Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
«Ζυμώνουν» την επέμβαση...

Ρόμπερτσον και Σολάνα στην «ειδική» αποστολή

Associated Press

Ρόμπερτσον και Σολάνα στην «ειδική» αποστολή
ΣΚΟΠΙΑ.-

ΝΑΤΟική βοήθεια στη διαδικασία αφοπλισμού των Αλβανών αυτονομιστών ζήτησε και δεν έλαβε -επί του παρόντος τουλάχιστον...- ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι, κατά τη συνάντησή του με το ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον και τον επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα. Ο Τραϊκόφσκι διευκρίνισε παράλληλα πως τα Σκόπια δεν επιθυμούν τη στρατιωτική επέμβαση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη χώρα, αντίθετα με το διοικητή των αυτονομιστών Αλί Αχμέτι που απαίτησε, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη στρατιωτικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων σ' όλη την ΠΓΔΜ ως «εγγύηση» για την ικανοποίηση ποικίλων αλλαγών στη χώρα, όπως γενική αμνηστία στους άνδρες του λεγόμενου «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» και πλήρη ένταξή τους στο στρατό και την Αστυνομία!

Με δεδομένα όλα αυτά και την- υπό μεγάλη πίεση- δέσμευση των αρχών των Σκοπίων πως θα απέχουν από κάθε στρατιωτική ενέργεια καθ' όλη τη διάρκεια των κρίσιμων συνομιλιών, η ένταση έχει ανέβει στα ύψη. Με τη «βοήθεια»... και των νέων επιθέσεων που εξαπέλυσαν χτες οι Αλβανοί αυτονομιστές στο μεγάλο στάδιο του Τέτοβο και των γύρω χωριών, αλλά και των αψιμαχιών που σημειώθηκαν στο Αρατσίνοβο...

ΓΓ ΝΑΤΟ: «Δε σκεφτόμαστε αλλαγές αποστολών»...

Τανκ του στρατού της ΠΓΔΜ στο Τέτοβο

Associated Press

Τανκ του στρατού της ΠΓΔΜ στο Τέτοβο
Μια δυτική στρατιωτική επέμβαση στην ΠΓΔΜ παραμένει εκτός ημερήσιας διάταξης παρά το αίτημα του Προέδρου Μπόρις Τραϊκόφσκι για βοήθεια για τον αφοπλισμό των Αλβανών ανταρτών, ξεκαθάρισε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα Σκόπια μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας. Ο ίδιος διευκρίνισε μάλιστα πως επί του παρόντος δεν υπάρχουν σχέδια για ανάπτυξη στην ΠΓΔΜ της πολυεθνικής «KFOR», που εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας πως «δεν έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε αλλαγές αποστολών»...

«Ο Πρόεδρος Τραϊκόφσκι μας ζήτησε επισήμως να βοηθήσουμε στη διαδικασία αφοπλισμού των Αλβανών εξτρεμιστών... Θα μεταφέρω το αίτημα αυτό στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», είπε ο Ρόμπερτσον, τονίζοντας πως η κυβέρνηση Γκεοργκιέφσκι είναι έτοιμη «να παρατείνει την περίοδο αναστολής των στρατιωτικών επιχειρήσεων όσο θα διαρκεί ο υπό εξέλιξη πολιτικός διάλογος». Ο ίδιος, μάλιστα, κάλεσε παράλληλα τους αυτονομιστές να «εγκαταλείψουν τώρα το Αρατσίνοβο». Την ίδια ώρα σύμβουλοι του Προέδρου της ΠΓΔΜ έλεγαν σε δημοσιογράφους πως ο Ρόμπερτσον κατά τη συνάντησή του με τον Τραϊκόφσκι είχε συστήσει να βρει λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, ζητώντας βοήθεια και καταλήγοντας σε σχετική διμερή συμφωνία από ΝΑΤΟική χώρα, ενδεχομένως Μ.Βρετανία...

Πάντως, η δέσμευση των αρχών της ΠΓΔΜ για αποχή από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο Τραϊκόφσκι στην Οχρίδα φαίνεται πως ελήφθη κάτω από ασφυκτική πίεση, μολονότι, νωρίτερα χτες σύμβουλος του προέδρου της ΠΓΔΜ είχε ανακοινώσει στους δημοσιογράφους πως ο Μπόρις Τραϊκόφσκι είχε, κατά τη συνάντησή του με τους Ρόμπερτσον και Σολάνα, υπογραμμίσει τον κίνδυνο ενδεχόμενων προβοκατόρικων στρατιωτικών ενεργειών από μέρους των Αλβανών αυτονομιστών με στόχο τον τορπιλισμό της συνάντησης...

Παρ' όλα αυτά η στάση των Ρόμπερτσον και Σολάνα στους φόβους του Προέδρου Τραϊκόφσκι δεν ήταν παρά η απεύθυνη «έκκληση» προς τους Αλβανούς αυτονομιστές να...«σεβαστούν και να παρατείνουν την εκεχειρία»...

Σολάνα: «Δείξτε αυτοσυγκράτηση»

Ο Χαβιέ Σολάνα δεν παρέλειψε και χτες να συστήσει στην κυβέρνηση και το στρατό της ΠΓΔΜ τη γνωστή στάση της «αυτοσυγκράτησης» έναντι των επιθέσεων που εξαπολύουν οι αυτονομιστές... Φτάνοντας στα Σκόπια μετά τη Συνάντηση Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την υποστήριξη των εταίρων του Συμφώνου στην ανάγκη εξεύρεσης μιας «μακροπρόθεσμης πολιτικής λύσης» μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο το ΝΑΤΟ να βοηθήσει στην «εξειδίκευση των λεπτομερειών».

Μεταξύ άλλων στα Σκόπια, ο Σολάνα δήλωσε: «Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει αυτοσυγκράτηση. Το ΝΑΤΟ ζητά από τους εξτρεμιστές να κάνουν το ίδιο και να αποφύγουν οποιαδήποτε δράση στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, να αποσυρθούν από τα χωριά που κρατούν, να παραδώσουν τα όπλα τους και να εγκαταλείψουν αμέσως το Αρατσίνοβο. Η λύση είναι δυνατή, εφόσον υπάρχει πολιτική θέληση και φαντασία».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε μάλιστα να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων μαζί με τον Πρόεδρο Τραϊκόφσκι να μεταβούν στις Βρυξέλλες στις 25 Ιουνίου, προκειμένου να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του διαλόγου.

Ποιοι θέλουν και ποιοι δε θέλουν επέμβαση...

Πάντως, η εκπρόσωπος του Προέδρου Τραϊκόφσκι, Ντίμκα Ιλκοβα - Μπόσκοβιτς, κατέστησε σαφές πως τα Σκόπια δεν αναζητούν την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη χώρα, αλλά την άσκηση πιέσεων της Συμμαχίας στους αυτονομιστές, προκειμένου αυτοί να αφοπλιστούν και να διαλυθούν.

Η ίδια υποστήριξε πως κατά τη χτεσινή συνάντηση Τραϊκόφσκι - Σολάνα, ο τελευταίος είπε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει δυνάμεις για την εφαρμογή μιας διαδικασίας αφοπλισμού των αυτονομιστών.

Στο αντίθετο ακριβώς άκρο κινήθηκαν οι αυτονομιστές. Σε ανακοίνωση που έστειλε χτες ο διοικητής τους, Αλί Αχμέτι, ζήτησε την ανάπτυξη ΝΑΤΟικών στρατευμάτων σ' όλη την ΠΓΔΜ, χορήγηση γενικής αμνηστίας σ' όλους τους αυτονομιστές και ένταξή τους στο στρατό και την αστυνομία της χώρας. Ο Αχμέτι υποστήριξε πως μόνον εάν ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα, υπό την εγγύηση της διεθνούς κοινότητας, των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τότε μόνον θα αποδεχτούν το σχέδιο ειρήνευσης».

Οι απαιτήσεις -παλιές και νέες- απορρίφθηκαν ασυζητητί από την κυβέρνηση των Σκοπίων, με τον εκπρόσωπό της να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ιδιαίτερα πάνω στο αίτημα ένταξης των αυτονομιστών στο στρατό και την Αστυνομία, λέγοντας:«Δεν είναι δυνατόν αυτοί που σκοτώνουν τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς μας, που επιτίθενται στο μακεδονικό έδαφος, να μπορούν απλώς να αλλάξουν στολές»!

Νέες επιθέσεις

Τα ολμοπυροβόλα των αυτονομιστών ξαναχτύπησαν προχτές βράδυ και χτες το πρωί θέσεις του στρατού και της αστυνομίας στο στάδιο του Τέτοβο (κοντά σε θέσεις Γερμανών στρατιωτών του ΝΑΤΟ) και στα περίχωρά του. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού της ΠΓΔΜ οι επιθέσεις των αυτονομιστών δεν προκάλεσαν κανένα πλήγμα στο στρατό της χώρας και απαντήθηκαν με αποφασιστικότητα «καταστρέφοντας ομάδα τρομοκρατών».

Ο ήχος των πυροβόλων ακούστηκε το βράδυ της Τρίτης και κοντά στην κωμόπολη Αρατσίνοβο και σε χωριά έξω από τα Σκόπια, δίχως να αναφερθούν θύματα. Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ παρατήρησαν ανασυγκρότηση αυτονομιστών στα χωριά Σλούπτσανε, Οριζάνε και Ουμίν Ντολ, δίχως να προβούν σε αντίποινα. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι του Κουμάνοβο και του Λίπκοβο παραμένουν, για ένατη μέρα χτες, διψασμένοι.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org