Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
KYΠΡΙΑΚΟ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Προσμονές για διαπραγματεύσεις και άρση της «απομόνωσης»

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία είναι θετική, υποστήριξε ο επονομαζόμενος «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί, σύμφωνα με δήλωση που έκανε στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού.

«Χωρίς να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί ειρήνη», επισήμανε ο Ναμί, συμπληρώνοντας ότι είναι λάθος η εκτίμηση πως μόνο οι Ελληνοκύπριοι έχουν κυριαρχικά δικαιώματα για να κάνουν έρευνες στην περιοχή. Χτες, ο Ναμί συναντήθηκε με μέλη της διοίκησης της τουρκοκυπριακής επιχειρηματικής οργάνωσης ΚΤΙΑΚ (Τουρκοκυπριακό Επιχειρηματικό Συμβούλιο) και συζήτησαν βήματα που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα με στόχο την άρση της «απομόνωσης που έχει επιβληθεί στους Τουρκοκύπριους», αλλά και «την αύξηση του ξένου εμπορίου».

Στο μεταξύ, στην Αγκυρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Τανσού Μπιλγκίτς επισήμανε ότι προτεραιότητα της τουρκικής κυβέρνησης είναι να επωφεληθούν οι Τουρκοκύπριοι από τις φυσικές πηγές, θέμα για το οποίο - εξήγησε - η Τουρκία θα συνεχίσει να προσφέρει στήριξη με κάθε τρόπο.

Θυμίζουμε ότι στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαίωσε για τη στήριξη που η Αθήνα θα συνεχίσει να προσφέρει στο «δικοινοτικό διάλογο», στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος Αναστασιάδη - Ερογλου που το Φλεβάρη του 2014 άνοιξε το δρόμο για μια νέα διχοτομική «λύση» τύπου «Σχεδίου Ανάν».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με τις χτεσινές «συστάσεις» του επικεφαλής του ψευδοκράτους, Ντ. Ερογλου, προς την Αθήνα, «να μην μπερδεύει τους όρους "κράτος" και "αναγνωρισμένο κράτος"», απάντησε τα εξής: «Η Αθήνα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου για παράδοση μαθημάτων Διεθνούς Δικαίου, ξεκινώντας από τα βασικά και αυτονόητα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ