Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Επιχείρηση του ΝΑΤΟ ζητά ο Ρόντος

Επέμβαση του ΝΑΤΟ για να επιβάλλει την ειρήνη στην ΠΓΔΜ ζητά με συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο της ΝΑ Ευρώπης SENSE, ο Αλέξανδρος Ρόντος, γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανθρωπιστικής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών και σύμβουλος του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου.

Πρέπει, είπε ο σύμβουλος του Ελληνα υπουργού, να υπάρξει επέμβαση στην ΠΓΔΜ πριν είναι αργά γιατί διαφορετικά το τίμημα θα είναι πολύ ακριβό για όλους, για τους κατοίκους αυτής της χώρας αλλά και για το ίδιο το ΝΑΤΟ, εξηγώντας πως όλα τα παραδείγματα των συγκρούσεων στα Βαλκάνια δείχνουν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να επέμβει εγκαίρως.

Η επιχείρηση όμως του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ δε θα πρέπει να έχει μορφή μεγάλης εκστρατείας, όπως είχε η επιχείρηση στο Κόσσοβο, ούτε θα πρέπει να αποτελεί κάποια μορφή εισβολής, διευκρίνισε ο Α. Ρόντος, τονίζοντας πως η επιχείρηση αυτή θα πρέπει να είναι τμήμα ενός στρατιωτικού και πολιτικού «πακέτου» στο οποίο η παρουσία του ΝΑΤΟ θα αποτελεί εγγύηση για τις συμφωνίες εκεχειρίας, αφοπλισμού και οπισθοχώρησης των ενόπλων εξεγερθέντων καθώς και για τις υπόλοιπες πολιτικές συμφωνίες που θα υπάρξουν σε επίπεδο ΠΓΔΜ. Ο Α. Ρόντος ανέφερε ακόμη ότι θα πρέπει να ικανοποιηθούν όλα τα δικαιολογημένα αιτήματα της αλβανικής κοινότητας, είτε πρόκειται για το Πανεπιστήμιο, είτε για το Σύνταγμα, είτε για τη γλώσσα κλπ. Το τίμημα αυτής της υποχώρησης θα ήταν μικρότερο σε σύγκριση με την επέκταση των συγκρούσεων, είπε ο Α. Ρόντος, υπογραμμίζοντας πως για τις συγκρούσεις εν μέρει ευθύνεται και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, η οποία δεν αντέδρασε εγκαίρως πολιτικά. Οι γειτονικές χώρες, είπε ο Α. Ρόντος, δε θα πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή την επιχείρηση, αλλά θα πρέπει να καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία η οποία θα λειτουργεί σαν ένα δαχτυλίδι πολιτικής και δημοκρατικής ασφάλειας. Τέλος ο Α. Ρόντος, διευκρινίζοντας το είδος της ξένης στρατιωτικής παρουσίας, ανέφερε ότι αυτή θα αποτελείται από μια μικρή ομάδα καλά οπλισμένων στρατιωτών η οποία θα εγγυάται την τήρηση της εκεχειρίας και της διαδικασίας του αφοπλισμού και θα παρακολουθεί την οπισθοχώρηση των εξεγερθέντων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ