Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ - FARC-EP
Ξανάρχισαν οι διαπραγματεύσεις

Ξεκίνησε και πάλι τη Δευτέρα στην Αβάνα ένας νέος γύρων των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εκπροσώπους της κυβέρνησης της Κολομβίας και των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), τους κομμουνιστές αντάρτες που αντιπαλεύουν την κρατική τρομοκρατία σχεδόν μισό αιώνα.

Στο συγκεκριμένο γύρο εξετάζεται το ζήτημα των δικαιωμάτων των θυμάτων της πολυετούς σύγκρουσης, αλλά και η προσπάθεια αναζήτησης συμφωνίας για διμερή κατάπαυση του πυρός. Από τις 18/12/14 οι αντάρτες έχουν κηρύξει μονομερή εκεχειρία, αλλά βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις επιθέσεις του στρατού.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει πριν από 2 χρόνια με εγγυήτριες χώρες τη Νορβηγία και την Κούβα, ενώ η Βενεζουέλα και η Χιλή συνοδεύουν επίσης τη διαδικασία του διαλόγου.

Εως τώρα, έχουν συμφωνηθεί 3 επιμέρους σημεία από τη Γενική Συμφωνία (η αγροτική μεταρρύθμιση που σχετίζεται με την ιδιοκτησία γης, η αντιμετώπιση της καλλιέργειας ναρκωτικών και η αντικατάστασή της με άλλα προϊόντα, το ζήτημα της συμμετοχής στην πολιτική ζωή των ανταρτών). Επεται το σύνθετο ζήτημα της εγκατάλειψης των όπλων και του τερματισμού της ένοπλης σύγκρουσης και βέβαια η δημιουργία μηχανισμών για την εφαρμογή και την επικύρωση των συμφωνιών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ