε, επιλέγοντας σε πρώτη φάση να παρουσιάσει πρωτοβουλίες «ανώδυνες», που δεν κλονίζουν τη ...δημοσιονομική ισορροπία, σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει τις μεταρρυθμίσεις που έπονται με σαφή αντιλαϊκό χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη βδομάδα θα κατατεθούν:

-- Νομοσχέδιο για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» με μέτρα για την ακραία φτώχεια, όπως δωρεάν ρεύμα και σίτιση σε 300.000 νοικοκυριά (το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για περιορισμένη κατανάλωση ρεύματος και κουπόνια επιδότησης σίτισης) και «εκκίνηση του προγράμματος στέγασης» για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων.

-- Νομοσχέδιο για τη «ρύθμιση» - αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία προκειμένου να εισρεύσουν έσοδα στα δημόσια ταμεία (με τα λαϊκά νοικοκυριά να καλούνται να πληρώσουν τα χρέη από τα «μνημονιακά» χαράτσια), στο οποίο θα περιλαμβάνεται και ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

-- Νομοθετική ρύθμιση για την «προστασία της πρώτης κατοικίας», που θα έχει «έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ», όπως είπε, δίχως περαιτέρω διευκρινίσεις (π.χ., για τα ποσά που θα καλούνται να πληρώνουν υποχρεωτικά τα λαϊκά νοικοκυριά προκειμένου να εντάσσονται στη ρύθμιση).

-- Νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, που θα διασφαλίζει τη «λειτουργία της ΕΡΤ», δίχως να «δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό».

Ο πρωθυπουργός καταλήγοντας προανήγγειλε πρωτοβουλία για ηλεκτρονικά κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών, αλλά και για την «κάρτα του πολίτη», που θα εμπεριέχει όλες τις πληροφορίες που θα απαιτούνται για τις συναλλαγές με τη Δημόσια Διοίκηση.

Τέλος, γνωστοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης να κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια. «Για να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό», ανέφερε, συσκοτίζοντας τους υπαίτιους και προϊδεάζοντας για μια ακόμα διαδικασία αποπροσανατολισμού του λαού, την ώρα που θα «τρέχει» η αντιλαϊκή πολιτική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σειρά νομοθετικών προτάσεων για ανάκτηση απωλειών και πραγματική ανακούφιση του λαού(2015-05-17 00:00:00.0)
Τροπολογία - προσθήκη στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ(2015-04-25 00:00:00.0)
Στόχος να εισπραχτούν τα χαράτσια των μνημονίων(2015-03-20 00:00:00.0)
Παζάρια με επίκεντρο το «ευρωπαϊκό πρόγραμμα»(2014-10-23 00:00:00.0)
Υπηρετεί πιο αποτελεσματικά τα ταξικά συμφέροντα του κεφαλαίου(2013-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ