Σάββατο 7 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμασίες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων;

Δηλώσεις που φανερώνουν «κινητικότητα» γύρω από την επανέναρξη των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων στην Κύπρο γίνονται τις τελευταίες μέρες.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Cyprus weekly», ανέφερε ότι γίνεται προεργασία για την επανέναρξη των συνομιλιών τον Απρίλη, μετά τις υποτιθέμενες «εκλογές» στα Κατεχόμενα. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις δηλώσεις Αναστασιάδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε μια ελπίδα. Ευελπιστούμε να καταστεί εφικτό να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και να διεξαχθούν σε ένα περιβάλλον που θα επιτρέπει να υπάρξει προοπτική θετικής κατάληξης».

Την ίδια στιγμή, από την Ουάσιγκτον όπου έκανε επίσημη επίσκεψη, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποσκίρ υποστήριξε ότι το Κυπριακό πλησιάζει σε μια κατάσταση που μπορεί να επιλυθεί. Ανέφερε πως η τελευταία δήλωση του Φλεβάρη (σ.σ. το «Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φλεβάρη» που κάνει λόγο για «δύο συνιστώντα κράτη») περιέχει στοιχεία της «λύσης» και συμπλήρωσε πως σήμερα η λύση του Κυπριακού είναι πιο εύκολη από τη λύση του Συριακού, του Ουκρανικού και του Παλαιστινιακού. Δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι ο πιο κατάλληλος τρόπος για μεταφορά του φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ είναι μέσω Τουρκίας και τόνισε: «Νομίζω ότι την επόμενη περίοδο θα δούμε πιο θετικές εξελίξεις».

Τέλος, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, εκτίμησε ότι η κυπριακή πλευρά «περιμένει το αποτέλεσμα αυτών των «εκλογών» για να γυρίσει» στις διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε: «Με το ότι έφυγε ο Αναστασιάδης απομακρυνθήκαμε από τη λύση του προβλήματος. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα γυρίσει στο τραπέζι και πιστεύω ότι θα συναντηθούμε με τον Αναστασιάδη και θα λύσουμε το πρόβλημα. Εάν είναι εφικτό ή όχι θα το μάθουμε μόνο αν καθίσουμε στο τραπέζι», κατέληξε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοινώθηκε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων(2015-04-08 00:00:00.0)
Ψάχνουν τρόπους για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις(2014-11-28 00:00:00.0)
Βαθαίνουν οι κόντρες ψάχνοντας «συνολική λύση» που θα διασφαλίσει τις μπίζνες των μονοπωλίων(2014-10-24 00:00:00.0)
Υπεράσπιση του νέου διχοτομικού σχεδίου(2014-02-13 00:00:00.0)
Τελεσίγραφο από τον ΟΗΕ με ασφυκτικό πλαίσιο(2013-11-05 00:00:00.0)
Δεν ήρθε η ώρα για επανάληψη των συνομιλιών(2005-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ