Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Στο «κόκκινο» ο Εβρος

Σε συναγερμό εξακολουθούσε να βρίσκεται και χτες ολόκληρη η περιοχή κατά μήκος του ποταμού Εβρου, η στάθμη του οποίου κατά τη διάρκεια της νύχτας έφτασε τα 6,80 μέτρα, όταν το όριο συναγερμού είναι τα 5,70 μ.

Η ανησυχία των τοπικών αρχών συνεχίζει να είναι μεγάλη μετά και τη ρηματική διακοίνωση των βουλγαρικών αρχών που έστειλε τα ξημερώματα προς την πρεσβεία της Ελλάδας στη Σόφια, ότι θα προχωρήσουν σε νέα αποδέσμευση μεγάλων ποσοτήτων νερού από το φράγμα του Ιβαΐλογκραντ. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν επιβεβαιώθηκαν οι αρχικοί φόβοι για πλημμυρικά φαινόμενα στο Πύθιο, που, για προληπτικούς λόγους, είχε κατασκευαστεί ανάχωμα κοντά στις κατοικίες που γειτονεύουν με την κοίτη του ποταμού.

Χτες, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των τοπικών αρχών μετατοπίστηκε πλέον προς τον κεντρικό και νότιο Εβρο, όπου κατευθύνονταν οι τεράστιοι υδάτινοι όγκοι νερού πριν χυθούν στο δέλτα. Το τμήμα της εθνικής οδού που οδηγεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα συνέχισε να είναι αποκλεισμένο, όπως και το τελωνείο στις Καστανιές, λόγω και των πλημμυρικών φαινομένων, που αντιμετωπίζει η τουρκική πλευρά. Την Παρασκευή θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην περιοχή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτ. Ζαριανόπουλος. Θα επισκεφτεί τις πλημμυροπαθείς περιοχές και θα έχει συναντήσεις με τον δήμαρχο Ορεστιάδας, αλλά και με τους εργαζόμενους και τη διεύθυνση του εργοστασίου ζάχαρης.

Στα Γιάννενα

Η βροχή που έπεφτε ασταμάτητα από τη νύχτα προκάλεσε νέα προβλήματα στο νομό Ιωαννίνων. Στο νησί των Ιωαννίνων ανέβηκαν τα νερά της λίμνης Παμβώτιδας και όπως περιγράφουν οι κάτοικοι, «σπίτια και οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο μόλο πνίγηκαν».

Στα προάστια Πεδινή, Νεοκαισάρεια, Μπάφρα και Πέραμα έχουν πλημμυρίσει σπίτια, καταστήματα και κτηνοτροφικές μονάδες. Σε οικισμό του Περάματος που βρίσκεται στην όχθη της λίμνης εκκενώθηκαν σπίτια, αφού εκτός από τις πλημμύρες, υπήρχε μεγάλος κίνδυνος ηλεκτροπληξίας, καθώς το νερό ήταν κοντά στους πίνακες των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Μεγάλη κατολίσθηση σημειώθηκε στην περιοχή της Γότιστας Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος προς Γότιστα, Κράψη και Ανατολική.

Ερχεται ξανά αφρικανική σκόνη

Το γύρισμα των ανέμων από δυτικούς σε νότιους φέρνει νέο κύμα αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα και μάλιστα όπως υπολογίζουν οι μετεωρολόγοι σε μεγαλύτερες ποσότητες από την προηγούμενη φορά. Από τη Δευτέρα, όμως, αναμένονται βοριάδες και ισχυρό κύμα ψύχους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν είναι «επιλέξιμα» τα αντιπλημμυρικά από την ΕΕ(7/2/2015)
Διαχρονικό έγκλημα η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων(9/2/2012)
Υπεύθυνες και υπόλογες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ(19/2/2010)
«Πνίγηκαν» 130.000 στρέμματα(23/11/2007)
Μόνιμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης...(14/3/2006)
Σημαντικές ζημιές από πλημμύρες(5/1/2006)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org