Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παραμένει η απληρωσιά για εκατοντάδες ναυτεργάτες

Διαμαρτυρία χτες στον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας από πληρώματα της ΝΕΛ και τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία

Οι ναυτεργάτες της ΝΕΛ παραμένουν απλήρωτοι παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας ότι θα καταβάλλει δεδουλευμένα από τις επιδοτήσεις που παίρνει
Οι ναυτεργάτες της ΝΕΛ παραμένουν απλήρωτοι παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας ότι θα καταβάλλει δεδουλευμένα από τις επιδοτήσεις που παίρνει
Στην ...καλή διάθεση των εφοπλιστών προσβλέπει η νέα ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας για την καταβολή των δεδουλευμένων των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας, σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Θ. Δρίτσας προς τους απλήρωτους ναυτεργάτες της ΝΕΛ. Η απληρωσιά στα ακτοπλοϊκά πλοία έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Χαρακτηριστικά, οι 500 περίπου ναυτεργάτες των 12 πλοίων της ΝΕΛ έχουν να δουν μισθό πάνω από μισό χρόνο, ενώ με «έναντι» πληρώνουν τους ναυτεργάτες άλλες ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Τρία από τα πλοία της ΝΕΛ («ΘΕΟΦΙΛΟΣ», «EUROPEAN EXPRESS» και «ΑΚΟΥΑ ΤΖΟΥΕΛ») βρίσκονται επί μήνες εγκαταλειμμένα στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας, με τους ναυτεργάτες απλήρωτους. Χτες, οι ναυτεργάτες των τριών αυτών πλοίων, με εκπροσώπους των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον αναπληρωτή υπουργό, απαιτώντας τα λεφτά τους.

Παράλληλα, από χτες το μεσημέρι, οι ναυτεργάτες του πλοίου της ΝΕΛ «AKOYA ΣΠΙΡΙΤ», που βρίσκεται στο λιμάνι του Λαυρίου, ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα. Το προγραμματισμένο δρομολόγιο ήταν για Κέα - Κύθνο - Σύρο - Τήνο - Ανδρο, ξανά Σύρο - Πάρο - Νάξο - Ιο - Σίκινο - Φολέγανδρο - Θηρασιά - Θήρα - Ανάφη.

Υποτίθεται ότι η καταβολή των δεδουλευμένων θα ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες του Θ. Δρίτσα, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει με την ανάληψη των καθηκόντων του. Το ίδιο είχε επαναλάβει και στις 10 Φλεβάρη, όταν είχε συναντηθεί για πρώτη φορά με τους ναυτεργάτες της ΝΕΛ. Στο δελτίο Τύπου που είχε εκδοθεί από το υπουργείο μετά τη συνάντηση, αναφερόταν μάλιστα ότι «ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα αναληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε το φαινόμενο αυτό να εκλείψει και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι να δικαιωθούν».

Τα αποτελέσματα της χτεσινής συνάντησης, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τα τρία ναυτεργατικά σωματεία, συνοψίζονται στην εξής διαπίστωση του αναπληρωτή υπουργού: «Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο»! Η αιτιολογία του Θ. Δρίτσα ήταν ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΛ μέχρι τώρα δεν έχει εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ανάμεσα στα οποία ήταν να προηγηθεί η καταβολή των δεδουλευμένων των ναυτεργατών από τα ποσά των επιδοτήσεων που εισπράττει η εταιρεία.

«Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, περιμένει εάν και πότε θα ευαρεστηθούν οι εμπλεκόμενοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει με την πολιτική τους», τονίζουν τα σωματεία και καλούν τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τα σωματεία «να οργανώσουμε την πάλη μας, να αναπτύξουμε πολύμορφους αγώνες, με προοπτική την υπεράσπιση των συγκροτημένων δικαιωμάτων, ΣΣΕ - Κοινωνική Ασφάλιση, την καταπολέμηση της απλήρωτης εργασίας. Αγωνιζόμαστε για δημόσια, ασφαλή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, με δρομολόγια 365 μέρες το χρόνο, που θα σχεδιάζεται κεντρικά και θα υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ