Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποιήσεις για την κάλυψη ζωτικών αναγκών των μαθητών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση

MotionTeam

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Παρέμβαση ώστε να καλυφθούν με ευθύνη του κράτους οι ανάγκες των μαθητών για σίτιση, δωρεάν μεταφορά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έκαναν χτες στο υπουργείο Εσωτερικών η ΑΣΓΜΕ, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και μια σειρά από πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Αττική.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η αντιπροσωπεία μετά τη συνάντηση, ο υπουργός τούς δήλωσε πως θα υπάρξει συνεργασία των υπουργείων Παιδείας, Εσωτερικών και Υγείας για το θέμα της σίτισης και τροπολογία για την παράταση των συμβάσεων μεταφοράς μαθητών που θα έληγαν στις 28 Φλεβάρη. Από την πλευρά των γονιών τονίστηκε πως θα συνεχίσουν να πιέζουν ώστε το ένα γεύμα για όλα τα παιδιά να γίνει πράξη με ευθύνη του κράτους και να βρεθούν έξω από τα σχολεία όσοι επιχειρούν να πουλήσουν φιλανθρωπία. Σημειώθηκε πως η παράταση των συμβάσεων μεταφοράς δεν δίνει την αναγκαία λύση καθώς διέπονται από την ΚΥΑ που αφήνει χιλιάδες παιδιά εκτός δωρεάν μεταφοράς και διεκδικούν αποκλειστικά κρατικό φορέα μεταφορών.

Νωρίτερα, το ΔΣ της ΑΣΓΜΕ συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, αρμόδιο για ζητήματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τ. Κουράκη, στον οποίο έθεσε τις ανάγκες και τα αιτήματα του γονεϊκού κινήματος, όπως αυτά έχουν διατυπωθεί στις μαζικές του διαδικασίες και τις επεξεργασίες του για ένα σχολείο όπου όλα τα παιδιά θα μπορούν να μορφωθούν.

Ως άμεσα ζητήματα οι εκπρόσωποι των γονιών έθεσαν την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση όλων των σχολικών μονάδων, την ανάγκη μαζικών διορισμών, την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στους μαθητές, τη διασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς τους, την ανάγκη κεντρικού σχεδιασμού με ευθύνη του υπουργείου για την ανέγερση νέων σύγχρονων σχολικών κτιρίων, την ίδρυση νέων σχολείων Ειδικής Αγωγής, την κατάργηση των νόμων για το «νέο λύκειο» και το «νέο σχολείο», το αίτημα για σχολείο ενιαίο - υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά μέχρι την ενηλικίωσή τους, το οποίο θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της ΑΣΓΜΕ, ο αναπληρωτής υπουργός αναγνώρισε τα προβλήματα, ωστόσο έβαλε παντού την κόκκινη γραμμή του δημοσιονομικού κόστους. Στο πλαίσιο αυτό, δεν δεσμεύτηκε για έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των σχολείων, παρέπεμψε το θέμα των διορισμών στη γενικότερη πολιτική με στόχο να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, με προτεραιότητα την επαναφορά όσων είναι σε διαθεσιμότητα. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με εκπροσώπους των γονιών, αναγνώρισε πως υπάρχει ανάγκη για σίτιση των μαθητών, ωστόσο τους δήλωσε πως δεν μπορεί να μη ληφθούν υπόψη οι φορείς που δραστηριοποιούνται σήμερα σε αυτό το πεδίο (Εκκλησία, ΜΚΟ κ.λπ.).

Στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στη Θεσσαλονίκη. Αντιπροσωπεία των φορέων συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου της υφυπουργού. Απαίτησε τη χορήγηση ενός δωρεάν γεύματος καθημερινά για όλους τους μαθητές, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του κράτους και δωρεάν μεταφορά των μαθητών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης, ζήτησε από τον εκπρόσωπο του υφυπουργείου να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα με τη θέρμανση των φοιτητικών Εστιών και του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά συνάντηση με τον υπουργό για τα οξυμένα προβλήματα(28/6/2014)
Κινητοποιήσεις για σίτιση - μεταφορά - περίθαλψη(31/1/2014)
Σήμερα η πανελλαδική μουσική διαμαρτυρία(5/12/2013)
Μουσικές διαμαρτυρίες αύριο(4/12/2013)
Κινητοποίηση για τη μεταφορά μαθητών(23/2/2012)
Απαίτησαν τα αναγκαία για τη μεταφορά και τη σίτιση των μαθητών(6/5/2011)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org