Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Στο Αφγανιστάν ο νέος Αμερικανός υπουργός Αμυνας

Από τη συνάντηση Γάνι - Κάρτερ
Από τη συνάντηση Γάνι - Κάρτερ
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Η Ουάσιγκτον θέλει για το Αφγανιστάν «επιτυχία με διάρκεια», δήλωσε από την Καμπούλ ο νέος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ, στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα.

Ο Κάρτερ βρέθηκε αρχικά στην πρωτεύουσα και στη συνέχεια στην Κανταχάρ, όπου επιθεώρησε την «πρόοδο» στην εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, στην οποία συμβάλλουν οι σχεδόν 10.000 Αμερικανοί που παραμένουν στη χώρα. Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε σε μια «πιο αργή αποχώρηση» των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, επαναφέροντας αυτό που και η Ουάσιγκτον αλλά και η Καμπούλ έχουν θέσει επανειλημμένως, ειδικά τους τελευταίους μήνες.

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, ο Αφγανός Πρόεδρος Ασράφ Γάνι αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του με τους «Ταλιμπάν», κάνοντας λόγο για «παραγωγική προσέγγιση» και συμπληρώνοντας: «Είμαστε αισιόδοξοι. Η κατεύθυνση είναι θετική αλλά δε μπορούμε να κάνουμε πρόωρες ανακοινώσεις».

Το ζήτημα των «ειρηνευτικών συνομιλιών» με τους «Ταλιμπάν» αποτελεί τους τελευταίους μήνες θέμα επαφών και μεταξύ Αφγανιστάν - Πακιστάν, σηματοδοτώντας μια διμερή προσέγγιση ενδεικτική των διεργασιών για την «διασφάλιση συνθηκών ανάπτυξης» στην περιοχή. Επιπλέον, αποτελεί ζήτημα «δραστηριοποίησης» και του Πεκίνου που ανοιχτά δήλωσε προθυμία να αναλάβει και «χρέη» διαμεσολαβητή. Τις εξελίξεις αυτές η Ουάσιγκτον ασφαλώς παρακολουθεί από κοντά, μελετώντας τις κινήσεις που θα διασφαλίσουν στα αμερικανικά κεφάλαια ευχέρεια κινήσεων σε μια γεωστρατηγική ζώνη κρίσιμης σημασίας, από οικονομικής, και όχι μόνο, σκοπιάς.

  • Τη Δευτέρα, ένοπλοι απήγαγαν περίπου τριάντα σιίτες μουσουλμάνους της εθνότητας των Χαζάρα οι οποίοι ταξίδευαν με δύο λεωφορεία στην περιφέρεια Σατζόι της κεντρικής επαρχίας Ζαμπούλ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ