Σάββατο 28 Φλεβάρη 2015 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Το χαμόγελο της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι

Γίνεται μπαλέτο στη Λυρική Σκηνή

Vassilis Makris

Το εμβληματικό έργο της Ελληνικής μουσικής δημιουργίας «Tο Χαμόγελο της Τζοκόντας», του σπουδαίου συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι, γίνεται μπαλέτο το Μάρτη στη Λυρική Σκηνή, σε χορογραφία της Αγγελικής Στελλάτου, και παρουσιάζεται μαζί με ένα από το λιγότερο γνωστά έργα του ίδιου συνθέτη, τον «Μαρσύα», από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση. Οι ημέρες των παραστάσεων είναι:4, 5, 6, 7, 8, 10, 11 Μαρτίου, στο Θέατρο Ολύμπια (Ακαδημίας 59).

Για «Το Χαμόγελο της Τζοκόντας» έγραφε ο ίδιος ο συνθέτης στο σημείωμα της πρώτης έκδοσης του δίσκου: «Τα δέκα αυτά τραγούδια γράφτηκαν μ' ένα συγκερασμό απελπισίας και αναμνήσεων. Το θέμα είναι η γυναίκα έρημη μες τη μεγάλη πόλη. Το κάθε τραγούδι είναι κι ένας μονόλογός της κι όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της. Μια ιστορία σύγχρονη και παλιά μαζί». Η χορογράφος Αγγ. Στελλάτου, που τη γνωρίσαμε ως συνιδρύτρια και πρωταγωνίστρια της Ομάδας Εδάφους, που μαζί με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου δημιούργησαν το 1987, επιχειρεί ένα διάλογο μεταξύ του σύγχρονου χορού και του μπαλέτου με συνοδοιπόρους εξαιρετικούς Χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ. Στο ρόλο της Τζοκόντας η διακεκριμένη Α' Χορεύτρια του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρία Κουσουνή. Οσον αφορά το μπαλέτο «Ο Μαρσύας», είναι το έργο 4 στον επιλεκτικό κατάλογο αριθμημένων έργων του Χατζιδάκι και γράφτηκε το 1950. Την ίδια χρονιά παρουσιάστηκε στην Αίγινα από το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου, του οποίου ο Χατζιδάκις υπήρξε ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνικός διευθυντής.

Μουσική διεύθυνση Κωνσταντία Γουρζή. Με την Ορχήστρα, τους Α' Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Προπώληση εισιτηρίων: Ταμεία ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ, Τρίτη - Κυριακή: 09.00 - 21.00 & Δευτέρα: 09.00 - 16.00, Τηλέφωνα: 210.366.2100


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ