Τρίτη 17 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ
Απαραίτητη η συσπείρωση στην Επιτροπή Αγώνα για τη διεκδίκηση άμεσων αποζημιώσεων

Από τη συνάντηση στο δημαρχείο της Αρτας
Από τη συνάντηση στο δημαρχείο της Αρτας
Απελπισία και εγκατάλειψη. Αυτός είναι ο παρονομαστής της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι κάτοικοι στα χωριά της παραποτάμιας περιοχής του Αραχθου στο νομό της Αρτας που χτυπήθηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες. Το χτύπημα δεν αφορά μόνο τα χωριά που βρίσκονται στον κάμπο, αλλά και τους αγρότες, που, ενώ κατοικούν ψηλότερα, έχουν όμως τα χωράφια τους στον κάμπο. Δύο απ' αυτά τα χωριά, τον Ανθότοπο και το Νεοχώρι, επισκέφθηκε το Σάββατο ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συνοδευόμενος και από τον βουλευτή του Κόμματος στην ευρύτερη περιοχή, Νίκο Μωραΐτη. Παρόντες στις συναντήσεις εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα που συγκροτήθηκε μετά την πλημμύρα από την Ομοσπονδία των Αγροτικών Συλλόγων, το Εργατικό Κέντρο και άλλους φορείς.

Στον Ανθότοπο και στο Νεοχώρι, στις δύο συγκεντρώσεις που έγιναν, οι κάτοικοι που συγκεντρώθηκαν στο καφενείο περιέγραψαν με στοιχεία την καταστροφή: Ολα τα σπίτια πλημμυρισμένα, επείγει η άμεση καταβολή ενισχύσεων για τα βασικά που έχει ανάγκη η οικογένεια για να ζήσει. Επείγει η καταγραφή της ζημιάς στην παραγωγή και οι αποζημιώσεις. Οι ίδιοι έκαναν καθαρό ότι δεν έφταιξε η κακοκαιρία, έχουν ξαναζήσει βροχές και μπόρες, αλλά μεγάλα συμφέροντα, που δεν έχουν γίνει έως τώρα σωστά αντιπλημμυρικά. Εφεραν παραδείγματα για τα αναχώματα που κατέρρευσαν, για τη στάση της ΔΕΗ που λειτούργησε το φράγμα στο Πουρνάρι με κριτήριο το δικό της κέρδος, μίλησαν για τον ΕΛΓΑ στον οποίο πληρώνουν εισφορές αλλά δεν παίρνουν αποζημιώσεις. Εδειξαν τη μεγάλη εικόνα της καταστροφής, μιλώντας όχι μόνο για τα χωράφια, αλλά και για τον Αμβρακικό, όπου κατέληξαν τόνοι βοθρολυμάτων από τις εγκαταστάσεις κατεστραμμένων βιολογικών καθαρισμών, με αποτέλεσμα να είναι σε απόγνωση και οι ψαράδες. Τόνισαν, τέλος, ότι μόλις έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας, όλοι τούς ξέχασαν και ζήτησαν επιτακτικά από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ να κάνει κάτι, να μην ξεχαστεί το πρόβλημα. Και ήταν χαρακτηριστική η επισήμανση από τον εκπρόσωπο του αγροτικού Συλλόγου ότι η καταστροφή ξεκίνησε πολύ πριν την κακοκαιρία, από μια αγροτική πολιτική που έχει φέρει σε απόγνωση τους αγρότες. Η κακοκαιρία, είπε, απλά ολοκλήρωσε την καταστροφή. Από τους κατοίκους καταγγέλθηκε, επίσης, ότι από τους αρμόδιους ακολουθείται τακτική αποπροσανατολισμού: Διάφορες κρατικές επιτροπές ρίχνουν η μία την ευθύνη στην άλλη και στο τέλος κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνη. Πρόσθετα, γίνεται προσπάθεια να στραφεί η προσοχή των κατοίκων σε δικαστικές - κατά κύριο λόγο - διεκδικήσεις, γεγονός που σπρώχνει ακόμα πιο μακριά τη δυνατότητα για άμεσες αποζημιώσεις.

Σύσκεψη με τους φορείς στο Κομπότι
Σύσκεψη με τους φορείς στο Κομπότι
Απαντώντας ο Δ. Κουτσούμπας, τόνισε ότι είναι κρίσιμο να κρατηθεί το θέμα στην επικαιρότητα, να μην ξεχαστεί. Να οργανωθεί ο κόσμος στην Επιτροπή Αγώνα και ότι το ΚΚΕ θα είναι μπροστά σ' αυτήν τη διεκδίκηση για 100% αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Το πρώτο μέρος της περιοδείας στις πλημμυρισμένες περιοχές ολοκληρώθηκε με συνάντηση με φορείς της περιοχής που έγινε στο Κομπότι, την έδρα του δήμου Ν. Σκουφά, όπου επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο με τον δήμαρχο και φορείς της περιοχής, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι το μέγεθος της καταστροφής επιβάλλει να δοθούν άμεσα 1.500 ευρώ ανά οικογένεια που έχει πληγεί και 500 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί, καθώς και να λυθεί νομοθετικά ότι αυτές οι οικογένειες δε θα πληρώσουν άμεσα εφορία, χαράτσια και δάνεια, μέχρι να γίνει αποκατάσταση των ζημιών. Αυτά τα μέτρα, υπογράμμισε, δε λύνουν το πρόβλημα, ωστόσο είναι μέτρα επείγοντα, που πρέπει να παρθούν άμεσα.

Ακολούθησε το απόγευμα συνάντηση με τον δήμαρχο Αρτας και τον αντιπεριφερειάρχη Αρτας στο δημαρχείο της πόλης. Στη διάρκειά της, παρουσιάστηκε ένας πρώτος απολογισμός των τεράστιων καταστροφών από την πλημμύρα στην περιοχή, ενώ ζητήθηκε η συνδρομή του ΚΚΕ για άμεση αποκατάσταση των ζημιών και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε την ανάγκη κινητοποίησης του λαϊκού παράγοντα, με συσπείρωσή του στις Λαϊκές Επιτροπές για να πετύχουν τα αιτήματά τους.

Συζήτηση με τους κατοίκους στον Ανθότοπο
Συζήτηση με τους κατοίκους στον Ανθότοπο
Αργά το απόγευμα, έγινε στο Εργατικό Κέντρο Αρτας μαζική συγκέντρωση φορέων και κατοίκων από την ευρύτερη περιοχή, όπου κατατέθηκαν συνολικότερα τα ζητήματα της ανάπτυξης στην περιοχή, της προστασίας των μνημείων (όπως το θέμα με το γεφύρι της Πλάκας κ.ά.).



Χιλιάδες τόνοι κατεστραμμένης σοδειάς
Χιλιάδες τόνοι κατεστραμμένης σοδειάς

Από την συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Αρτας
Από την συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Αρτας

Από την συζήτηση στο Νεοχώρι
Από την συζήτηση στο Νεοχώρι
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το έγκλημα δεν ξεχνιέται! Η διεκδίκηση συνεχίζεται(2021-08-10 00:00:00.0)
Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης και αποκατάστασης των πληγέντων(2020-04-16 00:00:00.0)
Κάμποι και θάλασσα γίνανε ένα από τα νερά των ποταμών(2015-02-03 00:00:00.0)
Συσσώρευση κυβερνητικής αδιαφορίας(2004-01-08 00:00:00.0)
Γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις(2002-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ