Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Δεν φταίει ο κακός καιρός για την καταστροφή

Από ορεινή περιοχή, η Φθιώτιδα, τώρα λογίζεται ως παραλίμνια
Από ορεινή περιοχή, η Φθιώτιδα, τώρα λογίζεται ως παραλίμνια
«Οσα συνέβησαν γύρω από το Σπερχειό στις τελευταίες πλημμύρες, ως αποτέλεσμα έντονων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποδοθούν στην κακή τύχη ή στον ακραίο χαρακτήρα των καιρικών φαινομένων», μας είπε ο Τάσος Χρονάς, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Λαμιέων.

«Είναι αποτέλεσμα έλλειψης υποδομών και κακής συντήρησης όσων υπάρχουν. Συνθέτουν και τεκμηριώνουν την εγκατάλειψη της περιοχής. Κριτική ασκούμε για όσα συνέβησαν στην κοιλάδα του Σπερχειού, που αντί να αντιμετωπιστεί ως ενιαία γεωγραφική οντότητα σύμφωνα και με μελέτες του Πολυτεχνείου που χρόνια τώρα υπάρχουν (πρόταση Δαουλά), προτίμησαν την αποσπασματική αντιμετώπιση της κατάστασης όπου ξεσπούσε το πρόβλημα». Και προσθέτει: «Αντί να φροντίζουν να παραμένει διαρκώς ανοιχτή η ροή του Σπερχειού και απρόσκοπτη η εκροή του, αντί να διασφαλίζουν τις όχθες, τις παρόχθιες περιοχές και τις γέφυρες, αντί να ενδιαφερθούν για τον ολοκληρωμένο και συστηματικό έλεγχο της ορεινής υδρονομίας που φέρνει τα νερά από τα γύρω βουνά στο Σπερχειό, ενδιαφέρθηκαν μόνο για έργα βιτρίνας και εξαγγελίες».

Ο Τάσος Χρονάς ανέφερε πως οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρθηκαν για την προσαρμογή της αντιπλημμυρικής προστασίας του Σπερχειού μετά την κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου Πειραιώς - Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων (ΠΑΘΕ) και των έργων της ΕΡΓΟΣΕ που επέδρασαν σημαντικά στα χαρακτηριστικά της περιοχής. Η κατασκευή των γεφυριών που έπεσαν στις προηγούμενες πλημμύρες δεν δίδαξε τη σημασία να 'χει ο Σπερχειός ανοιχτή ροή. Ετσι, στον προϋπολογισμό προβλέφθηκαν ακόμα λιγότερα χρήματα για τη διασφάλιση της κοίτης του Σπερχειού και κόπηκαν εντελώς τα έργα των Δασαρχείων της περιοχής που αποσκοπούσαν στην πρόληψη αυτών των φαινομένων. Στην ίδια αντιλαϊκή λογική κινήθηκε και η κυβερνητική πολιτική, που με τις κατευθύνσεις της καταρτίσθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδας.

«Ευθύνες υπάρχουν και στον προσανατολισμό των δαπανών της ΕΕ, που δεν θεωρεί επιλέξιμα τα αντιπλημμυρικά έργα, δίνοντας ταυτόχρονα πακτωλό χρημάτων στους μεγαλοκατασκευαστές για έργα που τους βολεύουν», υπογράμμισε.

«Θυμίζουμε για ακόμα μια φορά την πρόταση του ΚΚΕ, που πέρα από την ουσιαστική αποζημίωση των πληγέντων και τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων, χρόνια τώρα προτείνει και ζητά:

1) Ενιαία μελέτη και έργα υποστήριξης της περιοχής, που θα ξεκινούν από την ορεινή υδρονομία και θα καταλήγουν στην ανεμπόδιστη ροή του ποταμού.

2) Συχνό εκσυγχρονισμό και επικαιροποίηση μελετών και έργων που θα αντιμετωπίζουν όποιες αλλαγές συμβαίνουν. Παράδειγμα τα έργα του ΠΑΘΕ και της ΕΡΓΟΣΕ.

3) Ασφαλείς γέφυρες με ολοκληρωμένο σχέδιο εναλλακτικών λύσεων για την απρόσκοπτη επικοινωνία κάθε περιοχής. Η γέφυρα τύπου Belley των Κομποτάδων, τεχνολογίας του 1940, μεταλλική, που φυσικά δεν επαρκεί, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα εγκατάλειψης.

4) Διασφάλιση από τις πλημμύρες της καλλιεργήσιμης γης με καλά μελετημένο δίκτυο καναλιών που θα διευκολύνουν την άρδευση και αναχωμάτων όπως, για παράδειγμα, στην περιοχή του χωριού Κόμμα που προφύλαξε τον οικισμό στην τελευταία πλημμύρα.

Για όλα αυτά πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για εκτέλεση και συντήρηση των απαραίτητων έργων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμική συγκέντρωση για μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας(2023-02-03 00:00:00.0)
Αρχίζει το «φαγοπότι» με τον προαστιακό(2002-02-26 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τα αντιπλημμυρικά του Σπερχειού(2002-01-03 00:00:00.0)
«Οχι» στην εναέρια γέφυρα του ΟΣΕ(2000-10-04 00:00:00.0)
Διαρκές έγκλημα που ζητά τους ενόχους(1997-01-19 00:00:00.0)
Ενοχη η κρατική αδιαφορία(1997-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ