Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Οταν τα παιδιά πάνε στο σχολείο νηστικά...

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή και ζητά να παρθούν άμεσα μέτρα

MotionTeam

Καθεστώς γίνονται στα σχολεία τα φαινόμενα υποσιτισμού μαθητών στα σχολεία κυρίως των λαϊκών συνοικιών. Παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο νηστικά, που κάθονται στο ολοήμερο χωρίς να έχουν φέρει φαγητό από το σπίτι τους, είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα. Ενα πρόβλημα με πολλαπλές συνέπειες στην υγεία, την ασφάλεια των μαθητών και με επιπτώσεις βέβαια και στην πρόοδό τους στο σχολείο, όταν προσπαθούν να ανταποκριθούν με άδειο στομάχι.

Οταν μιλάμε για υποσιτισμό μαθητών, μιλάμε για τη σύγχρονη βαρβαρότητα. Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) από την πρώτη στιγμή σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου για το ζήτημα. Από την αρχή της καπιταλιστικής κρίσης είχε μιλήσει για την ανάγκη οργανωμένης κρατικής παρέμβασης προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παιδιών που λιποθυμούν, που τρώνε από τα αποφάγια των συμμαθητών τους, που αναγκάζονται να ζητούν χρήματα για φαγητό, που φεύγουν από το σχολείο για να φάνε στο συσσίτιο.

Από τότε, το ρεαλιστικό και αναγκαίο αίτημα για ένα γεύμα σε όλα τα παιδιά, με ευθύνη του κράτους που θα επιχορηγήσει για το σκοπό αυτό τους δήμους οι οποίοι με τη σειρά τους θα αξιοποιήσουν το προσωπικό και τις υποδομές τους, παραμένει ανικανοποίητο.

Την περασμένη βδομάδα, η κινητοποίηση γονέων και κηδεμόνων βρεφών και νηπίων από τους 77 παιδικούς σταθμούς του δήμου Αθηναίων στο Δημοτικό Βρεφοκομείο ανέδειξε το πρόβλημα στην ποιότητα και ποσότητα του φαγητού που παρέχεται στα παιδιά τους. Από τη διατροφή των παιδιών, απουσιάζουν εδώ και καιρό το κρέας, το ψάρι, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά και η σαλάτα, με αποτέλεσμα να σιτίζονται με ρύζι και ζυμαρικά, ενώ, όπως κατήγγειλαν εκπρόσωποι τους, την ίδια στιγμή ψευδώς αναφέρεται στο πρόγραμμα ότι παρέχεται σαλάτα και φρούτο ή χρησιμοποιούνται παραπλανητικές περιγραφές του γεύματος (π.χ., χορτόσουπα, ενώ στην πραγματικότητα τα παιδιά τρώνε σούπα με ρύζι και ίχνη καρότου!).

Πριν μερικές μέρες, η Prolepsis, η ΜΚΟ μέσω της οποίας εφαρμόζεται το πρόγραμμα σίτισης του «Ιδρύματος Νιάρχου», έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από τα 64 σχολεία των πιο ευπαθών περιοχών του δήμου Αθηναίων που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα το προηγούμενο σχολικό έτος και από τα οποία προκύπτει πως σχεδόν 25% των οικογενειών πλήττονται από πείνα, ενώ περίπου 60% αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια. Στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας στις οποίες εφαρμόζεται το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, σύμφωνα με τα 42.727 ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν γονείς των μαθητών από σχολεία σε 23 νομούς της χώρας, 54% των οικογενειών αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια και 21% πείνα. Σε ποσοστό 40% των οικογενειών ο ένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα (είτε από εργασία είτε από σύνταξη), ενώ σε ποσοστό 13% κανένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα.

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Για το θέμα έκανε παρέμβαση μόλις προχτές το ΚΚΕ. Με Ερώτησή του, ζητά να παρθούν άμεσα μέτρα που θα απαντούν στο πρόβλημα του υποσιτισμού των μαθητών, με ευθύνη του κράτους. Οι βουλευτές Θανάσης Παφίλης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιάννης Γκιόκας, Ελένη Γερασιμίδου και Λιάνα Κανέλλη αναφέρονται στις καταγραφές μελετητικών φορέων για το ζήτημα, σε καθημερινά περιστατικά, στις επιπτώσεις στην υγεία των μαθητών και στην ανυπαρξία μέτρων από πλευράς του κράτους, με αποτέλεσμα να δρουν ανεξέλεγκτα επιχειρηματίες και ΜΚΟ. Στην Ερώτηση σημειώνονται τα εξής:

«Σήμερα όλα τα στοιχεία και μια σειρά από μελετητικοί φορείς επιβεβαιώνουν ότι ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού διαρκώς μεγεθύνεται. Η Unicef καταγράφει τον αριθμό αυτών των παιδιών για τη χώρα μας περίπου στις 700.000 (δηλαδή το 35,5% του μαθητικού πληθυσμού) και αυτό επιβεβαιώνεται και από την ΕΛΣΤΑΤ και την έρευνα που διενεργήθηκε με θέμα "Συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα", η οποία έκανε την καταγραφή μέχρι το 2013 και, σύμφωνα με αυτήν, η ηλικιακή ομάδα από τα 0 - 17 έτη έχει υλικές στερήσεις έως 37,3%. Στις υλικές στερήσεις συμπεριλαμβάνεται και η διατροφή που περιλαμβάνει κρέας, ψάρι και λαχανικά. Μέγεθος και αριθμός που όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι με το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης εκτινάχτηκε, καθώς έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων. Αν συνυπολογίσουμε ότι το δείγμα και αυτά τα ποσοστά έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα, σημαίνει ότι σε επιβαρυμένες περιοχές, λαϊκές, εργατικές, με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, το νούμερο αυτό είναι τραγικά μεγαλύτερο.

Σε ένα τέτοιο κοινωνικό περιβάλλον η ζωή και η υγεία παιδιών και έφηβων είναι σε κίνδυνο. Συχνά είναι τα επεισόδια συμβάντων ασιτίας των παιδιών στα σχολεία και τις λαϊκές γειτονιές της χώρας, γνωστές ακόμη και οι ποικίλες δράσεις σίτισης παιδιών που αναπτύσσονται από δήμους και ιδιωτικούς φορείς. Ενδεικτικές του προβλήματος, αλλά όχι ικανές να αποκαλύψουν το βάθος και τη διάσταση που έχει στον παιδικό πληθυσμό της χώρας», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση, «το ζήτημα σίτισης είναι παράγοντας άρρηκτα συνδεδεμένος με την υγεία και την ομαλή σωματική ανάπτυξη του παιδικού πληθυσμού, τις διατροφικές συνήθειες που κατακτούν ως ενήλικες. Οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες αναγνωρίζονται ως αιτιολογικός παράγοντας χρόνιων νοσημάτων, π.χ., παχυσαρκία (η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των 27 κρατών της ΕΕ στην παιδική παχυσαρκία, ποσοστό 14%), και παραπέμπει συχνά στις μέρες μας όχι σε στρεβλές καταναλωτικές συνήθειες, αλλά στη διατροφική φτώχεια που έρχεται ως συνέπεια του ανύπαρκτου ή ισχνού εισοδήματος στο λαϊκό νοικοκυριό.

Παρότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και εντείνεται, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί για τη συστηματική καταγραφή του προβλήματος σε εθνικό επίπεδο και κυρίως για την αντιμετώπισή του με βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Διάφορες εξαγγελίες που κατά καιρούς έχουν γίνει από μεριάς κυβερνητικών παραγόντων έμειναν χωρίς αντίκρισμα και οι όποιες δράσεις αναπτύσσονται από τους δήμους είναι αποσπασματικές, αφού δε διαθέτουν οργανωμένες δομές, στελέχωση και φυσικά χρηματοδότηση.

Το κενό της οργανωμένης παρέμβασης του κράτους και των φορέων του το καταλαμβάνουν συχνά ΜΚΟ και επιχειρήσεις που περνούν ανεξέλεγκτα την πόρτα των σχολείων και με τη μάσκα του χορηγού διαθέτουν ανέλεγκτα και πιθανά επικίνδυνα προϊόντα, κάνοντας παράλληλα και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις στο πρόγραμμα του σχολείου.

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, με την έναρξη της κρίσης, έχει εγείρει το αίτημα για ένα γεύμα στο σχολείο για όλα τα παιδιά μέσα από υποδομές των δήμων που πρέπει και μπορούν να φτιαχτούν και να στελεχωθούν με προσωπικό και έκτακτη χρηματοδότηση από το κράτος. Ηδη πολλά κονδύλια του ΕΣΠΑ, αντί να διοχετευτούν στη δημιουργία τέτοιων δημόσιων δομών ώστε να απαντήσουν οργανωμένα και επιστημονικά σε ένα κρίσιμο ζήτημα, τα λυμαίνονται οι λεγόμενες ΜΚΟ και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Καλούν τέλος τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για να αντιμετωπιστεί άμεσα και με κρατική ευθύνη το πρόβλημα του υποσιτισμού, που συνδέεται άρρηκτα με την υγιή σωματική ανάπτυξη των παιδιών. Επίσης, τι κονδύλια πρόκειται να επιμερίσει από τον κρατικό προϋπολογισμό και από το ΕΣΠΑ 2014 - 2020 για την ικανοποίηση του αιτήματος «ένα γεύμα σε όλα τα παιδιά στα σχολεία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φτώχεια και πείνα σε σχολεία της Αθήνας(2015-02-12 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για το πρόγραμμα «Ευζήν»(2013-04-27 00:00:00.0)
Δεν πρέπει να περιμένουμε να λιποθυμήσει κάποιος μαθητής για να δράσουμε!(2012-12-08 00:00:00.0)
Ερημώνουν τα σχολικά κυλικεία...(2012-06-07 00:00:00.0)
Υποσιτισμός σε Δημοτικά Σχολεία της Θεσσαλονίκης(2012-01-24 00:00:00.0)
Συντονισμένα και αγωνιστικά απαίτησαν λύση στον υποσιτισμό(2011-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ