Σάββατο 28 Φλεβάρη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπεκφυγές για να μη δεσμευτεί ότι θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή

Τρόπο να αποφύγει να φέρει τη συμφωνία για παράταση της δανειακής σύμβασης προς κύρωση στη Βουλή αναζητά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κάτι που επιθυμούν και πολλοί βουλευτές προκειμένου να μην εκτεθούν υπερψηφίζοντας μια αντιλαϊκή συμφωνία. Ο υπουργός Επικρατείας και δεξί χέρι του πρωθυπουργού, Ν. Παππάς, μιλώντας χτες στο «ΣΚΑΪ», προϊδέασε για τις προθέσεις του Μαξίμου, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται περί νέας συμφωνίας αλλά επέκτασης της προηγούμενης. Επιχειρώντας να προσπεράσει τη δικαιολογημένη κριτική που δέχεται η συγκυβέρνηση για την απροθυμία της να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, ισχυρίστηκε ότι και ...οι άλλοι τα ίδια έκαναν!

«Εδώ δεν πρόκειται για νέα συμφωνία, πρόκειται για παράταση της ήδη υπάρχουσας ... θα έλεγα, δε, όσοι εύχονται να έρθει στη Βουλή ένα κείμενο που κατά παράβαση της απόφασης του Γιούρογκρουπ να παραπέμπει στις προηγούμενες δεσμεύσεις ... θα διαψευστούν ... πρόκειται για μια αλλαγή ημερομηνίας, απ' τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια 3/4 τη συζητάνε, υφιστάμεθα κριτική απ' αυτούς που δε φέρανε την πρώτη δανειακή στη Βουλή που ήταν και τεραστίων διαστάσεων», ανέφερε και πρόσθεσε: «Θα έρθουν και οι 100 δόσεις στη Βουλή και η προστασία της πρώτης κατοικίας στη Βουλή, όλα τα κομμάτια της συμφωνίας για την εφαρμογή του προγράμματος θα γίνουν και κοινοβουλευτικό έργο».

Αυτή, άλλωστε, φέρεται να είναι μία απ' τις δύο επιλογές που εξετάζει το Μαξίμου: Να μη φέρει τη συμφωνία στη Βουλή και να την περάσει «σαλαμοποιημένη», νομοσχέδιο - νομοσχέδιο, αναλαμβάνοντας το ρίσκο των αντιδράσεων που θα προκαλέσει κάτι τέτοιο. Η δεύτερη επιλογή είναι να τη φέρει προς κύρωση στη Βουλή, με τον κίνδυνο, αφενός, ταύτισης με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που έχουν δηλώσει ότι θα την ψηφίσουν, αφετέρου, αν και λιγότερο πιθανό, καταψήφισής της από βουλευτές της συγκυβέρνησης.

«Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε»...

Ο υπουργός Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρης, μιλώντας στο «Mega», υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αποφασίσει. «Η τελική απόφαση θα παρθεί στην Πολιτική Γραμματεία. Αν θέλετε τη γνώμη τη δική μου πρέπει να έρθει, από κει και πέρα δεν μπορώ να σας πω τι θα γίνει», είπε. Την ίδια ώρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Παραπολιτικά», υποστήριξε ότι υπάρχουν ζητήματα ως προς τις νομικές δεσμεύσεις που επισύρει η κύρωση της συμφωνίας απ' τη Βουλή.

Να υπενθυμίσουμε πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει άμεσα τη συμφωνία που υπέγραψε στη Βουλή και να τεθεί αυτή σε ονομαστική ψηφοφορία.

Αίτημα να έρθει η συμφωνία στη Βουλή έχουν καταθέσει και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης, δήλωσε χτες ότι το κόμμα του θα ψηφίσει τη συμφωνία, παρότι «χειρότερη απ' τη δική μας», όπως υποστήριξε.

Συνάντηση Τσίπρα - Κέλερ

Με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομάδας των «Πρασίνων» και υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν στις ευρωεκλογές του 2014, Σκα Κέλερ, συναντήθηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας.

Συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα και αύριο συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της συμφωνίας επέκτασης της δανειακής σύμβασης. Τη σύγκλησή της ζήτησαν μέλη της που εμφανίζονται να διαφωνούν με πτυχές της συμφωνίας. Ευκαιρίας δοθείσης θα εκλεγεί νέα ΠΓ και νέος γραμματέας της ΚΕ, καθώς πολλά μέλη της προηγούμενης, όπως και ο γραμματέας, Δ. Βίτσας, έχουν εκλεγεί βουλευτές ή έχουν υπουργοποιηθεί. Ο νέος γραμματέας θα προέρχεται απ' τη μειοψηφία (ακούγεται το όνομα του Τ. Κορωνάκη). Ενδεχομένως στην ΚΕ τεθεί ζήτημα για τον Γ. Μηλιό και τη διατήρησή του στη θέση του υπεύθυνου του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής, καθώς προκάλεσε δυσαρέσκεια άρθρο του με το οποίο κατηγορεί το επιτελείο του ΥΠΟΙΚ για ελλιπή προετοιμασία και προχειρότητα, με τους επικριτές του να αντιτάσσουν ότι αν ισχύει κάτι τέτοιο αντανακλά ανεπάρκειες της δικής του δουλειάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ