Σάββατο 7 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Αποφασίζει επέκταση κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Η «αντιτρομοκρατική δράση της ΕΕ» συμπληρώνει την επικίνδυνη για τους λαούς ατζέντα της μεθαυριανής συνεδρίασης

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα. Την Τρίτη, μία μέρα μετά το ΣΕΥ, ο Ν. Κοτζιάς θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Γερμανό ΥΠΕΞ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα. Την Τρίτη, μία μέρα μετά το ΣΕΥ, ο Ν. Κοτζιάς θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Γερμανό ΥΠΕΞ
Επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, με αφορμή το Ουκρανικό, προσθέτοντας και άλλα πρόσωπα και οργανώσεις στις σχετικές λίστες, αναμένεται να αποφασίσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, που συνέρχεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών.

Θυμίζουμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του οργάνου, στις 29 Γενάρη, το ΣΕΥ αποφάσισε ανανέωση των υφιστάμενων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μέχρι το Σεπτέμβρη, με την ψήφο και της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, παρά τους αρχικούς λεονταρισμούς, ευθυγραμμίστηκε με τους «εταίρους» και ψήφισε ό,τι ακριβώς ψήφιζε και η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για «επέκταση των κυρώσεων που έχουν ληφθεί στο παρελθόν», έλεγε χαρακτηριστικά μετά τη συνεδρίαση της 29ης Γενάρη, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, δίνοντας ένα ακόμα παράδειγμα για τη «συνέχεια του κράτους», για την οποία μιλούσε ο Αλ. Τσίπρας, ήδη από τον Οκτώβρη του 2014.

Επίσης, το Συμβούλιο αποφάσισε τότε, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι να υποβάλει πρόταση σχετικά με «πρόσθετες καταχωρίσεις» ονομάτων στη λίστα των κυρώσεων, ώστε να ληφθεί απόφαση στη μεθαυριανή συνεδρίαση.

Σε αυτήν τη βάση, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς», έχει υπάρξει ήδη συμφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις της ΕΕ, για νέο κατάλογο Ρώσων και Ουκρανών «φιλορώσων» ιδιωτών, στους οποίους θα υποβληθούν κυρώσεις. Διαχέεται, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση και πάλι θα πει «ναι».

Αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης στις λυκοσυμμαχίες

Αλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση έχει σπεύσει τις τελευταίες μέρες να παράσχει πλείστες όσες διαβεβαιώσεις στα ευρωατλαντικά κέντρα για τη στοίχισή της πίσω από τα προτάγματά τους, δείχνοντας και τα όρια της «πολυεπίπεδης» εξωτερικής πολιτικής και «στρατιωτικής διπλωματίας» που επαγγέλλεται ότι ασκεί επειδή «κλείνει το μάτι» και σε άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη (π.χ., Ρωσία), επιδιώκοντας γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς βέβαια να θέτει σε κίνδυνο τις κυρίαρχες στρατηγικές επιλογές αυτής.

Για του λόγου το αληθές, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, διαβεβαίωσε ήδη από την Τετάρτη τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συμμετάσχει σε όλες τις «κοινές στρατιωτικές δράσεις» της λυκοσυμμαχίας.

Ο δε Ν. Κοτζιάς φρόντισε να συναντήσει την Τετάρτη τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα, V. Shkurov. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, η συνάντηση έγινε σε «εγκάρδιο κλίμα». Αντίστοιχο κλίμα σημειώθηκε στις συναντήσεις που είχε χτες διαδοχικά με τον πρέσβη της Γερμανίας, P. Schoof, και τον πρέσβη των ΗΠΑ, D. D. Pearce.

Κατά τα λοιπά, ως κύρια σημεία της ημερήσιας διάταξης του μεθαυριανού ΣΕΥ προβάλλονται η «στρατηγική συζήτηση σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ - Αφρικής» και η «μελέτη του τρόπου με τον οποίο η εξωτερική δράση της ΕΕ μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Για τις σχέσεις ΕΕ - Αφρικής, την προσπάθεια ευρωενωσιακών μονοπωλίων να διεισδύσουν και να εδραιωθούν στην ήπειρο, σημειώνεται πως οι υπουργοί «θα εστιάσουν την προσοχή τους σε 3 θέματα: Ασφάλεια και σταθερότητα, ευημερία και οικονομική ανάπτυξη, εταιρική σχέση με αφρικανικούς περιφερειακούς οργανισμούς».

Για δε την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ορίζεται ότι το ΣΕΥ θα προετοιμάσει την άτυπη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στις 12 Φλεβάρη, κατά την οποία θα συζητηθεί «η αντιτρομοκρατική δράση της ΕΕ».

Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών «θα συζητήσουν επίσης τη δράση της ΕΕ για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης όσον αφορά την κρίση στη Λιβύη. Θα προβούν επίσης σε απολογισμό της κατάστασης στην Υεμένη, καθώς και των γεγονότων στο Ιράκ και στη Συρία», όπως αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου.

  • Το Βερολίνο επισκέπτεται την Τρίτη, μία μέρα μετά τη συνεδρίαση του ΣΕΥ, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς όπου θα έχει συνάντηση και διμερείς διαβουλεύσεις με τον Γερμανό ομόλογό του Frank-Walter Steinmeier. Το προσεχές διάστημα, ο Ν. Κοτζιάς θα μεταβεί, επίσης, σε Παρίσι, Μόσχα και Κίεβο, όπου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του υπουργούς Εξωτερικών, και θα συζητήσει «θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ