Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
Απ' τη θλιβερή διαπίστωση στο αισιόδοξο μήνυμα
  • Εξαπλώνεται η χρήση των ναρκωτικών στις μικρότερες ηλικίες, αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύεται καταλυτική η πρόταση απεξάρτησης των στεγνών προγραμμάτων
  • Ανεργοι το 70% απ' όσους απευθύνθηκαν στα συμβουλευτικά κέντρα του ΚΕΘΕΑ

Τα παιδιά του 132ου Δημοτικού Σχολείου, που πήραν μέρος σε πρόγραμμα πρόληψης του ΚΕΘΕΑ
Τα παιδιά του 132ου Δημοτικού Σχολείου, που πήραν μέρος σε πρόγραμμα πρόληψης του ΚΕΘΕΑ
Η χτεσινή παρουσίαση της μελέτης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) για τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά και τις συνθήκες χρήσης, των ατόμων που απευθύνθηκαν στα δέκα συμβουλευτικά κέντρα, είχε εναλλαγές συναισθημάτων:

  • Το γεγονός ότι το δείγμα της έρευνας είχε 7.499 άτομα και αφορούσε την πενταετία 1995-2000 από μόνο του είχε ιδιαίτερο βάρος.
  • Επειτα ήταν η θλιβερή διαπίστωση πως - παρά τη μείωση - εξαπλώνεται σε νέους κάτω των 20 ετών η χρήση της ενέσιμης ηρωίνης, που βάζει σε κίνδυνο την ψυχική και σωματική υγεία των χρηστών.
  • Καθώς ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Μπ. Πουλόπουλος προχωρούσε στην παρουσίαση των στοιχείων υπήρχε η αίσθηση μιας πορείας χωρίς επιστροφή, ώσπου άρχισε να μιλά για τη μείωση της ηρωίνης ως κύριας ουσίας κατάχρησης από αυτούς που απευθύνονται στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ. Ωσπου άρχισε να μιλά για τη συντόμευση - μετά τη χρήση - του χρόνου που οι χρήστες απευθύνονται στα θεραπευτικά προγράμματα ζητώντας αποθεραπεία.

Πρόκειται, όπως τονίζεται στη μελέτη, για ένα «μήνυμα απόρριψης της χρήσης ουσιών και προοπτικής κοινωνικής ένταξης για τους χρήστες, ενώ είναι προφανές ότι στη διαμόρφωση αυτού του συλλογικού αισιόδοξου μηνύματος τα θεραπευτικά προγράμματα συνέβαλαν σημαντικά».

Τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ επιβεβαιώνουν με καταλυτικό τρόπο ότι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν στην τοξικομανία ως τρόπου ζωής είναι κοινωνικοί. «Το 70% όσων απευθύνθηκαν στα συμβουλευτικά κέντρα ήταν άνεργοι» υπογράμμισε ο Μπ. Πουλόπουλος, ενώ στη μελέτη επισημαίνεται: «Η ανεργία, ένα απ' τα κύρια προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών, η οποία για πολλούς ερευνητές συνδέεται με τη χρήση ουσιών, αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα της υποτροπής. Είναι λοιπόν σημαντική για την κοινωνική επανένταξη των αποθεραπευομένων χρηστών η περαιτέρω ανάπτυξη προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, υποστήριξης και διαμεσολάβησης στην αγορά εργασίας».

Η πρόεδρος του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών Αννα Κοκκέβη, αφού επαίνεσε το ΚΕΘΕΑ για τον τομέα της θεραπείας, υπογράμμισε ότι υπάρχει «μεγάλη σύγχυση στο κοινό σχετικά με τα προγράμματα και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν και την αποτελεσματικότητά τους». «Δε νοείται, συνέχισε, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της τοξικομανίας χωρίς στεγνά προγράμματα και αυτό γιατί οι νέοι άνθρωποι που ξεκινούν τη χρήση των ναρκωτικών - είναι φανερό και από την έρευνα - ξεκινούν συνήθως με ουσίες όπως το χασίς, τα χάπια πριν καταλήξουν στην ηρωίνη, που είναι το κύριο πρόβλημα στη χώρα μας. Ενα μεγάλο φάσμα υπηρεσιών χρειάζεται να το εντοπίζουμε σε αυτό που λένε στεγνά προγράμματα. Πριν εγκατασταθεί μια πολύ βαριά μορφή σε εξάρτηση και πριν διανύσουμε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα προς την εξάρτηση από την ηρωίνη, πρέπει και οφείλουμε να τους βοηθήσουμε με την παροχή στεγνών προγραμμάτων και αυτό γιατί η άλλη εναλλακτική λύση για τους χρήστες ηρωίνης, δηλαδή η υποκατάσταση, που και αυτή είναι σήμερα μια θεραπεία εγκεκριμένη διεθνώς, αφορά κυρίως αυτούς που έχουν προβεί σε μια χρονιότητα».

Στην παρουσίαση είχαν κληθεί όλα τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα Ναρκωτικά. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μ. Σκουλάκης δεν παραβρέθηκε λόγω σοβαρού λόγου και έστειλε μήνυμα. Παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κ. Κιλτίδης (ΝΔ) που χαρακτήρισε σημαντική τη μελέτη, ο Π. Κοσιώνης (ΚΚΕ) και ο Στ. Μανίκας (ΠΑΣΟΚ). Επίσης παραβρέθηκε Χρ. Ντζουμανίκα, υπεύθυνη του τομέα υγείας του ΔΗΚΚΙ, η οποία και έκανε σύντομη τοποθέτηση.

Εντυπωσιακή ήταν η απουσία του Συνασπισμού από όλα τα επίπεδα, εκτός από ένα μήνυμα που έστειλε η Μ. Δαμανάκη.

Παρόντες ακόμα ήταν: Ο Αχ. Κρυστάλλης εκπρόσωπος της θεραπευτικής κοινότητας «18 Ανω», ο Γ. Νοταράς και ο Α. Φάκος, πρώην πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα του ΚΕΘΕΑ και ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Κ. Καραϊσαρίδης.

Την παρουσίαση της έρευνας έκανε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Μπ. Πουλόπουλος, ενώ σύντομη εισήγηση έκανε ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Νίκος Παρασκευόπουλος. Τη συζήτηση συντόνισε η Λ. Αλεξίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ