Σάββατο 14 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Προαναγγελία ακόμα πιο άγριου κυνηγητού μεταναστών και προσφύγων

Την ένταση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και την ενίσχυση του κατασταλτικού μηχανισμού FRONTEX ενάντια στους πρόσφυγες και συνολικά τους λαούς, εξήγγειλαν στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 11/2, η εκπρόσωπος της Λετονικής Προεδρίας Κ. Λουκασέβιτσα - Ζάντα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φ. Τίμερμανς, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα τη «μελλοντική πορεία του FRONTEX». Να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή που διεξαγόταν αυτή η συζήτηση, ήταν σε εξέλιξη οι έρευνες για την ανεύρεση εκατοντάδων αγνοουμένων από δύο νέα πολύνεκρα ναυάγια με πρόσφυγες που έγιναν ανάμεσα σε Λιβύη και Ιταλία...

Τόσο η εκπρόσωπος της Λετονικής Προεδρίας όσο και ο Επίτροπος, στην εισηγητική τους ομιλία, αφού πρώτα έχυσαν κροκοδείλια δάκρυα για τις δύο νέες τραγωδίες, εξήγγειλαν ακόμη μεγαλύτερη σύνδεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου με τον FRONTEX, την ενίσχυση της αποστολής της ως μηχανισμού προειδοποίησης και αντιμετώπισης αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Ειδικά για τον FRONTEX, ανακοίνωσαν νέες αρμοδιότητες για την αξιολόγηση του συστήματος Σέγκεν, τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και του συστήματος επιτήρησης της ΕΕ, EUROSUR, και την οργάνωση κοινού ευρωενωσιακού σώματος - συστήματος συνοριοφυλάκων. Eνίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του και ενδυνάμωση του ρόλου του στο συντονισμό και την οργάνωση κοινών επιχειρησιακών δράσεων με τις εθνικές δυνάμεις καταστολής των κρατών - μελών της ΕΕ.

Προανήγγειλαν δηλαδή ακόμη πιο άγριο κυνηγητό εξαθλιωμένων μεταναστών που προσεγγίζουν τα σύνορα της ΕΕ, που με βεβαιότητα θα οδηγήσει σε νέες ανθρώπινες τραγωδίες στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Τέλος, δεν παρέλειψαν την αναφορά στην «εξωτερική διάσταση» της «μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ» και της «συνεργασίας με τρίτες χώρες», που σηματοδοτεί κλιμάκωση των επεμβάσεων της ΕΕ σε τρίτες χώρες, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής, για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των διαύλων μεταφοράς τους, προσθέτοντας ένα ακόμη πρόσχημα, την αντιμετώπιση δήθεν των μεταναστευτικών ροών από τις χώρες αυτές.

Ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, επισήμανε ότι «η νέα εκατόμβη νεκρών προσφύγων ανοιχτά της Λαμπεντούζα είναι μια ακόμη αποκάλυψη της αντιμεταναστευτικής πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων και των μηχανισμών της, όπως η FRONTEX, το πρόγραμμα "ΤΡΙΤΩΝ", τα "έξυπνα σύνορα" της ΕΕ, οι Κανονισμοί Δουβλίνο2 και 3».

Υπογράμμισε ότι: «Το μπαράζ με τις τραγωδίες μαζικών πνιγμών προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο αποκαλύπτει την κοινή αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Αυτή είναι η FRONTEX, αυτό είναι το νέο πρόγραμμα "ΤΡΙΤΩΝ", αυτά είναι τα λεγόμενα "έξυπνα σύνορα" της ΕΕ. Γιατί είναι η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, ο Κανονισμός Δουβλίνο 3 που διώκει μέχρι πνιγμού τους μετανάστες που δε χρειάζονται τα μονοπώλια κι όλους αυτούς που ως πρόσφυγες από τις χώρες τους αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν, προκειμένου να ξεφύγουν από τη φτώχεια, την πείνα και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ίδιων ενόχων της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα άμεσα μέτρα υποδοχής, φιλοξενίας κι ανακούφισης μεταναστών και προσφύγων. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να καταργηθούν οι Κανονισμοί Δουβλίνο 2 και 3. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σταματήσουν τα μέτρα καταστολής ενάντια στους πρόσφυγες(3/12/2014)
Οργιο καταστολής στα σύνορα(21/12/2012)
Eπιβεβαιώνει το όργιο καταστολής στα σύνορα(9/10/2012)
Δεκάδες συλλήψεις μεταναστών(9/3/2012)
Νέα τραγωδία με μετανάστες στους Παξούς(23/3/2011)
Οπλο ενάντια στους λαούς(4/8/2010)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org