Σάββατο 28 Φλεβάρη 2015 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νέες καταστροφές εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων

Σοβαρά προβλήματα στη Ζάκυνθο και σε άλλες περιοχές της χώρας

Μεγάλες πλημμύρες σημειώθηκαν στη Μάνδρα από τη νεροποντή που «έπνιξε» την περιοχή χτες τα ξημερώματα. Δρόμοι, σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ τα ορμητικά νερά χειμάρρου που υπερχείλισε παρέσυραν πολλά οχήματα. Το κέντρο της πόλης ήταν σχεδόν αδιάβατο από τα νερά. Εξι άτομα χρειάστηκε να απομακρύνει η Πυροσβεστική από τα σπίτια τους και δύο από τα αυτοκίνητά τους, ενώ οι αντλήσεις συνεχίστηκαν μέχρι το μεσημέρι. Περιοδεία στις περιοχές που πλήγηκαν πραγματοποίησε κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που κάλεσε τους πολίτες να διεκδικήσουν την προστασία της ζωής τους.

Το πρόβλημα στη Μάνδρα ήταν ένα ακόμα φαινόμενο που δεν οφείλεται στην κακοκαιρία αλλά κυρίως στην έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων. Το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης, που υπερχείλισε, είναι μπαζωμένο και χτισμένο, με αποτέλεσμα τα νερά που συγκεντρώνονται από τις βροχές να μην έχουν διέξοδο και να πλημμυρίζουν τις γειτονιές και τα σπίτια. Τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, που αποτελούν ζωτική ανάγκη για το λαό, δε θεωρούνται επιλέξιμα από την ΕΕ και δε χρηματοδοτούνται από τα ταμεία της, που δημιουργούνται με χρήματα του λαού. Μάλιστα, χαρακτηρίζονται ως μη παραγωγικά, αφού δεν εξασφαλίζουν κέρδη και ανταγωνιστικότητα στο κεφάλαιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 1999 είχε συμβεί ανάλογη καταστροφή αλλά από τότε καμιά κυβέρνηση ή δημοτική ή περιφερειακή αρχή δεν πήρε κανένα αντιπλημμυρικό μέτρο. Αρκούνταν σε έργα βιτρίνας. Το ρέμα της Αγ. Αικατερίνης προκάλεσε μεγάλη πλημμύρα στους δύο κεντρικούς δρόμους της πόλης, την οδό Αγ. Αικατερίνης και την οδό Κοροπούλη. Το ύψος του νερού έφτασε το ένα μέτρο. Παράλληλα, υπερχείλισε και το ρέμα που έρχεται από το Βίλλιαρι και βρίσκεται έξω από την πόλη. Πλημμύρισε ακόμα και το εργοτάξιο του δήμου, με αποτέλεσμα τα οχήματα που έπρεπε να συνδράμουν τους πληγέντες κατοίκους να βγουν με δυσκολία απ' αυτό. Το ελάχιστο προσωπικό, που έχει απομείνει μετά τις περικοπές που έχουν γίνει, κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθεί στο έργο του.

Η φυσική συνέχεια του ρέματος της Αγ. Αικατερίνης είναι ο δρόμος. Ετσι, μοιραία, πλημμυρίζει η περιοχή. Μεγάλο μέρος της πόλης της Μάνδρας είναι χτισμένο, κυριολεκτικά, πάνω σ' αυτό το ρέμα. Το ρέμα που αποστραγγίζει τεράστιες ποσότητες ομβρίων υδάτων από τα γύρω βουνά είναι, στο σύνολό του σχεδόν, μπαζωμένο. Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και δρόμοι έχουν χτιστεί, με αποτέλεσμα, όταν βρέχει τα νερά να σχηματίζουν χείμαρρο, που ρέει μέσα στην πόλη. Στο σημείο, δε, που ενώνεται με το ρέμα στις Σούρες, η κοίτη του είναι πολύ στενή και φραγμένη με μπάζα και σκουπίδια.

Χρειάζονται συμπληρωματικά έργα για τη διευθέτηση των ρεμάτων. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν αντίστοιχες μελέτες που να προβλέπουν κάποια λύση. Ηδη υπάρχει κάτω από την πόλη ένα κανάλι, το οποίο όμως είναι μικρό -κατασκευάστηκε μόνο για την αποστράγγιση των δρόμων- και δεν έχει συνοχή. Δε λύνει, δηλαδή, κανένα πρόβλημα. Οπως μας είπε ο δημοτικός σύμβουλος Μάνδρας, Μπάμπης Θεοδώρου, που είναι εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δεν προβλέπονται κονδύλια για το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας στον προϋπολογισμό του δήμου, προσθέτοντας ότι κυβέρνηση και τοπικοί άρχοντες επικαλούνται τα καιρικά φαινόμενα για να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους. Καμιά δημοτική αρχή δεν πάλεψε για αντιπλημμυρική προστασία, ενώ από την πλημμύρα του 1999 δεν είχαν αποζημιωθεί οι πληγέντες, υπογράμμισε.

Στη Ζάκυνθο

Πλημμύρες και εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκαν και σε χωριά της Ζακύνθου μετά από πολύωρες βροχοπτώσεις. Δύο γυναίκες κινδύνεψαν όταν τα οχήματά τους εγκλωβίστηκαν στην περιοχή Λαγανά και χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική για να τις σώσει.

Το ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη πλημμύρισε στο ύψος του αεροδρομίου Ζακύνθου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Ζακύνθου - Κερίου και χρειάστηκε να παρέμβουν ερπυστριοφόρα οχήματα του δήμου. Από τις βροχές, πλημμύρισαν διάφορες περιοχές σε Μουζάκι, Καταστάρι, Λαγανά, Αγγερικό, Αγιο Σώστη, Λαγοπόδο, Πηγαδάκια, Αλυκανά και αλλού. Από τους κεραυνούς, μετασχηματιστές της ΔΕΗ υπέστησαν βλάβες, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στο σκοτάδι δεκάδες χωριά.

Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου απαιτεί τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων με επιστημονική μελέτη που να παίρνει υπόψη της τον εμπλουτισμό των υδάτινων πόρων, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της λειψυδρίας και την ουσιαστική προστασία των κατοίκων του νησιού από τις πλημμύρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιδικάστηκε αποζημίωση στην οικογένεια θύματος(2021-07-07 00:00:00.0)
Τα αποσπασματικά έργα συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο την περιοχή(2019-06-22 00:00:00.0)
Δεν τους έφτανε η πλημμύρα ήρθε και το χιόνι(2015-02-03 00:00:00.0)
Ανυπολόγιστες οι ζημιές(2014-12-12 00:00:00.0)
Με την απειλή της πλημμύρας...(2007-10-10 00:00:00.0)
Στο έλεος των πλημμυρών(2007-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ