Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα προς τους εκπαιδευτικούς να διδάξουν για την ΕΠΟΝ

Το «Κάστρο του Υμηττού» όπου έπεσαν οι τρεις ηρωικοί ΕΠΟΝίτες
Το «Κάστρο του Υμηττού» όπου έπεσαν οι τρεις ηρωικοί ΕΠΟΝίτες
Στις 23 Φλεβάρη 1943 ιδρύθηκε η θρυλική ΕΠΟΝ, η μεγαλύτερη νεολαιίστικη οργάνωση της χώρας. Με αφορμή τα 72 χρόνια από την ίδρυσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους εκπαιδευτικούς να διδαχθούν και να διδάξουν τους μαθητές τους για την ιστορία της θρυλικής Οργάνωσης.

«Μπροστά σε αυτή την επέτειο, καλούμε κάθε εκπαιδευτικό που σέβεται το λειτούργημά του, την αποστολή του απέναντι στη μόρφωση και τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών του, να οργανώσει το μάθημά του έτσι ώστε να μιλήσει για την ιστορία της ΕΠΟΝ, τα κατορθώματά της, τα διδάγματα του σήμερα. Καλούμε επίσης τους Συλλόγους Δασκάλων και Νηπιαγωγών, τις ΕΛΜΕ, τους Συλλόγους Διδασκόντων σε κάθε σχολείο, να οργανώσουν πολύμορφες εκδηλώσεις και δραστηριότητες αφιερωμένες στην ΕΠΟΝ (επισκέψεις σε μουσεία, σε τόπους θυσίας της περιοχής, να καλέσουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες που αποτελούν ζωντανή πηγή μαρτυρίας κ.ά.)», σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών και ενδεικτικά καλεί τους εκπαιδευτικούς να μιλήσουν στους μαθητές τους:

-- Για τη μάχη ενάντια στην πολιτική επιστράτευση (για καταναγκαστική εργασία στις βιομηχανικές παραγωγικές μονάδες) που επιχείρησαν να υλοποιήσουν οι χιτλερικοί με τους ντόπιους δοσίλογους και συνεργάτες τους.

-- Για τη συμβολή της ΕΠΟΝ στον ένοπλο αγώνα του λαού μας, στον οποίο πήρε μέρος από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της η ΕΠΟΝ. Σε 430 μάχες και συγκρούσεις πήραν μέρος οι αντάρτικες μονάδες της ΕΠΟΝ. Στις μάχες αυτές έπεσαν πάνω από 1.300 μέλη και στελέχη της ΕΠΟΝ ως την Απελευθέρωση.

-- Για τη μάχη κατά της πείνας που θέριζε παιδιά και νεολαία που έδωσε και η ΕΠΟΝ. Υπολογίζεται ότι, μόνο στις πόλεις, εξασφαλίστηκαν 220 οργανωμένα συσσίτια για 65.000 παιδιά.

-- Για τη μάχη στο «Κάστρο του Υμηττού», όπου τρεις νεαροί ΕΠΟΝίτες πολέμησαν για ώρες απέναντι σε 200 πάνοπλους Γερμανούς, φυλάγοντας το σπίτι όπου βρίσκονταν ο οπλισμός του ΕΛΑΣ της περιοχής. Υπερασπίζονταν το σπίτι και ταυτόχρονα κατέστρεφαν τον οπλισμό, για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού.

-- Για το τεράστιο εκπολιτιστικό έργο της ΕΠΟΝ, που ανάμεσά του είναι και η μάχη που έδωσε η Οργάνωση για το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων που οι κατακτητές είχαν μετατρέψει σε στρατώνες, σε αχούρια ακόμη και σε φυλακές.

«Συνεχίζουμε! Βοηθάμε τους μαθητές μας για να αναζητήσουν την ιστορική αλήθεια. Με αφορμή και την επέτειο από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, δείχνουμε στους μαθητές μας ότι ο οργανωμένος αγώνας της νεολαίας ενάντια στην αδικία είναι ο μόνος δρόμος για να αλλάξουν ριζικά σήμερα τα πράγματα», καταλήγει το κάλεσμα του ΠΑΜΕ προς τους εκπαιδευτικούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση για τα 79 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ(2022-03-09 00:00:00.0)
Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε και συνεχίζουμε(2020-02-26 00:00:00.0)
Μεγάλη εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ(2018-02-21 00:00:00.0)
Τίμησαν την ΕΠΟΝ(2013-02-28 00:00:00.0)
Τιμή στην ΕΠΟΝ(2002-03-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1999-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ