Σάββατο 7 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προσωρινή κατάπαυση πυρός στο Ντεμπάλτσεβε

Στη Μόσχα για συνομιλίες ήταν χτες οι Μέρκελ και Ολάντ

Από την εκκένωση της πόλης Ντεμπάλτσεβε
Από την εκκένωση της πόλης Ντεμπάλτσεβε
ΚΙΕΒΟ.--

Μετά τις σφοδρές μάχες των προηγούμενων ημερών στη, στρατηγικής σημασίας πόλη, Ντεμπάλτσεβε στην Ανατολική Ουκρανία, ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες, αποφασίστηκε χτες και από τις δύο πλευρές η διάνοιξη ενός διαδρόμου για απομάκρυνση αμάχων. Η διμερής εκεχειρία, για να πραγματοποιηθεί η απομάκρυνση με τουλάχιστον 150 λεωφορεία, τέθηκε σε ισχύ από τις 11.00 το πρωί χωρίς να είναι βέβαιο ως πότε θα ισχύσει. Πάντως, καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων και δημοσιογράφων του δικτύου RT «Ρωσία σήμερα» αναφέρουν ότι και την ώρα της απομάκρυνσης των αμάχων υπήρξαν πυρά από τις ουκρανικές δυνάμεις του Τάγματος Αιντάρ. Οι ουκρανικές αρχές, ωστόσο, παραδεχόμενες τις επιθέσεις, τις απέδωσαν σε «παράνομες ένοπλες δυνάμεις».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ αναμενόταν το βράδυ να ξεκινήσει η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου θα του παρουσίαζαν ένα νέο λεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις ελάχιστες διαρροές που υπήρχαν και μετά την προχτεσινή κοινή συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ με τον Ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, που επίσης του παρουσίασαν το σχέδιο, γίνεται λόγος για πρόταση με βάση την προηγούμενη συμφωνία εκεχειρίας στο Μίνσκ της Λευκορωσίας το Σεπτέμβρη του 2014. Επίσης, σε γερμανικές εφημερίδες βγήκαν στοιχεία, που ούτε διαψεύστηκαν, ούτε επιβεβαιώθηκαν επίσημα, και για παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας στην αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, αναγνώριση της ρώσικης γλώσσας και για παραχώρηση επιπλέον 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδαφών, μια περιοχή πέρα από τη συμφωνηθείσα γραμμή που προέβλεπε η συμφωνία του Σεπτέμβρη. Πρόκειται, δηλαδή, για μια έκταση που έλεγξαν οι πολιτοφυλακές μετά τις πρόσφατες μάχες με τις δυνάμεις της κυβέρνησης του Κιέβου.

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ στέλνει ακόμα περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις σε όλα τα σύνορα της Ρωσίας, αν και προς το παρών αρνείται επίσημα να στείλει εξοπλισμό στην κυβέρνηση του Κιέβου, ενώ και η Ρωσία ανακοίνωσε χτες στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα της Ανατολικής Ουκρανίας. Η διαφαινόμενη διπλωματική κινητικότητα στη περιοχή (επίσκεψη Μέρκελ και Ολάντ σε Κίεβο και Μόσχα και του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζ. Κέρι στο Κίεβο) δεν αναιρεί ότι αυτή είναι σα μια μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί. Ο ουκρανικός λαός ματώνει ακριβώς γιατί είναι στο επίκεντρο της ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης που εξελίσσεται για γεωστρατηγικά συμφέροντα, φυσικούς πόρους και τους δρόμους μεταφοράς τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ