Σάββατο 7 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Σύναξη «ευαίσθητων» ιμπεριαλιστών

ΜΟΝΑΧΟ.--

Στη Βαυαρική πρωτεύουσα ξεκίνησε χτες και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή η λεγόμενη Διεθνής Διάσκεψη για την Ασφάλεια που γίνεται κάθε χρόνο - φέτος είναι η 51η διοργάνωση - και εξετάζει από την πλευρά των αστικών δυνάμεων τις διεθνείς εξελίξεις.

Στη φετινή διάσκεψη έχουν δηλώσει συμμετοχή 20 πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών, 60 υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και πολλοί άλλοι τεχνοκράτες και διπλωμάτες. Η σύγκρουση στην Ουκρανία και η αντιπαράθεση με τη Ρωσία, όπως και το ζήτημα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία, Ιράκ και η επέκτασή τους σε άλλες χώρες, αναμένεται να είναι δύο από τα βασικά θέματα. Παρούσα στη διάσκεψη θα είναι η Αγκελα Μέρκελ, η οποία θα είχε πρώτα συνάντηση μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, στη Μόσχα. Επίσης, παρών θα είναι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, όπως ο ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, ο οποίος ασκεί έντονη κριτική στη Ρωσία που την κατηγορεί για «επιθετική συμπεριφορά στην Ουκρανία».

Στο Μόναχο, επίσης, θα μεταβεί και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, και ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ρωσικά ΜΜΕ μετέδιδαν πληροφορίες για συνάντηση σήμερα των Κέρι και Λαβρόφ, στο περιθώριο της Διάσκεψης.

Χτες, από τους πρώτους ομιλητές ήταν η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον Ντερ Λέγιεν, που υπογράμμισε ότι η Γερμανία θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή σε διπλωματικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο διεθνώς.

Επίσης, προσερχόμενος στη Διάσκεψη ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η συμμαχία στηρίζει το λεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία που κομίζουν Γερμανία και Γαλλία στη ρωσική κυβέρνηση.

Επίσης, τελευταία στιγμή, η τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ακύρωσε τη συμμετοχή της με τη δικαιολογία ότι είχε προσκληθεί να παραβρεθεί και αντιπροσωπεία του Ισραήλ για να πάρει μέρος σε τραπέζι συζήτησης για τη Μέση Ανατολή. Οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις έχουν «ψυχρανθεί» από το 2010, μετά το έγκλημα κατά 9 Τούρκων από ισραηλινές ειδικές δυνάμεις που επενέβησαν στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Και, βέβαια, η τουρκική αστική τάξη επιχειρεί να παίξει το ρόλο του προστάτη των μουσουλμάνων στην περιοχή, προκειμένου να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ