Σάββατο 7 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το κόκκινο του πόνου και της δύναμης

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, στα πλαίσια της ανάδειξης του έργου των σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών, φιλοξενεί το έργο του Παναγιώτη (Τάκη) Βαρελά «Μετ' άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ», στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Πατρέων από την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου (ώρα 7.30 μ.μ.) έως Σάββατο 28 Μαρτίου.

Προλογίζοντας την έκθεση, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Μέσα στην εποχή της καπιταλιστικής κρίσης, η αισθητική καλλιέργεια δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη για το λαό μας. Η ανάπτυξη του πολιτιστικού επιπέδου, με την αληθινή, την κοινωνικά "χρήσιμη" τέχνη, με ό,τι προοδευτικό και ζωντανό διαθέτει η καλλιτεχνική και πνευματική παραγωγή, είναι απαραίτητη... Θέλουμε να κάνουμε γνωστή την τέχνη που αναγνωρίζει τη συμβολή του εργάτη και του εργαζόμενου στην πρόοδο της ανθρωπότητας. Να δούμε τον άνθρωπο, ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΜΕΓΑ, που οι εξουσίες οι εκμεταλλευτικές κρατούν στην απαξίωση και τη φτώχεια. Να τον τιμήσουμε. Αυτό επιδιώκουν και τα έργα της έκθεσης».

Εργα φιλοτεχνημένα με μεικτή τεχνική, παστέλ, ακρυλικό και λάδι, «χωρίς ιδιαίτερους ρεαλιστικούς φορμαλισμούς», που, όπως σημειώνει στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση ο Χρίστος Σκαλκώτος, «αποδίδουν τονικές και πλαστικές αξίες, άλλοτε με την κυβιστική δυναμική της γραφής του και άλλοτε με τη χρωματική του ρεαλιστική αντικειμενικότητα».

Στην πρώτη ενότητα, το άσπρο και το μαύρο οδηγούν τα «γιομάτα κούραση και ικανοποίηση» χέρια των ανθρώπων της αγροτικής γης, «όταν ο ήλιος γέρνει πάνω απ' τα βουνά... πάνω από τα ποτάμια και τα λιόδεντρα», όπως αναφέρει στο ποίημά του ο Γιώργος Μπίμης. Ακολουθούν «κραυγές από πέτρα... φωνές της ψυχής...», με την κυριαρχία του σύγχρονου και απρόσωπου αστικού τοπίου.

Την έκθεση ολοκληρώνει μία μεγάλη ενότητα που είναι άρρηκτα δεμένη με τη σκληρή δουλειά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Το κόκκινο του πόνου και της δύναμης συντροφεύει το «αδούλωτο φως του ήλιου», δίνοντας σάρκα και οστά στα έργα «Διαδήλωση», «Καρνάγιο», «Μεταλλεργάτης», τη σειρά με το «Πέραμα» αλλά και στο εμβληματικό έργο «Μαζί».

«Τέχνη που αντανακλά», όπως σημειώνει ο Βασίλης Θωμόπουλος, Πρόεδρος Βιβλιοθήκης - Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, «την κοινωνική πραγματικότητα, εμπνέεται από το μόχθο του λαού και για το λαό, τέχνη που ιστορεί την αλήθεια, που δίνει αξία στον πραγματικό δημιουργό του κόσμου. Τέχνη που συνειδητοποιεί ταξικά τον άνθρωπο, το νέο που βομβαρδίζεται με την απαξίωση της εργασίας και του εργαζόμενου, που του δίνει τη γνώση για να απορρίψει τα ψεύτικα και να αντισταθεί. Αυτή την τέχνη φιλοξενούμε και στην πόλη μας, αλλάζοντας το κλίμα, απορρίπτοντας την εμπορευματοποίηση και βάζοντας μπροστά τις ανάγκες των πιο αδικημένων κοινωνικά συμπολιτών μας».

Παράλληλα, πραγματοποιούνται «Τα Σάββατα του Πολιτισμού» το Φεβρουάριο και το Μάρτιο μέσα στη Δημοτική Πινακοθήκη αλλά και στη Βιβλιοθήκη (Μαιζώνος 110).

Στις 28 Φεβρουαρίου (7.30 μ.μ.), στη Δημοτική Πινακοθήκη η, διεθνούς φήμης κιθαρίστα, Εύα Φάμπα συνδημιουργεί μέσα στο χώρο της έκθεσης με έργα Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Δημήτρη Φάμπα. Στις 14 Μαρτίου (7.30 μ.μ.), μια σημαντική αλλά επίκαιρη συζήτηση για το ρόλο της τέχνης και των δημιουργών στην εποχή τους με τίτλο: Πέντε τρόποι για να πει η τέχνη την αλήθεια σε δύσκολους καιρούς. Εισηγητές οι: Χαράλαμπος Δαραδήμος, Γλύπτης - Εκπαιδευτικός, πρόεδρος του ΟΣΔΕΕΤΕ και πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, ο Γιώργος Δ. Μπίμης, Εκπαιδευτικός - Ποιητής, ο Παναγιώτης (Τάκης) Βαρελάς, Ζωγράφος, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Και 21 Μαρτίου (7.30 μ.μ.), στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Πατρέων συνάντηση - συζήτηση - παρουσίαση του εικαστικού και συγγραφέα Ανδρέα Μαράτου και του νέου του βιβλίου: «Ουτοπία κρυμμένη στο σώμα της πόλης - Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη και η εποχή του».

Η είσοδος στην έκθεση και στις παράλληλες εκδηλώσεις (που επιμελείται, εκ μέρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, η Γιάννα Παναγοπούλου) είναι ελεύθερη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ