Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παγωνιά με έναν νεκρό

Οι άστεγοι δεν βλέπουν τηλεόραση κι έτσι δεν φτάνουν σ' αυτούς τα μηνύματα του κρατικού μηχανισμού περί ύπαρξης θερμαινόμενων χώρων όπου μπορούν να ακουμπήσουν το κορμί τους για ένα βράδυ. Οι περίφημες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ξεκοκαλίζουν κρατικό χρήμα με προγράμματα τύπου «street work» αποδείχτηκε και χτες ότι δεν αφορούν στους άστεγους, αλλά στην «αξιοποίηση» του προγράμματος των 9,4 εκατ. ευρώ που έχουν διατεθεί για τον σχετικό σκοπό και από τα οποία 9,4 εκατομμύρια οι φορείς διαχείρισης αρπάζουν με το νόμο περί το 9% με 10%.

Ετσι, χτες, ένας ακόμα άστεγος βρήκε το θάνατο, ακριβώς έξω από το Γηροκομείο που διαθέτει θερμαινόμενους χώρος, αλλά όχι αυτούς που απευθύνονται στους άστεγους. Ο αγνώστων στοιχείων, άστεγος βρέθηκε απανθρακωμένος στη γωνία της οδού Ιατρίδου με τη λεωφόρο Κηφισιάς. Από τα στοιχεία που διακινήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές εικάζεται ότι τα εγκαύματά του οφείλονται σε φωτιά που πιθανότατα άναψε για να ζεσταθεί από το χιονιά. Ο άστεγος είχε καλυφθεί σε μία εσοχή και άναψε φωτιά σε παλέτες και άλλα αντικείμενα για να ζεσταθεί, αλλά πήραν φωτιά οι κουβέρτες με τις οποίες ήταν σκεπασμένος.

Από την πλευρά τους οι κρατικές αρχές με πρώτον τον Δήμο Αθηναίων έσπευσαν να βγάλουν από πάνω τους την ευθύνη και ούτε λίγο ούτε πολύ, με σχετική ανακοίνωση, ενοχοποιούν τον ίδιο τον άστεγο γιατί παρά την «προσπάθεια» των φιλάνθρωπων δε δέχτηκε τη βοήθειά τους. Οπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις, με το συγκεκριμένο άστεγο είχαν ασχοληθεί η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου και οι ΜΚΟ «PRAKSIS», «PROTEKTA» και «ΚΛΙΜΑΚΑ».

Αλλοι θάνατοι από το κρύο δεν ανακοινώθηκαν χτες, ενώ σε πολλές περιοχές - και στην Αττική - σημειώθηκαν χιονοπτώσεις. Τα χιόνια και οι χαμηλές θερμοκρασίες ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού σχεδόν στους περισσότερους νομούς της χώρας.

Το ενδιαφέρον του κρατικού μηχανισμού εστιάστηκε κατά κύριο λόγο στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην κυκλοφορία των οχημάτων. Ετσι, διακόπηκε για αρκετές ώρες η κυκλοφορία σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ