Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Με άξονα την «προβολή ισχύος» παντού στον πλανήτη

Το «Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης» στο επίκεντρο της συνόδου

Συνέρχεται αύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή και του Ελληνα ΥΕΘΑ, Π. Καμμένου, ο οποίος σήμερα, Τετάρτη, θα συναντηθεί με τον γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η συνεδρίαση γίνεται στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ για επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για άλλο ένα εξάμηνο, με αφορμή το Ουκρανικό. Απόφαση όπου συνηγόρησε και η ελληνική κυβέρνηση, διά του αρμόδιου υπουργού, Ν. Κοτζιά. Γίνεται, επίσης, στο πλαίσιο των σχεδιασμών της λυκοσυμμαχίας για στρατιωτική παρουσία και δράση παντού στον πλανήτη, όπου διακυβεύονται συμφέροντα των ευρωατλαντικών μονοπωλίων στην κόντρα τους με άλλα για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Σύμφωνα, άλλωστε, με μια πρώτη ενημέρωση που έκανε χτες η εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, Oana Lungescu, η αυριανή συνεδρίαση θα είναι η πρώτη ευκαιρία των υπουργών Αμυνας να εξετάσουν την πρόοδο που έχει γίνει στην υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ουαλίας (Σεπτέμβρης 2014), αλλά και να προετοιμάσουν το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας, το 2016.

Πρόσθεσε ότι στο επίκεντρο της Συνόδου θα είναι το Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης («Readiness Action Plan») της λυκοσυμμαχίας, για ανάπτυξη τέτοιων δυνατοτήτων ώστε να μπορεί να παρατάξει ανά πάσα ώρα και στιγμή αξιόμαχες δυνάμεις παντού στον πλανήτη για τα συμφέροντα του ευρωατλαντικού άξονα.

Οι εργασίες ξεκινούν το πρωί με μια συνάντηση της Ομάδας Πυρηνικού Σχεδιασμού («Nuclear Planning Group»).«Πρόκειται για μια τακτική συνάντηση που οι υπουργοί έχουν σχεδόν κάθε χρόνο. Στο επίκεντρό της είναι η συνεχής ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ», είπε η Lungescu.

Θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Γεωργίας με τον Γεωργιανό υπουργό Αμυνας, M. Janeldidze. Διαβούλια στην προσπάθεια του ΝΑΤΟ να διεισδύσει παραπέρα στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες σε κόντρα με τη Ρωσία.

Στην ίδια βάση, το μεσημέρι οι υπουργοί θα συζητήσουν τις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η Συμμαχία στα ανατολικά και στα νότια (βλ. τζιχαντιστές), και τις επιπτώσεις τους στη διαδικασία αμυντικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ.

Θα ακολουθήσει η τελική συνεδρίαση, όπου θα συζητηθεί η παραπέρα εφαρμογή του προαναφερόμενου Σχεδίου Ετοιμότητας Δράσης.

Με τα «μπούνια» και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Σε αυτούς τους επικίνδυνους για το λαό σχεδιασμούς θέλει να συμμετάσχει ενεργά και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εξ ου και ο Ελληνας ΥΕΘΑ ήδη από την προηγούμενη βδομάδα διαβεβαίωνε: «Σεβόμενοι τη Συμμαχία θα προχωρήσουμε τις υπογεγραμμένες συμβάσεις, θα προχωρήσουμε και στη συνεργασία στο νέο γεωπολιτικό χάρτη που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή, αντιμετωπίζοντας πέραν των γνωστών κινδύνων και απειλών (...) και τις νέες απειλές που προκύπτουν πλέον από την κατάσταση που διαμορφώνεται, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, και εξαπλώνεται γρήγορα προς την περιοχή του Καυκάσου αλλά και της Κεντρικής Ασίας. Οι απειλές αυτές αποτελούν στρατιωτική απειλή», τόνιζε, σηματοδοτώντας ότι η συγκυβέρνηση θα επιδιώξει την ενεργό εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας, ακόμα και με υποστήριξη ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων στα βάθη της Ασίας με μια σειρά προσχήματα (π.χ. τζιχαντιστές).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ