Τρίτη 3 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Στην Κωνσταντινούπολη η 17η Διεθνής Συνάντηση

Θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη, σύμφωνα με απόφαση της Ομάδας Εργασίας που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο

Οι εκπρόσωποι των ΚΚ, που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας, με απεργούς Τούρκους μεταλλεργάτες
Οι εκπρόσωποι των ΚΚ, που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας, με απεργούς Τούρκους μεταλλεργάτες
Στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιηθεί η 17η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, στα τέλη Οκτώβρη του 2015 και θα τη φιλοξενήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα, Τουρκίας. Αυτό αποφάσισε η Ομάδα Εργασίας των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο, στην Κωνσταντινούπολη.

Το θέμα της 17ης Διεθνούς Συνάντησης, όπως αποφάσισε η Ομάδα Εργασίας, έχει ως εξής: «Τα καθήκοντα των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων για την ενίσχυση της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στο φασισμό, για τη χειραφέτηση των εργατών και των λαών, για το σοσιαλισμό!».

Στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (ΟΕ) συμμετείχαν εκπρόσωποι του Κόμματος Εργατών Βελγίου, του Κομμουνιστικού Κόμματος Βραζιλίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, του ΑΚΕΛ, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας, του Τουντέχ (Ιράν), του Λιβανέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος, του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος (Τουρκία), του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία), του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας.

Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Στους εκπρόσωπους των ΚΚ που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας μίλησαν στελέχη του συνδικάτου των μεταλλεργατών της Τουρκίας, που βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση, ενώ οι εκπρόσωποι των ΚΚ συμμετείχαν και σε εκδήλωση για τον Μουσταφά Σουφί, ηγέτη του ΚΚΤ και τους συντρόφους του, που δολοφονήθηκαν από την αστική τάξη της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα στις 29 Γενάρη 1921.

Με ξεχωριστές ανακοινώσεις, η Ομάδα Εργασίας χαιρετίζει επίσης τις απεργιακές κινητοποιήσεις των μεταλλεργατών στην Τουρκία και καταγγέλλει την απαγόρευσή τους από την τουρκική κυβέρνηση. Εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης, καθώς και την καταδίκη της στη μεθόδευση απαγόρευσης του ΚΚ Ουκρανίας.

Η Ομάδα Εργασίας χαιρέτισε την απελευθέρωση των Κουβανών πατριωτών από τις φυλακές των ΗΠΑ, που αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των Κοινών Δράσεων που ανέπτυσσαν τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα τα τελευταία 15 χρόνια.

Εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Την Κυριακή, 1 Φλεβάρη, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην οποία μίλησε ο Ελ. Βαγενάς για τις εκλογές στην Ελλάδα και τις θέσεις του ΚΚΕ. Την εκδήλωση παρακολούθησαν δεκάδες Τούρκοι κομμουνιστές και άλλοι εργαζόμενοι και φοιτητές, που έδειξαν ενδιαφέρον να μάθουν από πρώτο χέρι τόσο για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, τις θέσεις και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, όσο και για τις τοποθετήσεις του ΚΚΕ για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα και τις διεθνείς εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ