Ο Γ. Ανωμερίτης προτείνει από μόνος στην ΕΕ τη μείωση της καπνοκαλλιέργειας και των επιδοτήσεων!
Στο ξεπούλημα των συμφερόντων των Ελλήνων καπνοπαραγωγών προχώρησε προκαταβολικά ο υπουργός Γεωργίας. Στην καταστροφική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σταδιακή κατάργηση της επιδότησης καπνού από το 2002 στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, ο Γ. Ανωμερίτης χάραξε ήδη πολιτική υποταγής και αφανισμού των καπνοπαραγωγών.
Ο «Ρ» αποκαλύπτει σήμερα τις θέσεις του υπουργού Γεωργίας στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καπνό, όπως αυτές αναφέρονται σε σχετικό κείμενο που φέρει ημερομηνία 1η του Ιούνη και το οποίο βέβαια δε δόθηκε στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, ο άμεσος στόχος που θέτει ο υπουργός Γεωργίας είναι η «η διατήρηση του ισχύοντος συστήματος ενισχύσεων τουλάχιστον μέχρι και το 2006». Οι μελλοντικοί στόχοι που θέτει ο υπουργός Γεωργίας, οι οποίοι δεν είναι και τόσο μακρινοί (μετά το 2006) είναι:
Πρόκειται δηλαδή για ανομολόγητη υποκρισία από πλευράς υπουργού Γεωργίας, ο οποίος χτες συγκάλεσε σύσκεψη για το θέμα του καπνού, ώστε μαζί με τις ξεπουλημένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ να κοροϊδέψουν και να αποπροσανατολίσουν τους καπνοπαραγωγούς, που αυτό το διάστημα ζούνε μέρες αγωνίας και αγανάκτησης. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι στη χτεσινή σύσκεψη δεν κλήθηκαν οι εκπρόσωποι της «Καπνικής» και των ομάδων παραγωγών, με επιδίωξη να γίνει η κουβεντούλα σε κλειστό κύκλο. Ομως πολλές δεκάδες καπνοπαραγωγοί από όλη την Ελλάδα κατέβηκαν στην Αθήνα και πήραν μέρος τελικά στη σύσκεψη.
Εκεί άρχισε η δεύτερη πράξη κοροϊδίας, όπου ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης με τον υπουργό Γεωργίας εναλλάξ επιχειρούσαν να ξεγελάσουν τους καπνοπαραγωγούς, έχοντας τη στήριξη των προέδρων των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Το βασικό «επιχείρημα» ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέσυρε από την πρότασή της για την αειφόρο ανάπτυξη το σχετικό σημείο που αναφέρεται στα καπνά. Κι όταν κάποιοι καπνοπαραγωγοί ρώτησαν τι θα γίνει στη συνέχεια, αφού το 2002 συζητιέται το θέμα της αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς στα καπνά, συγκεκριμένη και ξεκάθαρη απάντηση δε δόθηκε από τους αρμοδίους.
Το πονηρό όμως της υπόθεσης είναι ότι στη σύσκεψη ειπώθηκε πως αποσύρεται από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη Σύνοδο Κορυφής η αναφορά για τα καπνά, αλλά σε σχετική ανακοίνωση που έβγαλε στη συνέχεια ο υπουργός Γεωργίας δεν αναφέρεται, ούτε υπονοείται πουθενά κάτι τέτοιο. Τι έγινε; Γιατί ο υπουργός Γεωργίας έκρινε πως δεν πρέπει να το ανακοινώσει κι επισήμως σε όλους τους καπνοπαραγωγούς; Του διέφυγε... ή μήπως πρόκειται για άλλο ένα μεγάλο ψέμα;