Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Κίνδυνος από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Motion Team

Τους κινδύνους που απειλούν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης στο Δήμο Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στην Ερώτηση γίνεται αναφορά στην απαράδεκτη κατάσταση που χαρακτηρίζει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, με σωρεία παραβιάσεων των περιβαλλοντικών όρων, που θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και κυρίως την υγεία των κατοίκων της Ασσήρου που δέχεται πρώτη τις επιπτώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψη της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου του Δήμου Λαγκαδά, μαζί με Περιβαλλοντικούς Συλλόγους της περιοχής, στο χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοέμβρη του 2014, ανάμεσα σε άλλα διαπιστώθηκαν:

Αποπνικτική δυσοσμία (μυρωδιά υγραερίου). Οι πυρσοί για την καύση του βιοαερίου δεν λειτουργούσαν.

Αφρίζοντα και σκουρόχρωμα υγρά σε μεγάλες ποσότητες έβγαιναν στον περιβάλλοντα χώρο εκτός του ΧΥΤΑ, στο παρακείμενο ρυάκι, μολύνοντας το περιβάλλον με πορεία και κατάληξη αυτών των υγρών προς τον χείμαρρο Μπογδάνα κι από εκεί στη λίμνη Κορώνεια.

Στα δύο νέα υπό κατασκευή κύτταρα 3 και 4 υπάρχει πρόβλημα στατικότητας των υλικών επικάλυψής τους, εξαιτίας της μεγάλης κλίσης που έχει δοθεί σ' αυτά, προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητά τους, με αποτέλεσμα την αστάθεια των υποστρωμάτων. Την ώρα που έχουν όχι μόνο πληρωθεί τα κύτταρα 1, 2, αλλά υπάρχει και υπέρβαση χωρητικότητας 55,4% τουλάχιστον, παρ' όλο που ο ΧΥΤΑ ξεκίνησε τη δοκιμαστική του λειτουργία τον Ιούνη του 2008 με προδιαγραφές να απορροφά για 30 χρόνια τα στερεά αστικά απόβλητα της ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, μετά από διενέργεια αυτοψίας (2 και 25 Ιούνη 2014) το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, επέβαλλε χρηματικό πρόστιμο για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ καθώς διαπίστωσε ότι:

Τα στραγγίσματα διαρρέουν την επιφάνεια του ΧΥΤΑ και καταλήγουν στο ρέμα της περιοχής, όπου τα εκατέρωθεν των όχθων του πλατάνια έχουν ξεραθεί, και στη συνέχεια καταλήγει στο χείμαρρο Μπογδάνα.

Στο ρέμα διαφεύγουν επίσης ποσότητες απορριμμάτων. Η παραπάνω διαπίστωση έγινε με επιτόπια έρευνα από την εξωτερική πλευρά της περίφραξης του ΧΥΤΑ.

Υπήρχε έντονη οσμή βιοαερίου στην πλευρά των κυττάρων 1, 2.

Εντός του ΧΥΤΑ υπάρχουν αδέσποτα σκυλιά.

Η απόθεση απορριμμάτων μέχρι σήμερα έχει υπερβεί κατά πολύ τις προβλεπόμενες ποσότητες του αρχικού σχεδιασμού.

Στην Ερώτηση υπενθυμίζεται ότι η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΑ έχει λήξει στις 31-12-13 και δεν έχει ανανεωθεί μέχρι σήμερα, ενώ η άδεια διάθεσης αστικών απορριμμάτων έχει λήξει στις 12-9-13.

Μάλιστα, αγνοείται η τύχη της συγκεκριμένης έκθεσης υγειονομικού ελέγχου Εποπτών Δημόσιας Υγείας της ΠΕ Θεσσαλονίκης, παρ' όλο που έχει αποσταλεί από 8-7-2014 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για: Την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων προβλημάτων από τη συγκεκριμένη διαχείριση του ΧΥΤΑ και την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στη λειτουργία του, σύμφωνα με την ΑΕΠΟ του έργου, από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής. Την ολοκλήρωση, επιτέλους, του τρίτου και τέταρτου κυττάρου του ΧΥΤΑ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org