Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Γαλλία και ΗΠΑ αξιοποιούν το «άλλοθι» της Μπόκο Χαράμ

ΑΜΠΟΥΤΖΑ-ΠΑΡΙΣΙ.--

Ρόλο στην περιφερειακή σύρραξη της δυτικής και κεντρικής Αφρικής που δημιουργεί η τρομοκρατική δράση των Νιγηριανών τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ αναλαμβάνει και επισήμως η Γαλλία. Χτες, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την (σε πρώτη φάση;) επιμελητειακή υποστήριξη και συνδρομή του γαλλικού στρατού στις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν στη μεθόριο της βορειοανατολικής Νιγηρίας στρατεύματα γειτονικών χωρών όπως το Τσαντ, το Καμερούν, ο Νίγηρας.

«Το Τσαντ, το Καμερούν, η Νιγηρία συντονίζουν τις δυνάμεις τους για να δράσουν εναντίον της Μπόκο Χαράμ», αυτής της «τρομοκρατικής» οργάνωσης, η οποία διαπράττει «φοβερές σφαγές» είπε ο Ολάντ, προσθέτοντας ότι «η Γαλλία υποστηρίζει επιμελητειακά και επιχειρησιακά, παρέχοντας καύσιμα και μερικές φορές πυρομαχικά, τις αφρικάνικες δυνάμεις που μάχονται κατά της τρομοκρατίας».

Δεν είναι μόνο ο Ολάντ που εκμεταλλεύεται την τρομοκρατική δράση των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ για να βάλει πόδι στη Νιγηρία. Το ίδιο 24ωρο, στην πρωτεύουσα του Καμερούν, Γιάουτνε, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στρατιωτικών αξιωματούχων της δυτικής και κεντρικής Αφρικής, με στόχο τη συγκρότηση της στρατιάς 7.500 στρατιωτών που θα αναλάβει την αντιμετώπιση της Μπόκο Χαράμ, έπειτα και από τη σχετική απόφαση της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ). Στη συνάντηση αυτή εμφανίστηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Καμερούν, Μάικλ Χόζα, που δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «θα βοηθήσει τις χώρες που πολεμούν την Μπόκο Χαράμ», δίχως να αποσαφηνίσει σε τι θα συνίσταται αυτή η «βοήθεια». Ως γνωστόν, στην υπό συγκρότηση ένοπλη αποστολή της ΑΕ κατά της Μπόκο Χαράμ, θα συμμετάσχουν στρατεύματα από το Καμερούν και το Τσαντ (που ήδη συγκρούονται με τους τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ εντός και εκτός των συνόρων των χωρών τους με τη Νιγηρία), το Μπενίν και το Νίγηρα.

Οσον αφορά στις συγκρούσεις που σημειώνονται με σφοδρότητα τις τελευταίες μέρες στη μεθόριο της Νιγηρίας με το Καμερούν, επιβεβαιώθηκε χτες ο θάνατος πάνω από 80 αμάχων στη μεθοριακή πόλη Φοτοκόλ του βόρειου Καμερούν, έπειτα από τρομοκρατική έφοδο των μισθοφόρων της Μπόκο Χαράμ, αλλά και 13 Τσαντιανών στρατιωτών. Επιπλέον, εκπρόσωπος του στρατού του Τσαντ ισχυρίστηκε ότι κατά τις συγκρούσεις της περασμένης Τρίτης και Τετάρτης, σκοτώθηκαν «πάνω από 200» Νιγηριανοί τζιχαντιστές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ