Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ξεκινούν σήμερα οι επίσημες επαφές στη Ρωσία

Κάθε ενδιαφέρον για το αέριο θα εξεταστεί με σοβαρότητα, διαμηνύει η Λευκωσία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Χτες το βράδυ αναμενόταν να φτάσει στη ρωσική πρωτεύουσα ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο επίσημης πρόσκλησης του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σήμερα θα ξεκινήσουν οι επαφές με τη ρωσική ηγεσία, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθούν ασφαλώς οι διμερείς οικονομικές αλλά και «αμυντικές» σχέσεις, το Κυπριακό, οι σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ.

Τον Κύπριο ηγέτη συνοδεύουν εκτός από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, οι υπουργοί Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, και Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σχετικά με το Κυπριακό, η Λευκωσία υποστηρίζει ότι «η Ρωσία παραδοσιακά στηρίζει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας», όπως επανέλαβε σε δήλωσή του ο Ν. Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο προσπαθειών της κυπριακής αστικής τάξης και κυβέρνησης να πείσει το λαό ότι μια «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» (δηλαδή, η προσπάθεια οικοδόμησης συμμαχιών με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα) μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός του. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ιω. Κασουλίδης επέλεξε να δηλώσει στο ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS ότι «η Κύπρος ήταν πάντα πολύ προσεκτική και απρόθυμη στη χρήση κυρώσεων. Δεν ήμασταν ποτέ ευτυχείς με αυτή την πολιτική και το λέγαμε πως είναι λάθος... Οι κυρώσεις δεν βλάπτουν μόνο τη Ρωσία, κάνουν παντού κακό. Αυτή ήταν πάντα η θέση μας».

Καλοδεχούμενες οι ρωσικές εταιρείες

Την ίδια στιγμή, ο Γ. Λακκοτρύπης δήλωσε χτες ότι το θέμα του φυσικού αερίου επίσης πρόκειται να τεθεί στις διμερείς επαφές διευκρινίζοντας ότι «οι ρωσικές εταιρείες, κρατικές ή όχι, είναι ιδιαίτερα καλοδεχούμενες στην κυπριακή ΑΟΖ... Σε διάφορες στιγμές έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από διάφορες εταιρείες, κύρια ιδιωτικές, και φυσικά αν υπάρξει ενδιαφέρον τώρα που θα βρεθούμε στη Μόσχα θα το εξετάσουμε με κάθε σοβαρότητα».

Στο μεταξύ, χτες, έγινε γνωστό ότι το Κυπριακό θα τεθεί στο τραπέζι της συνάντησης που θα έχει στη Νέα Υόρκη ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου με τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στις αρχές του Μάρτη. Ο Νταβούτογλου θα βρεθεί στη συγκεκριμένη πόλη από τις 3 έως τις 7 Μάρτη στο πλαίσιο επαφών που θα έχει με επενδυτές ως πρωθυπουργός της χώρας που προεδρεύει της ομάδας του «G20».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ