Κυριακή 17 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Η ντροπή πρέπει να εξαντλήσει τα όριά της

Εντάξει, παραδίδομαι! Ομολογώ το μεγαλείο σας και ομολογώ, ανυπόκριτα, και το λάθος μου να σας θεωρώ άχρηστους. Είστε, πράγματι, ικανοί. Για την ακρίβεια, είστε μοναδικοί. Ομως, παρακαλώ, κατανοήστε και τη στάση μου... Πού να φανταστώ, ο κακόμοιρος, ο άσχετος, ότι άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, άνθρωποι χωρίς ιδιαίτερες περγαμηνές, άνθρωποι ένα τίποτα, δηλαδή, θα βάζατε κάτω όλα τα συστήματα ασφαλείας του κόσμου! Θα κάνατε το Λευκό Οίκο και το αμερικανικό Πεντάγωνο να τρίβουν τα μάτια τους. Θα γινόσαστε, εσείς οι ορεσίβιοι, οι χασοβράκες, παράδειγμα και δακτυλοδεικτούμενοι!

Μάλιστα, κύριοι. Το έπος της Ελλάδας (ξανά) ανασταίνεται. Με κάνετε να νιώθω βαθιά υπερήφανος. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ελληνικό έργο. Και πρέπει να τους στηρίξουμε πάση θυσία. Ο καθένας, και εγώ πρώτος, νιώθω σαν να βρίσκομαι στα στρατόπεδα της Αυλίδας, έτοιμος για την εκστρατεία εναντίον της Τροίας. Μέρος αυτού του ανεπανάληπτου μεγαλείου. Και σας ικετεύω, ολοκληρώστε το έργο σας. Δώστε μεγαλύτερη χαρά στη χαρά μου. Μη διστάζετε. Εχετε ήδη το κορίτσι, την Ελλάδα, στα πόδια σας, ανάμεσα στα σκέλια σας, δώστε του μια να τελειώνουμε. Θυσιάστε την Ιφιγένεια, θυσιάστε κάθε έννοια σοβαρότητας, κανένας δε θα σας παρεξηγήσει.

Η Ιστορία, γραμμένη από σας τους ίδιους και τους ομοίους σας, δε θα αναφερθεί στις ντροπές. Θα γράψει με θετικά γράμματα για τα τρία συρματοπλέγματα περιμετρικά του Ολυμπιακού Χωριού που κατασκευάζετε. Θα γράψει για το ύψος τους και για το μάκρος τους. Θα γράψει για τα πολεμικά πλοία που θα βάλετε να περιφρουρούν το λιμάνι. Θα γράψει για τα δρακόντεια μέτρα γύρω από το στάδιο. Θα γράψει για τις μυστικές κάμερες, για τις ηλεκτρονικές εισόδους, για τα ηλεκτρονικά μάτια, για τους σκύλους της αστυνομίας, για τις μπλοκαρισμένες γαλαρίες, μέσα από τις οποίες θα οδηγούνται από γήπεδο σε γήπεδο οι αθλητές. Θα γράψει για τους 40.000 αστυφύλακες, για τους 100.000 χαφιέδες, για τους 200.000 πράκτορες. Θα γράψει για τον ύμνο στην αστυνομοκρατία. Θα αναστηθεί ο Χούβερ και θα σας δώσει συγχαρητήρια!

Και με όλα αυτά τα στατιστικά, θα πετύχετε το στόχο σας, θα ανατρέψετε τα καθιερωμένα. Ποιος να ασχοληθεί με τα αθλητικά ρεκόρ; Το άλμα επί κοντώ μοιάζει παιχνιδάκι μπροστά στο δικό σας άλμα της περιφρούρησης των ξενοδοχείων. Σε 200 περιμετρικά μέτρα απόσταση δε θα κυκλοφορεί μύγα. Θα ελεγχθούν εξονυχιστικά και οι γύρω πολυκατοικίες. Ποιος να ασχοληθεί με τα 400 ανδρών και τα 200 γυναικών, όταν θα σκέφτεται το μεγαλείο των δεκάδων ελικοπτέρων, που θα σχίζουν τους αιθέρες και θα χτενίζουν ασταμάτητα τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις; Ποιος θα νοιάζεται για τη δισκοβολία, όταν ανά πάσα στιγμή θα βλέπει να εξελίσσεται μπροστά του η χορογραφία των αστυνομικών μπλόκων; Οταν τα ουρλιαχτά των περιπολικών θα σκεπάζουν όλους τους θορύβους της πόλης; Οταν οι ταράτσες θα είναι σπαρμένες με ελεύθερους σκοπευτές;

Τέτοια μεγαλεία! Είμαστε, αληθινά, τυχεροί που ζούμε στις μέρες μας. Τυχεροί που έχουμε εσάς για κυβέρνηση. Ανθρώπους αποφασισμένους να αποδείξετε στην ανθρωπότητα πως είστε αδίστακτοι. Πως ο «τρομονόμος», που περάσατε στη Βουλή, μαζί βέβαια με τη ΝΔ, είναι μόνο η αρχή. Πως θα κάνετε οτιδήποτε περνάει από το χέρι σας για να γελοιοποιήσετε τελείως και οριστικά το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Τι περισσότερο, λέτε, να κάνανε οι εχθροί αυτής της ιδέας; Τίποτα, σπάσατε όλα τα ρεκόρ.

Μη σταματάτε, όμως, κύριοι. Μην επαναπαύεστε. Εχετε κι άλλη κατηφόρα να διανύσετε. Θα έρθουν και άλλοι ελεγκτές να επιθεωρήσουν τα «έργα». Η Μοσάντ δεν είπε ακόμα «ναι», η CIA δεν έδωσε ακόμα το «πράσινο». Μην ξεχνάτε πως στην Αθήνα το 2004 γίνεται η πρόβα τζενεράλε. Ποιος νοιάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Εδώ θα δοκιμαστεί η αστυνόμευση του μέλλοντος για τα προτεκτοράτα. Εδώ θα δοκιμαστούνε τα σύγχρονα όπλα κατά των διαδηλώσεων. Τρεις μήνες πριν την έναρξη πρέπει να σταματήσουν οι ταξικοί αγώνες. Να εφαρμοστεί η ποινή του κατ' οίκον περιορισμού των συνταξιούχων, των ανέργων και των απολυμένων. Ολων των επικίνδυνων και αντεθνικώς δρώντων στοιχείων. Οι φοιτητές, αυτά τα άκρως ύποπτα άτομα, πρέπει να φυλακιστούν κατά τη διάρκεια των αγώνων, και οι μαθητές, τα εκκολαπτόμενα αυτά τρομοκρατικά στοιχεία, να φορέσουν ομοιόμορφες στολές και να μπούνε υπό την εποπτεία του αρχιεπισκόπου. Ο λαός, γενικά, πρέπει να μπει σε καραντίνα. Ελεύθεροι θα μείνουν όσοι χρειάζονται για να γεμίζουν οι κερκίδες και όσοι δέχονται να δείχνουν ευτυχισμένοι και να χειροκροτούν άκριτα. Η ντροπή, για να 'ναι μεγάλη ντροπή, όπως αρμόζει στην περίσταση, πρέπει να εξαντλήσει τα όριά της.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ