Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ»
Δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς ζητάνε οι εργολαβικοί

Την υπονομευτική στάση του επιχειρησιακού σωματείου καταγγέλλουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Ελληνικά Λιπάσματα» στην Καβάλα
Από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Ελληνικά Λιπάσματα» στην Καβάλα
Σε νέα Γενική Συνέλευση σήμερα, Πέμπτη, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας, οι 75 εργολαβικοί εργατοτεχνίτες στα «Ελληνικά Λιπάσματα ELFE» θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα του αγώνα που δίνουν για να συνεχίσουν να δουλεύουν χωρίς μειώσεις στους μισθούς. Οι συμβάσεις τους έληξαν στο τέλος Γενάρη και ο εργολάβος, μέσω του οποίου εργάζονται για τα «Ελληνικά Λιπάσματα», απαιτεί να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών μέχρι και 50% για να τους ξαναπάρει στη δουλειά.

Αξιοποιώντας τη λήξη της μετενέργειας, ο εργολάβος μεθοδεύει την αλλαγή των όρων εργασίας όσων καλύπτονταν από την κλαδική Σύμβαση και την επιβολή του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ μεικτά για όλους. Συνολικά στα «Ελληνικά Λιπάσματα» απασχολούνται 200 εργολαβικοί, και ήδη από τους προηγούμενους μήνες έχει επιβληθεί αυτός ο μισθός στην πλειοψηφία τους (χειριστές, ανειδίκευτους, κ.λπ.).

Κόντρα στους εκβιασμούς, οι 75 εργολαβικοί εργατοτεχνίτες συγκρότησαν επιτροπή αγώνα και συνεχίζουν για δεύτερη βδομάδα τον αγώνα τους, έχοντας σταθερό συμπαραστάτη το ΠΑΜΕ.

Μετά από 10 μέρες αγώνα, εδέησε να συνεδριάσει και το ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου των «Ελληνικών Λιπασμάτων», που αντί να πάρει θέση στο πλευρό των εργολαβικών, αποφάσισε να μην προχωρήσει σε καμία μορφή κινητοποίησης - συμπαράστασης και να περιμένει τις διάφορες συσκέψεις που ...θα γίνουν από τοπικούς φορείς, ευελπιστώντας να βρεθεί «λύση».

Αλλωστε, καιρό τώρα το ΔΣ του Σωματείου τηρεί στάση αναμονής - συμβιβασμού, καλλιεργεί κλίμα ανοχής στην αργοπορία στη μισθοδοσία, έχει την αντίληψη ότι όλα θα λυθούν με τις διαπραγματεύσεις, ταυτίζεται με τα αιτήματα της εργοδοσίας, όπως η μείωση του φόρου στο φυσικό αέριο, δεν παίρνει θέση υπέρ των εργολαβικών στα δίκαια αιτήματά τους και τους αφήνει έξω από το σωματείο.

Βάζει πλάτη έτσι στη διατήρηση και κλιμάκωση της εργοδοτικής επίθεσης, που εκδηλώνεται με καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων, με μη καταβολή αποζημιώσεων στους εργαζόμενους που βγήκαν στη σύνταξη, μη καταβολή εισφορών προς τους εργαζομένους, μειώσεις μισθών με κόψιμο επιδομάτων. Και όλα αυτά, την ώρα που η παραγωγή του εργοστασίου είναι στο φουλ και οι πωλήσεις αντίστοιχα.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα «Ελληνικά Λιπάσματα» καταγγέλλουν την απαράδεκτη στάση του ΔΣ σημειώνοντας ότι κινείται στην ίδια γραμμή που κρατάει εδώ και χρόνια ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, δηλαδή υπηρετεί τα συμφέροντα της εργοδοσίας και όχι των εργαζομένων. Προειδοποιούν ότι η επίθεση της εργοδοσίας θα κλιμακωθεί και, μετά τους εργολαβικούς, σειρά θα πάρουν οι μόνιμοι.

Απαιτούν την άμεση σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με τη συμμετοχή όλων των εργολαβικών. Καλούν τους εργαζόμενους του εργοστασίου, μόνιμους και εργολαβικούς, σαν μια γροθιά να διεκδικήσουν αιτήματα που να ικανοποιούν τις ανάγκες τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ