Σάββατο 28 Φλεβάρη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Συντονισμός επενδύσεων στη Μεσόγειο

Την ίδια στιγμή, Γαλλία και Ιταλία στρέφουν το «βλέμμα» τους στη Λεκάνη της Μεσογείου, μια περιοχή κρίσιμης γεωστρατηγικής σημασίας και γεμάτη φυσικούς πόρους. Ετσι, επισημαίνουν ότι «θα συνεχίσουν να εργάζονται για την ενίσχυση της σταθερότητας, της ευημερίας και του εκδημοκρατισμού της μεσογειακής γειτονιάς τους». Επικεντρώνουν στην ανάγκη «ενίσχυσης της περιφερειακής ενοποίησης των χωρών του Νότου», με «εργαλεία» όπως η «Ενωση για τη Μεσόγειο» (στην οποία συμμετέχουν όλες οι χώρες της ΕΕ και άλλες της Μεσογείου) και η πρωτοβουλία «Διαλόγου των 5+5» (στην οποία συμμετέχουν μόνο Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία και Αλγερία, Λιβύη, Τυνησία, Μαρόκο, Μαυριτανία). Σκοπός είναι «να βελτιωθεί το επίπεδο της συνεργασίας των επενδύσεων στο νότο της Μεσογείου, ιδιαίτερα μέσα από την πρωτοβουλία AMICI» (που αφορά το συντονισμό επενδύσεων στη Νότια Μεσόγειο με τη στήριξη και της ΕΕ).

Οι δυο πλευρές σημειώνουν ότι μέσα στο 2015 θα διοργανώσουν μια συνάντηση της «ομάδας γαλλο-ιταλικής σκέψης για τη Μεσόγειο», με «το αντικείμενο να προσδιορίσει τις προτεραιότητες και τα κοινά προγράμματα δράσης σε αυτή τη ζώνη, προς όφελος, για παράδειγμα, της απασχόλησης και της νεολαίας ή των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας στο πλαίσιο και της COP21» (σ.σ. της Διάσκεψης για το Κλίμα που θα γίνει το Δεκέμβρη στο Παρίσι ανιχνεύοντας νέα πεδία δράσης για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, ειδικά στον κλάδο της Ενέργειας).

Στο πλαίσιο να διασφαλιστεί προτεραιότητα στις μπίζνες της περιοχής, πρέπει να εξεταστεί και η «ανησυχία» των δύο χωρών για την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα». Η Γαλλία ήδη πρωτοστατεί σε μια σειρά «ειρηνευτικές αποστολές» σε αφρικανικές χώρες, ενώ μαζί με την Ιταλία είναι ήδη δύο από τις χώρες που επανειλημμένα έχουν ζητήσει δράση για την «αποκατάσταση» της «σταθερότητας» στη Λιβύη.

Ετσι, οι δυο τους τώρα επισημαίνουν ότι «εμπλέκονται και οι δύο στη σταθεροποίηση του νότιου άκρου της Ευρώπης, ιδιαίτερα στην Αφρική. Από αυτή τη σκοπιά, θα συνεχίσουν να δουλεύουν από κοινού στο πλαίσιο των αποστολών και των επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Αμυνας (της ΕΕ) που αναπτύσσονται στη ζώνη του Σαχέλ, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Κέρας της Αφρικής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο μικροσκόπιο οι όροι για «εποικοδομητικές σχέσεις» με την Τουρκία(9/3/2021)
Συνέχεια παζαριών για τη Λιβύη μετά τη συνάντηση στη Μόσχα(15/1/2020)
Συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικά σχέδια - μπαρούτι για το λαό(2/8/2016)
Ναυάγιο με δεκάδες αγνοούμενους ανοιχτά της Λιβύης(1/4/2016)
«Ανησυχία» για την αποσταθεροποίηση της Λιβύης(13/12/2014)
Αμεση αντίδραση για τις δυνάμεις "ταχείας επέμβασης"(12/11/1996)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org