Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ
Κοινό κάλεσμα διεκδίκησης μέτρων και αποζημιώσεων για τους πληγέντες

Σε κοινή σύσκεψη, με αφορμή τις πρόσφατες τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν από το κύμα κακοκαιρίας στην Αρτα, καλούν για την Κυριακή 8 Φλεβάρη στις 11 το μεσημέρι στον Ανθότοπο η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας (ΟΑΣΝΑ) και το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Σκοπός της σύσκεψης μεταξύ άλλων είναι η απαίτηση για άμεσα μέτρα και πλήρη αποζημίωση από την κυβέρνηση όλων των πληγέντων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων και απαιτούμενων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και αντιμετώπισης ζητημάτων υγείας στις πληγείσες περιοχές.

Το πλήρες κείμενο της κοινής πρόσκλησης της ΟΑΣΝΑ και του Εργατικού Κέντρου Αρτας έχει ως εξής:

«Οι μεγάλες καταστροφές που έχουν γίνει στον κάμπο της Αρτας, ιδιαίτερα στη Δημοτική Ενότητα Αράχθου (Ανθότοπος, Αγ. Παρασκευή, Κολομόδια, Ακροποταμιά, Λουτρότοπος, Παχυκάλαμος), του δήμου Αρταίων (Κεραμάτες, Γλυκόριζο, Λιμήνη), καθώς επίσης και η περιοχή προς Κομπότι, αναδεικνύουν τη σοβαρή έλλειψη και ανυπαρξία υποδομών στο Ν. Αρτας που την αφήνουν ανοχύρωτη από πλημμυρικά φαινόμενα, την ανυπαρξία σχεδιασμού, την άναρχη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Αποτελούν συνέπεια της πολιτικής που ακολουθείται διαχρονικά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές και υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργατών, των αγροτών, της νεολαίας, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στους νόμους του κέρδους.

Διαχρονικά τόσο οι εκάστοτε κυβερνήσεις όσο και οι τοπικές αρχές (δήμοι, περιφέρεια), δεσμευμένες με την ανάπτυξη που έχει ως κίνητρο το κέρδος, δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά να συμβάλλουν στην καταστροφή της φυσικής γεωμορφολογίας του Νομού (καταστρέφοντας αναχώματα, μη διευθετώντας την κοίτη του Αράχθου, καταστρέφοντας τις φυσικές διεξόδους του νερού προς τη θάλασσα) υπηρετώντας τα κέρδη των μεγαλοκατασκευαστικών εταιρειών. Ολα αυτά τα χρόνια ακολουθήθηκε και συνεχίζει να ακολουθείται η κερδοσκοπία στη γη, η αλόγιστη επέκταση της πόλης χωρίς τα αναγκαία έργα υποδομής, οι καταπατήσεις, τα μπαζώματα, το κλείσιμο των ρεμάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διάνοιξη δρόμου πάνω στο ανάχωμα που υπήρχε παράλληλα στην κοίτη του Αράχθου, οι προσχώσεις στην κοίτη Αράχθου, καθώς επίσης η άναρχη οικιστική δόμηση κοντά στην κοίτη του Αράχθου. Επίσης η μη συντήρηση των ανασχετικών φραγμάτων όπου υπήρχαν, που είναι η αιτία το γεφύρι στο Κομπότι να είναι έτοιμο να πέσει.

Οσο για τη λειτουργία του φράγματος της ΔΕΗ, είναι το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της ενέργειας σύμφωνα με την κατεύθυνση της ΕΕ που προώθησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, καθώς επίσης και της λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή με βάση το κέρδος. Ετσι επιλέχτηκε από τη ΔΕΗ να μην προχωρήσει σε μια προληπτική εκτόνωση του φράγματος, παρά τις προειδοποιήσεις για επικείμενα υψηλά επίπεδα βροχοπτώσεων. Ολα στο βωμό της παραγωγής κάποιων KWH.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας (ΟΑΣΝΑ) μαζί με το Εργατικό Κέντρο Αρτας (ΕΚΑ) καλούμε τους εργάτες, τους αγρότες, τους αυτοπασχολούμενους, τη νεολαία, όλους όσοι είδαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να καταστρέφονται οι καλλιέργειές τους, να πνίγονται τα ζώα τους, να καταστρέφονται καταστήματα και επιχειρήσεις, να πλημμυρίζουν τα σπίτια τους, την ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΦΛΕΒΑΡΗ στις 11 το μεσημέρι σε καφενείο στον Ανθότοπο σε κοινή σύσκεψη, για να συζητήσουμε για τα άμεσα μέτρα και την πλήρη αποζημίωση απαιτώντας άμεσα:

  • Εκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων. Ανά νοικοκυριό που έχει πληγεί 1.500 ευρώ, προσαυξανόμενο για κάθε παιδί 500 ευρώ, για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών. Το ποσό διπλασιάζεται για ΑμΕΑ, πολύτεκνους και ανέργους. Αποζημίωση οικοσκευών με ελάχιστο 2.000 ευρώ.
  • Την άμεση καταγραφή των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων για το σύνολο των καταστροφών στις λαϊκές κατοικίες, στους αυτοαπασχολούμενους και στους φτωχούς αγρότες. Να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να επιστραφούν οι δόσεις σε όσους τις έχουν καταβάλει.
  • Ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) κάλυψη των ζημιών, απ' όλες τις αιτίες, στην παραγωγή, αλλά και στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες.
  • Τη λήψη όλων των αναγκαίων και απαιτούμενων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση ζητημάτων υγείας στις πληγείσες περιοχές».

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org