Σάββατο 28 Φλεβάρη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Εκλιπαρώντας κλινικές μελέτες

«Στην ανάγκη υιοθέτησης ενός συγκεκριμένου, σταθερού και αμοιβαία επωφελούς πλαισίου συνεργασίας» - όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας - συμφώνησαν χτες ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων (EFPIA) Richard Bergstrοm, παρουσία του πρόεδρου του ΣΦΕΕ Κ. Φρουζή και του αντιπροέδρου Π. Αποστολίδη.

«Η συμφωνία αυτή - σύμφωνα πάντα με τον υπουργό - θα περιλαμβάνει τη δέσμευση εκ μέρους των πολυεθνικών ότι τα επόμενα 4 χρόνια θα διενεργηθούν στη χώρα μας κλινικές μελέτες που θα αποφέρουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ (σ.σ. από 80 εκ. σήμερα), ενώ παράλληλα θα υλοποιηθούν και επενδύσεις στην παραγωγή και συσκευασία φαρμάκων. Επιπροσθέτως, το υπουργείο ζητά να υπάρξει ειδικό καθεστώς σε ό,τι αφορά τις τιμές των αντικαρκινικών φαρμάκων για τη διάρκεια της συμφωνίας, ώστε να μην αναγκαστεί η Ελλάδα να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα στο πλαίσιο των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπως η υποχρεωτική αδειοδότηση φαρμάκων. Στο πλαίσιο της προτεινόμενης συμφωνίας το υπουργείο δεσμεύτηκε να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών και να εξετάσει το αίτημα τα εμβόλια, το ΕΚΑΣ και ο ΦΠΑ να μη συμπεριλαμβάνονται στη φαρμακευτική δαπάνη».

Τι σημαίνουν αυτά σε απλά Ελληνικά; Ενα δούναι και λαβείν με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την εξασφάλιση - όπως είπε παλιότερα ο υπουργός Υγείας - κέρδους σε λογικά επίπεδα. Κάτι που βρίσκεται μακριά απ' τις λαϊκές ανάγκες και οι οποίες θα μπορούσαν να καλυφθούν από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα παράγει, θα κάνει έρευνες και θα εισάγει τα απαραίτητα φάρμακα για να τα διανέμει δωρεάν σε όσους τα έχουν ανάγκη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ